e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Σπάνια φωτό του 1989: Φοιτητές εξ Αθηνών στην Κύπρο με τον Γέροντα Αθανάσιο Σταυροβουνιώτη


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Την Διακαινήσιμο Εβδομάδα του 1989, όμιλος φοιτητών Θεολογίας ΕΚΠΑ, διαμενόντων στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος (τότε στο δασάκι του Βύρωνα), υπό τον διευθυντή του Οικοτροφείου Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Πρωτοπαπά (δηλ. τον μετέπειτα Μητροπολίτη Φθιώτιδος, μακαριστό σήμερα), ταξίδεψαν στη μεγαλόνησο και μαρτυρική Κύπρο, για προσκυνηματική περιήγηση.

Σε μια ιστορική φωτογραφία, που δημοσιεύουμε σήμερα από το αρχείο μας, αποτυπώθηκε μια αξιομνημόνευτη εμπειρία του ταξιδιού: το προσκύνημα των Φοιτητών με τον Διευθυντή τους στην περίβλεπτη Μονή του Σταυροβουνίου και η συνάντηση με τον χαρισματικό Ηγούμενό της Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Σταυροβουνιώτη (στη φωτό, ο Γέροντας στη μέση), μεταστάντα ήδη στον Ουρανό (+18.1.2021). Εκεί ο Γέρων δέχτηκε όλους με χαρά και παιδική απλότητα, ευλογώντας έναν-έναν με τον Σταυρό της Μονής, νουθετώντας τους παράλληλα εκ βαθέων για την εν Χριστώ ζωή.

Να σημειωθεί, ότι στη συγκεκριμένη φωτογραφία, ανάμεσα στους φοιτητές, που περιστοιχίζουν τον Γέροντα Αθανάσιο, εικονίζονται τρεις μετέπειτα Επίσκοποι της Εκκλησίας μας: α) Ακριβώς στο κέντρο της φωτό, ο αλησμόνητος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, β) δεύτερος γονατιστός από αριστερά, ο αφρικανός φιλέλληνας Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμος Μουζέι (στην Τανζανία) και γ) δεύτερος γονατιστός από δεξιά, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος).

Εκ των ιερέων, δεξιότερα στη φωτό ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και αριστερά του (στη φωτό) ο π. Γεράσιμος Σκαρτσής εκ Ζακύνθου, μετέπειτα Εφημέριος Γκρενόμπλ Γαλλίας, κοιμηθείς το 2019. Ο αριστερότερα στη φωτό κληρικός είναι ο π. Σπυρίδων Σκορδίλης από την Κέρκυρα, ο δε αριστερά του Γέροντος Αθανασίου στη φωτό είναι ο π. Χρυσόστομος Τραϊκάπης εξ Ιωαννίνων.

Όλοι, ζώντες ή κοιμηθέντες, ας έχουμε την ευχή τού μόλις μεταστάντος στα Ουράνια Δώματα ηγιασμένου Γέροντος Αθανασίου του Σταυροβουνιώτου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: