e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Μητροπολίτης Βίνιτσας Συμεών: Η Ρωσική Εκκλησία είναι ο «συνδετήρας» της ΕΣΣΔ και επιδιώκει την παλινόρθωσή της


Ο Μητροπολίτης Βίνιτσας Συμεών χαρακτήρισε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ένα συνεκτικό στοιχείο της ΕΣΣΔ. Η Ρωσική Εκκλησία, δραστηριοποιούμενη σε όλες τις πρώην Σοβιετικές χώρες, επιδιώκει την παλινόρθωση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μίλησε για αυτό σε μια συνέντευξή του στο DetectorUA.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο εκκλησιαστικό περιβάλλον είναι επίσης ένα είδος υβριδικού πολέμου, γιατί αυτή τη στιγμή κάποιοι θέλουν να αναστήσουν τη Σοβιετική Ένωση, η οποία έχει καταρρεύσει στο σύνολό της. Αλλά αν πάρετε το εκκλησιαστικό περιβάλλον, αποδεικνύεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται σε όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, είναι ένα υπόλειμμα, ένα «συνεκτικό στοιχείο» της Σοβιετικής Ένωσης, και ως εκ τούτου υπάρχει μια μεγάλη πνευματική επιρροή της επιτιθέμενης χώρας, η οποία είναι σήμερα η Ρωσία», είπε ο Μητροπολίτης.

Σημείωσε ότι η Ρωσία διεξάγει υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία με τη βοήθεια της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Γιατί λοιπόν η Εκκλησία της Μόσχας στην Ουκρανία, η λεγόμενη “Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας”, δεν αποδέχεται την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας; Ακριβώς επειδή ορισμένοι πιστεύουν πραγματικά αυτά που τους λένε, ενώ άλλοι απλά κάνουν τη δουλειά τους, δυστυχώς. Και το βλέπουμε γιατί αυτός ο υβριδικός πόλεμος συνεχίζεται στο πνευματικό μέτωπο», είπε ο Μητροπολίτης Συμεών.

Πρόσθεσε ότι οι ενορίτες που πηγαίνουν στις εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας το καταλαβαίνουν αυτό και εγκαταλείπουν το ναό μόλις αρχίσει το κήρυγμα.

Οι άνθρωποι αυτοί λένε ότι «εμείς πηγαίνουμε μόνο για τον Πατέρα μας, το Θεό, και στη συνέχεια φεύγουμε, γιατί αρχίζει το κήρυγμα και το κήρυγμα αυτό είναι πλέον πολιτική», δήλωσε ο Μητροπολίτης Συμεών. 

Σ.μ.: Ο Μητροπολίτης Βίνιτσας Συμεών είναι από τους πρώην Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας που εντάχθηκαν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει εντός των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: