e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Άστραψε και βρόντηξε ο Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύει η Ρωσία»


Μάνος Χαραλαμπάκης
| in.gr |29 Οκτωβρίου 2021, 21:15

«Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύει η Ρωσία». Άστραψε και βρόντηξε κατά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Εκκλησίας της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αρχιεπισκοπικό συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Ν. Υόρκη.

«Εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου»

Για πρώτη φορά ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε τόσο ανοιχτά – και κοσμικά θα μπορούσε να πει κανείς – εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του για τις επιθέσεις που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη Ρωσία επειδή παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια η Ορθοδοξία δοκιμάζεται από μία αγνώμονα συμπεριφορά της Ρωσίας προ τη Μητέρα της Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Όπως πρόσθεσε ο Πατριάρχης «εμείς τους δώσαμε τα φώτα, το αλφάβητο. Και τελικά, όπως λέμε, εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου».

Ιερή οργή

Αλλά ο κ. Βαρθολομαίος δεν περιορίστηκε σ’ αυτό και υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση του Πατριαρχείου σημειώνοντας: «Γιατί να μην την κάνουμε την Ουκρανία αυτοκέφαλη; Όπως κάναμε και τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Πολωνία; Είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί να μην γίνει το ίδιο με την Ουκρανία και τους 40 εκατομμύρια κατοίκους».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ανοιχτά την «ιερή» οργή του για τη στάση των Ρώσων. «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία μου από τα δίπτυχα. Δεν με μνημονεύουν πλέον. Θα έλεγα σκασίλα μου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης και το κοινό της Ομογένειας που παρακολουθούσε την ομιλία ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: