e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

Αννόβερο Γερμανίας

Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας γιορτάζει σήμερα κατά την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, την Θρονική Εορτή της.

Φέτος κατά ευλογημένη συγκυρία η Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμπίπτει με την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από της αναρρήσεως  της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Θρόνο της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, στον Οικουμενικό Θρόνο. Όλα αυτά τα τριάντα χρόνια της Σεπτής Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου, Οικουμενικός Πατριάρχης και Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν άρρηκτη σχέση μεταξύ τους, υπάρχει απόλυτη ταύτιση.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ακολουθεί πιστά τα χνάρια του ιδρυτού του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέου, γενόμενος και αυτός όπως εκείνος, κήρυκας της πίστεως και υπηρέτης του Λόγου. Όλα αυτά τα τριάντα χρόνια της Πατριαρχίας του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να διακονεί μετά  θείου ζήλου και ιεράς αφοσιώσεως την κληρονομιά του Πρωτοκλήτου. Με την σοφή και άξια πηδαλουχία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο πορεύεται με σύνεση και ταπείνωση υλοποιώντας την αποστολή του ως Πρωτόθρονος και Πρωτεύθυνος Εκκλησία, αν και υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να το ταπεινώσουν και να το αφανίσουν. Όμως η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το ταπεινό μα συγχρόνως ζωηρό και αείφωτο Φανάρι, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να σβήσουν το φως του, θα βρίσκεται εκεί να φωτίζει, να φεγγοβολεί, να ζεσταίνει και να οδηγεί, μετέχοντας στο Πάθος αλλά και στην Ανάσταση του Κυρίου κατά μίμηση του ιδρυτή της, του εορταζομένου σήμερα Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου ο οποίος και αυτός υπήρξε μιμητής του Πάθους του Δασκάλου του.

Σταυροαναστάσιμη η πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λαμπροφόρα, αναστάσιμη αποτελεσματική και σωτήριος η προσφορά του. Με την σαγήνη του λόγου του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, με την ανδρεία του ως γνήσιος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα και την αποφασιστικότητά του όλα αυτά τα τριάντα χρόνια της ευκλεούς Πατριαρχίας του έχει κάνει όχι μόνο το Φανάρι, αλλά την Εκκλησία ολάκαιρη γνωστή σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η Αγία Εκκλησία του Χριστού δεν έχει ανάγκη οπαδών, διότι είναι πολλά τα παιδιά που έχει αποκτήσει με τις άοκνες προσπάθειες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

«Η θεία εξαναλωτική τε του χείρονος, του παντουργού και φωταυγούς, Πνεύματος δύναμις» η οικήσασα στον Απόστολο Ανδρέα και με την μορφή πύρινης γλώσσας τον ανέδειξε Κήρυκα των απορρήτων, συνεχίζει και σήμερα να ενεργεί ομοίως, διά της Σεπτής Κορυφής της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί διαχρονικό λίκνο της Ορθοδοξίας και θα συνεχίζει να το αποτελεί με την προστασία του ιδρυτή του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ο οποίος γνωρίζει πώς μπορεί να σηκώνεται ο Σταυρός του μαρτυρίου.

Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: