e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η υπομονή, η ψυχραιμία και η επιβίωσή μας. Χωρίς πανικό για τη νέα μετάλλαξη Covid-19

Οι αρετές της υπομονής και της ψυχραιμίας είναι πολύτιμοι οδηγοί στην ζωή μας. Χωρίς αυτές, το μυαλό μας θολώνει, παύει να έχει διάκριση, παίρνει λάθος αποφάσεις, κάνει αλλοπρόσαλλες κινήσεις.

Οι αρετές αυτές μπορεί να βοηθήσουν και στην επιβίωση μας την περίοδο που έρχεται, να σωθούν ζωές.

Πολλοί χριστιανοί αγχώνονται ακούγοντας τις ειδήσεις για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Οι ειδήσεις σε πολλά μέσα μεταδίδονται με τρόπο που θέλουν να αγγίξουν το συναίσθημα, όπως πηχυαίους τίτλους, επικές μουσικές, τίτλους για «εφιαλτικές προβλέψεις», με σκοπό την συγκέντρωση κλικ κτλ. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν την απελπισία στο κοινό.

Αρκετοί, διαβάζοντας στα μέσα πως η μετάλλαξη «μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια», ίσως σκεφθούν να ακυρώσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό. Άλλοι, που ήδη εμβολιάστηκαν, νιώθουν ίσως μια ματαιότητα στην μάχη της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό και ίσως σταματήσουν να παίρνουν μέτρα.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τα αυτιά μας σε όποια φωνή προκαλεί πανικό χωρίς ακόμα να υπάρχουν αρκετά δεδομένα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει, και σε τι βαθμό, την ανοσία των εμβολίων.

Αν τυχόν η νέα μετάλλαξη επικρατήσει, όντας τυχόν μεταδικότερη από την υπάρχουσα, και αν τυχόν τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν την νέα μετάλλαξη, τότε, χάρη στη νέα τεχνολογία των εμβολίων, αυτά μπορούν να τροποποιηθούν πολύ γρήγορα. Δοξάζουμε τον Θεό που έδωσε τον φωτισμό στον νου των επιστημόνων και μας παρέχονται αυτά τα νέα «ταχέως αναπτυσσόμενα όπλα».

Το σύνθημα των επιστημόνων είναι «Μην αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας!». Σε κάθε περίπτωση εξέλιξης της πανδημίας όσοι έκαναν τρεις δόσεις θα έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη. Άλλωστε, αν τυχόν διαδοθεί νέα μετάλλαξη, έως ότου γίνει αυτό μετά από κάποιο διάστημα, ήδη έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πολύ γρηγορότερα επερχόμενο «τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων» από την υπάρχουσα μετάλλαξη, αν δεν προσέχουμε και ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο ανεξέλεγκτα.

Ας απαλλαγούμε από την νοοτροπία μαύρο-άσπρο όσον αφορά την προάσπιση της υγείας μας. Το ζήτημα δεν είναι μαύρο-άσπρο, αλλά αύξηση των πιθανοτήτων της επιβίωσής μας, της μακροημέρευσης και της καλής υγείας.

Ας μην περιμένουμε πράγματα που ποτέ δεν ζητήσαμε στην ζωή μας, διότι είναι παράλογα, δηλ. έγγραφες βεβαιώσεις ότι θα ζήσουμε ως τα βαθειά γεράματα. Ας κάνουμε απλά αυτό που περνά από το χέρι μας, τα στοιχειώδη, δηλ. να κρατάμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκες, να αποφεύγουμε συνωστισμούς. Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και θα το περάσουμε και αυτό. Αντιθέτως, ο πανικός «βουλιάζει το καράβι».

αρχιμ. Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: