e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Φτάνει μια ματιά


«Ο άγρυπνος οφθαλμός εξάγνισε τον νου, ενώ ο πολύς ύπνος πώρωσε την ψυχή»
(άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Πολλοί οι πειρασμοί των ματιών μας σήμερα. Ο πολιτισμός μας ζητά να μας κάνει να επιλέγουμε να βλέπουμε με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί την ζωή. Να κοιτούμε τον άλλο όχι στο πρόσωπο, αλλά να τον περιεργαζόμαστε και να χτίζουμε λογισμούς αντικειμενοποίησής του. Δηλαδή να υπάρχει για να τον χρησιμοποιήσουμε, από την ηδονή της μιας στιγμής, όσο κρατά η ματιά δηλαδή, μέχρι το συμφέρον που μας κρατά προσκολλημένους σ’  αυτόν. Κι όμως, θα μπορούσε η ματιά μας να γίνει αφορμή ενσυναίσθησης, να δούμε όχι το πώς είναι, αλλά το τι είναι ο άλλος. Τι νιώθει στην ψυχή του και ποια είναι η διάθεσή του, για να του δείξουμε την αγάπη, να του πάρουμε την πληγή, να τον συγκλονίσουμε, αλλά και να συγκλονιστούμε μέσα από την κοινωνία μαζί του.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η ενότητα της Ορθοδοξίας στον κύβο

Σύναξη Προκαθημένων στην Πόλη (6-3-2014) - Φωτ. Νίκος Μαγγίνας 


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Όπως πληροφορούμαστε από την Ρωσική Εκκλησία, την 1η Μαρτίου 2021 διεξήχθη στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων».
Εκεί ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδας παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Εκκλησιαστικά σχίσματα στην Ουκρανία και το Μαυροβούνιο ως εργαλείο της γεωπολιτικής».

"Ο εν χάριτι μοναχός, κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο". Ομιλία του 2007 από τον Επίσκοπο Αθανάσιο Γιέβτιτς (+4.3.2021) [video]


"Ο εν χάριτι μοναχός, κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο". Πρόκειται για Εισήγηση του Επισκόπου πρώην Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέβτιτς (+4.3.2021) στο Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο «Γέροντας Σωφρόνιος - Ο θεολόγος του ακτίστου Φωτός», που διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός κι έγινε στην Αθήνα από 19 έως 21 Οκτωβρίου 2007.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εκοιμήθη, εξαιτίας covid-19, ο Επίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς


Εξεδήμησε προς Κύριον απόψε, 4 Μαρτίου 2021, πάσχοντας από Covid-19, ο Επίσκοπος πρ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας κι ένας από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους θεολόγους της Ορθοδοξίας.

WHO IS WHO

Ο μακαριστός Αθανάσιος (κατά κόσμον Ζόραν Γιέφτιτς, Zoran Jevtić, σερβικά κυριλλικά: Зоран Јевтић‎, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου του 1938) υπήρξε Σέρβος Ορθόδοξος κληρικός, εφησυχάζων επίσκοπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος Βανάτου από το 1991 μέχρι το 1992 και ως επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης από το 1992 έως το 1999.

Ο Αθανάσιος διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής και πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Είναι κορυφαίος ειδικός της Πατρολογίας και έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για το θέμα. Μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, ο Αθανάσιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά.

Βιογραφία

Πώς θα γίνουν τα Τρισάγια του Ψυχοπαράσκευου στο Μπανάτο Ζακύνθου (5.3.2021)


Για όσους ρωτούν πώς θα μνημονευτούν οι κεκοιμημένες Ψυχές αύριο στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, δεδομένων των νεότερων περιορισμών έναντι του θανατηφόρου Κορονοϊού, αναφέρουμε ότι, ακολουθώντας συμβουλή - σύσταση του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο Εφημέριος θα βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής, 5ης Μαρτίου, στον Ναό της Παναγούλας από τις 4 έως τις 6 μ.μ. 

Κατ' αυτό το δίωρο θα μπορούν να προσέρχονται οι Ενορίτες, φέρνοντας τα ψυχοχάρτια, τα πρόσφορα και τα κόλλυβα υπέρ αναπαύσεως των Κεκοιμημένων τους. Κάθε φορά που θα συγκεντρώνονται από 5 έως 9 άτομα θα τελείται Τρισάγιο. Μόλις ολοκληρώνεται το Τρισάγιο, οι Ενορίτες αυτοί θα αποχωρούν από το εσωτερικό του Ναού, μαζί με τα Κόλλυβα που έφεραν κι ευλογήθηκαν. Αμέσως μετά θα εισέρχονται στον Ναό οι επόμενοι 5 έως 9 Ενορίτες και ούτω καθεξής. Τούτο σημαίνει ότι θα τελούνται Τρισάγια καθ' ομάδας. 

Εννοείται ότι άπαντες οι προσερχόμενοι θα κάνουν χρήση μάσκας προσώπου, φορεμένης σωστά.

Θεωρούμε ότι έτσι και η παραδοσιακή Μνημόνευση Ψυχών του Ψυχοπαράσκευου θα τηρηθεί και η ασφάλεια θα θωρακισθεί. Του χρόνου ελπίζουμε να είμαστε καλύτερα, επιστρέφοντας στη γνώριμη κανονικότητά μας!

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  

Ο Μητροπολίτης Ηλείας απέλυσε εργαζόμενους σε Γηροκομείο, αρνητές εμβολιασμού


04.03.2021 | 17:28

Αίσθηση προκαλεί η είδηση που έρχεται από την Ηλεία και αφορά απολύσεις εργαζομένων σε γηροκομείο οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μητρόπολη και ο μητροπολίτης Ηλείας, στην οποία ανήκει το γηροκομείο, αποφάσισε να απολύσει 2 εργαζομένους οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό.

Τα νέα μέτρα έναντι Covid-19 από 4 έως 16.3.2021 (Εγκύκλιος Συνόδου και ΚΥΑ)

Αναρτάμε ακολούθως τη σημερινή (4.3.2021) Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της οποίας κοινοποιείται προς όλες τις Μητροπόλεις η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), αφορώσα στα νέα περιοριστικά μέτρα καθ' όλη την ελληνική επικράτεια, με στόχο τον περιοριοσμό και τη περαιτέρω διάδοση του Κορονοϊού που ταλανίζει για ένα και πλέον έτος τις τοπικές κοινωνίες και ολόκληρη την οικουμένη.

Αρχιμ. Ευτυχίου Σαρμάνη: ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΥΝΤΕΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΡΟΥΣΑΝΟΥ

[Περιοδικό Θεολογία ΞΣΤ΄ (1995) 275-329]


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Lectures Αληθώς" Ζακύνθου: Άκρως μορφωτική η διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη για τα Ιερατικά Άμφια (β΄ μέρος)


Αισίως και επιτυχώς παρουσιάστηκε, το βράδυ της 3ης Μαρτίου 2021, η δεύτερη από τις δύο video-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της φιλοπρόοδης Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου "Αληθώς" εν τω καιρώ των αλλεπάλληλων εγκλεισμών εξαιτίας της Πανδημίας.

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει, σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις". Στο β' μέρος, που είχε πρεμιέρα στις 3.3.2021, παρουσιάστηκαν εξεταζόμενα το επιτραχήλιο, η ιερατική ζώνη, τα επιμανίκια, το επιγονάτιο, το φελώνιο, ο αρχιερατικός σάκκος, τα ωμοφόρια, η μίτρα και ο μανδύας.

Γενικώς τα μηνύματα, τα οποία ελήφθησαν από ανθρώπους της Εκκλησίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών για την όλη παρουσία του π. Μιχαήλ στο διαδικτυακό "Αληθώς" και με ένα τόσο ενδιαφέρον στην διαχρονία του θέμα, είναι άκρως ενθαρρυντικά και χαροποιά, προτείνοντας μάλιστα και την επιστημονική συνέχειά του. Αντιγράφουμε ενδεικτικά το σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου: "Ευχαριστούμε πολύ π. Μιχαήλ! Πάρα πολύ διαφωτιστικά τα όσα μας παρουσιάζετε! Σε μια μελλοντική σας εκπομπή, καλόν θα είναι να προτείνετε ποια θα πρέπει να είναι μια μελλοντική διορθωτική αναγέννηση ​των αμφίων." 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την μαγνητοσκόπηση και μετάδοση της εν λόγω τηλεδιάλεξης εργάστηκαν φιλότιμα οι κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την δουν (ή να την ξαναδούν) μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.