e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Ζακύνθου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη του σεμιναρίου, τόνισε την ανάγκη επιμόρφωσης των κληρικών και ανέπτυξε τα οφέλη της στην άσκηση του ποιμαντικού έργου των κληρικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακ. Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Κεφαλληνό για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο και την ουσία του προγράμματος όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ- ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» και ειδικότερα αναφέρθηκε στον πρωταρχικό σκοπό του, ο οποίος είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στα πεδία της διοίκησης της ενορίας, στις δραστηριότητες αυτής και τις νέες διαστάσεις που μπορεί να αποκτήσει· στα εργαλεία που δύναται να έχει ο κληρικός στην διάθεση του για να ολοκληρώνει με επιτυχία την καθημερινή του αποστολή, που δεν είναι άλλη παρά η προσφορά του στον άνθρωπο του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου.

Στη συνέχεια οι πατέρες υπέβαλαν ερωτήματα και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. Το πρόγραμμα παρακολουθούν 40 κληρικοί και λαϊκά μέλη - συνεργάτες της Μητροπόλεως Ζακύνθου.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος οι επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, θα έχουν ως εξής:

α) Την προσεχή Παρασκευή 3/6/2022 παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν στην Εκκλησία», υπό του Αρχιμανδρίτου Σεβαστιανού Σωμαράκη, Δρ. Κανονικού Δικαίου και Υφηγητή Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Γραμματέα Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Την Πέμπτη 16/6/2022 παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Διοίκηση ενορίας», υπό του κ. Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου, Δρ. Θεολογίας, Προϊσταμένου τμήματος Διοικητικού και Γραφείου Προσωπικού – Διοικητικής Μέριμνας Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

γ) Την Δευτέρα 20/6/2022 παρουσίαση του θέματος: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου Μ.Α., Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

δ) Την Πέμπτη 23/6/2022 παρουσίαση του θέματος: «Δραστηριότητες Ιερού Ναού», υπό του Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, υπ. Δρ Θεολογίας με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Νομική και Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε.

ε) Την Δευτέρα 27/6/2022 παρουσίαση του θέματος: «Οικονομικά Ι. Ναού», υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Σωτηρίου Μανωλόπουλου, Θεολόγου, Προϊσταμένου Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχναίικων Ι.Μ. Πατρών.

στ) Την Πέμπτη 30/6/2022 παρουσίαση του θέματος: «Ψηφιακή Συμβολή», υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Ελευθέριου Χαραλαμπίδη, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπ/σεως, Εφημέριου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

ζ) Την Πέμπτη 4/7/2022 παρουσίαση του θέματος: “Αρχείο Ιερού Ναού“, υπό του Αρχιμανδρίτου Ιωάννη Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού Msc, Θεολόγου Μ.Α., Εφημερίου Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: