e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος στο απελευθερωμένο Χάρκοβο: "Η μπότα του κατακτητή δεν πατάει πια αυτή τη γη" [100 photos]

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος έφτασε στην πόλη Χάρκοβο, οι υπερασπιστές της οποίας αντιστέκονται ηρωικά στη ρωσική επίθεση.

Στην αρχή της επίσκεψής του, ο Προκαθήμενος, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Χάρκοβο και Μπογκοντουχίβ κ. Μητροφάνη, επισκέφθηκε μια από τις στρατιωτικές μονάδες της πόλης, όπου, μαζί με τον διοικητή της μονάδας και το στρατιωτικό προσωπικό, προσευχήθηκε για όλους τους υπερασπιστές της Ουκρανίας και τη νίκη επί του Ρώσου επιτιθέμενου. Ακολούθως ο Προκαθήμενος απευθύνθηκε στους στρατιώτες.

«Είμαστε πεπεισμένοι για τη νίκη μας, γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας - αυτό που ο Κύριος μας έδωσε ως δώρο. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε αυτό το δώρο. Με την προσευχή πιστεύουμε ότι ο Κύριος θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τον επιτιθέμενο και να αποκόψουμε αυτό το κακό που έχει εισβάλει στο σπίτι μας», είπε.

«Ευχαριστώ τον καθένα από εσάς, γιατί χάρη στο θυσιαστικό σας κατόρθωμα, η Ουκρανία δεν τα παρατάει και νικά τον εχθρό. Το Χάρκοβο είναι η πόλη των ηρωικών υπερασπιστών της Ουκρανίας. Επιμείνατε και δώσατε παράδειγμα για τους άλλους. Είθε λοιπόν ο Κύριος να σας δώσει δύναμη και έμπνευση και να εμπνεύσει το αδάμαστο πνεύμα σας», κατέληξε ο Προκαθήμενος.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος απένειμε στο στρατιωτικό τμήμα με το παράσημο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος και ο τοπικός Ιεράρχης επισκέφθηκαν τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, το οποίο επλήγη από εχθρικές ρουκέτες. Εκεί, στην κατεστραμμένη εκκλησία προς τιμή του αγίου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας και υπέρ υγείας και διαφυλάξεως των ειρηνικών κατοίκων.

Ακολούθως επισκέφθηκε την εκκλησία προς τιμήν του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπου έψαλε δέηση. 

«Σήμερα για άλλη μια φορά προσευχηθήκαμε για τη νίκη μας. Σιγά σιγά, η περιοχή του Χάρκοβο απελευθερώθηκε και η μπότα του κατακτητή δεν πατάει πια αυτή τη γη. Εδώ, οι στρατιώτες μας έδειξαν ένα παράδειγμα σθένους αδάμαστου. Ακόμη και σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σύνορα, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας άντεξαν την επίθεση του εχθρού. Αν και ο αγώνας μας συνεχίζεται, ηθικά έχουμε ήδη νικήσει, γιατί όλος ο κόσμος πίστεψε στη νίκη μας. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο Κύριος θα τερματίσει τα δεινά του ουκρανικού λαού με μια δίκαιη ειρήνη όταν τελικά νικήσουμε τον επιτιθέμενο», είπε ο Μακαριώτατος μετά την τελετή.

Με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την αναστήλωση της Μητρόπολης Χάρκοβο, ο Προκαθήμενος επέδωσε στον Επίσκοπο Μητροφάνη αναμνηστικό εγκόλπιο με την Παναγία, στον δε ιερατικώς προϊστάμενο του ναού και στους ιερείς από ένα επιτραχήλιο.

Αργότερα, κοντά στην αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στην πρόσοψη της εκκλησίας προς τιμή των κατοίκων της περιοχής του Χάρκοβο που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα και ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής ενέργειας στις 22 Φεβρουαρίου 2015, έγινε νεκρώσιμη δέηση και κατάθεση λουλουδιών.

Τέλος ο Κιέβου Επιφάνιος επισκέφτηκε το Στρατιωτικό Ιατρικό Κλινικό Κέντρο της Βόρειας Περιφέρειας, όπου συνομίλησε με τον κορυφαίο Ήρωα Συνταγματάρχη Eduard Khoroshun, προσευχήθηκε στο τοπικό παρεκκλήσι και επισκέφθηκε τους τραυματίες υπερασπιστές της Ουκρανίας που νοσηλεύονται εδώ. Επιπλέον, ο Μακαριώτατος Επίσκοπος παρέδωσε στις ανάγκες του στρατιωτικού νοσοκομείου ασθενοφόρο που αγοράστηκε με τη συνδρομή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Η.Π.Α.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:




































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: