e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχιερατική Παράκληση προς τον Όσιο Ιωσήφ και Λιτάνευση του Λειψάνου Του στο Γαϊτάνι Ζακύνθου [photos]

Απόψε, 4η Σεπτεμβρίου 2022, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται το χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός, από τις 29 Αυγούστου 1669, από τότε δηλαδή που έγινε η Μετακομιδή του στο Τζάντε από Κρήτες πρόσφυγες, αμέσως μετά την πτώση του Χάνδακα. 
     Κάθε χρόνο, λοιπόν, την αμέσως επομένη Κυριακή της 29ης Αυγούστου, γίνεται στο Γαϊτάνι μεγάλη πανήγυρις, τιμώντας ο λαός μας τον Όσιο του Θεού, η οποία περιλαμβάνει: Παράκληση προς Αυτόν, λιτανεία ανά τις οδούς της κωμοπόλεως, ακολούθως δε λαϊκό γλέντι και καύση πολλών και ποικίλων πυροτεχνημάτων. Έτσι -κατά το τοπικό έθος- συνέβησαν κι εφέτος, δυο χρόνια μετά την επώδυνη εμπειρία της Πανδημίας.
     Των λειτουργικών Ακολουθιών και Τελετών προέστη ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο Ζακύνθιος. Παρέστησαν οι τοπικές Αρχές.
        Για όλα είχαν φροντίσει, καθώς αρμόζει, ο καλός Εφημέριος της Ενορίας, π. Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης και το αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.




























Δεν υπάρχουν σχόλια: