e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για σκοταδιστικές αντιλήψεις σε μοναστικούς κύκλους [video]

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους την 28η Φεβρουαρίου 2022 μαζί με συνοδεία ιερέων και λαϊκών από την Αμερική. Την σεπτή συνοδεία υποδέχθηκαν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος και οι πατέρες της Μονής. Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό στον κ. Ελπιδοφόρο.

Πολιορκημένο Κίεβο: Ο Ακάθιστος Ύμνος του Αγ. Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εψάλη στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας


Το απόγευμα σήμερα, 4 Μαρτίου 2022, 9η μέρα από την ξεδιάντροπη επέλαση των ομοδόξων Ρώσων στην Ουκρανία, στο εν πολιορκία Κίεβο και μάλιστα τον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, όπου εδρεύει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, εψάλη από τον Προκαθήμενο, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ο Ακάθιστος Ύμνος του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 
    Χωρίς την παρουσία λαού, διά τον φόβον των... εχθροπραξιών, αναπέμφθηκε επίσης ειδική ικετήρια ευχή, ώστε ο Τροπαιοφόρος Άγιος να χαλυβδώσει το φρόνημα του ουκρανικού λαού  έναντι της ορμής και της υπεροπλίας του κακού γείτονα.

9η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μεταδίδει [video]

Aνταπόκριση του αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο για την 9η μέρα πολιορκίας του Κιέβου (4 Μαρτίου 2022), παραμονές της μεγάλης επίθεσης.

Παρακολουθείστε την ακολούθως:

Ο Κιέβου Επιφάνιος ανάμεσα στους ηρωικώς αγωνιζόμενους Ουκρανούς

Ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μηττοπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος γράφει στη σελίδα του στο facebook:

"Ζούμε σε άλλες πραγματικότητες για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα και το Κίεβο έχει αλλάξει σημαντικά από την αρχή του πολέμου. Δεν υπάρχουν σχεδόν αυτοκίνητα στους δρόμους, η παχύρρευστη σιωπή διακόπτεται από σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, σημεία ελέγχου παντού, σκαντζόχοιροι αντιαρματικών - και άνθρωποι, δυνατοί άνθρωποι με τη φωτιά στα μάτια.

Ο Αντιπρόεδρος Ελληνορωσικού Συνδέσμου Μητροπολίτης Δωδώνης: Όμοια με τον Πούτιν η ρωσική εκκλησία. Θέλει δούλους και υποχείρια (audio)

«Ήταν πέρα για πέρα λάθος του Πούτιν, γιατί δεν υπήρχε αιτία. Αν ήθελε να κάνει αυτοδιάθεση η Ουκρανία, να πάει στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. είναι δικαίωμά της. Είναι κράτος υπό επιτήρηση;» τόνισε σε σχέση με την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει στην γειτονική της Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, ο οποίος μίλησε στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Η σκανδαλώδης σιωπή του Πατριάρχου Μόσχας

Μετάφραση στα ελληνικά του άρθρου του TIM KELLEHER στο NATIONAL REVIEW (3 Μαρτίου 2022)

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει διατηρήσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια απαράδεκτη ουδετερότητα στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτό που έχει δηλώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ένας δίκαιος πόλεμος, είναι δίκαιος πόλεμος. Πολύ περισσότερο λοιπόν ο λόγος για ένα άτομο που είναι μοναδικά τοποθετημένο να είναι και να ενεργεί ως μοχλός ειρήνης και προζύμι δικαιοσύνης. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος και η μέχρι σήμερα σιωπή του είναι σκάνδαλο.

Πρoσευχή Γέροντος Αλεξίου, Καθηγουμένου της Μονής Ξενοφώντος, για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

 

ΤΑΠΕΙΝΗ ΔΕΗΣΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝ ΟΥΚΡΑΝΙᾼ


«Ὡς Οἰκτίρμων, Κύριε, σπλαγχνίσθητι ἐπὶ τὸν λαόν Σου· ὡς μακρόθυμος διαλλάγηθι, καὶ ἐλέησον ἡμᾶς»!

Ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (4.3.2022)

Ιατρικό ανακοινωθέν

Αφορά την κατάσταση της υγείας του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κύριου κύριου Χρυσόστομου Β΄.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση κατάγματος δεξιού βραχιωνίου οστού. Η επέμβασης, που διενεργήθηκε από τον ιατρό Δρ. Νίκο Παπαλουκά και Δρ. Σεργίου Σέργιο ήταν επιτυχής και αναμένεται ο Μακαριότατος, που είναι καλά στην υγεία του, να πάρει εξιτήριο τις αμέσως επόμενες μέρες.

BLESSED ARE THE PEACEMAKERS

By Archbishop Job of Telmessos

It was November 2013. I was attending a meeting at the Kyiv Caves Lavra, the largest and oldest monastery in Ukraine. Suddenly, a wave of public demonstrations began in the city, later known as the Euromaidan, sparked by the decision of the president of Ukraine at that time, Viktor Yanukovych, to suspend the signing of the European Union–Ukraine Association Agreement. Yanukovych has been since then stigmatized as a “pro-Russian” politician. However, several European diplomats have assured me that Yanukovych had done more than anybody else for the European integration of Ukraine. What has caused the turnaround of his mind in November 2013? Diplomats have then informed me that the president of Russia, Vladimir Putin, had then threatened to invade Crimea. To save this region of Ukraine that he loved so much, Yanukovych made the decision to sacrifice the integration of Ukraine to Europe, a decision that would lead to the 2014 Ukrainian revolution, the Revolution of Dignity, and that would bring him down.