e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Εκδηλώσεις στη Βαυαρία για την 78η επέτειο απελευθέρωσης των χιτλερικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης

Εφέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την απελευθέρωση των φρικτών ναζιστικών Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης από Αμερικανούς στρατιώτες.

Στις επίσημες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τέλη Απριλίου τρ. έτ. παρέστησαν 14 επιζώντες από το ολοκαύτωμα οι οποίοι μίλησαν για τις απάνθρωπες, βασανιστικές και θανατηφόρες συνθήκες ζωής των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης παρέστησαν και 2 βετεράνοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού που τον Απρίλιο 1945 συμμετείχαν στην απελευθέρωση των βαυαρικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και διηγήθηκαν ανατριχιαστικές εμπειρίες τους από την τότε επικρατούσα κατάσταση των στρατοπέδων, όπου μύριζε θάνατο και ανθρώπινη εξαθλίωση.

Σε τρεις εκδηλώσεις συμμετείχε, μετά από πρόσκληση και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

α) Στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου ο π. Απόστολος τέλεσε, στο πλαίσιο διεκκλησιαστικής εκδήλωσης για τα θύματα του ναζισμού, την ακολουθία της Αρτοκλασίας, με συμμετοχή του πρωτοπρεσβυτέρου Πλουτάρχου Κωσταντινίδη και του ψάλτη Βασιλείου Αδημούδη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην ρωμαιοκαθολική γυναικεία ιερά μονή „Κάρμελ Άγιο Αίμα“ (Karmel Heilige Blut) που είναι κτισμένη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με σκοπό την αδιάλειπτη νυχθημερόν προσευχή για τα θύματα του ναζισμού. Στην αρτοκλασία τοποθετήθηκε στο κέντρο της Τράπεζας και ένα ειδικό κερί αφιερωμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία που φιλοτέχνησαν οι μοναχές. Παρέστησαν μεταξύ των επισήμων, επιζώντες του ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Νομάρχης περιοχής Νταχάου, ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου, εκπρόσωποι του Βαυαρικού Κοινοβουλίου και βαυαρικών φορέων κ.α.. Ακολούθησε εκδήλωση στον χώρο του κρεματορίου όπου ο επιζών Abba Naor μίλησε για τα παθήματά του στα βαυαρικά στρατόπεδα και για την μητέρα και το αδελφό του που δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς. Ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου επέδωσε ιδιοχείρως σε ομάδα μαθητριών και μαθητών ενός γυμνασίου Νταχάου από ένα λευκό τριαντάφυλλο, θυμίζοντας με τον τρόπο αυτό τον αντιστασιακό αγώνα της φοιτητικής ομάδας „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ ή „Λευκό Ρόδο“ (1942/1943), ενώ πολλοί νέοι και νέες κρατούσαν μεγάλες σημαίες διαφόρων κρατών από όπου προέρχονταν τα θύματα του ολοκαυτώματος. Μεταξύ αυτών υπήρχε και η ελληνική σημαία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων μπροστά σε ένα άγαλμα-μνημείο που παριστάνει ένα κρατούμενο με την χαρακτηριστική ενδυμασία των φυλακισμένων στα στρατόπεδα και την επιγραφή „Τιμή για τους νεκρούς - Υπενθύμιση για τους ζωντανούς“. Κατόπιν  έλαβε χώρα πομπή προς το κεντρικό μνημείο του στρατοπέδου, όπου μίλησε μεταξύ των άλλων και ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκπρόσωποι κρατών και ιδρυμάτων κατέθεσαν στεφάνους, μεταξύ αυτών και ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Δρ. Βασίλειος Γκουλούσης. Παρέστη επίσης και ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Βήχος, εφημέριος της ελληνορθόδοξης ενορίας Νταχάου, με τριμελή αντιπροσωπεία.

β) Στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Flossenbürg όπου υπάρχουν, στην λεγόμενη „Κοιλάδα των Δακρύων“ κενοτάφια για όλους τους κρατουμένους που βασανίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στον χώρο εκείνο, μεταξύ αυτών και για 350 Έλληνες συμπατριώτες μας. Ο πρωτοπρσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έλαβε μέρος στην εκδήλωση μνήμης και έψαλε το Χριστός Ανέστη στο κενοτάφιο των Ελλήνων. Tο ελληνικό κενοτάφιο επισκέφθηκαν μεταξύ των άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Bozidar Vucurovic και ο φιλέλληνας Πρύτανης του Πανεπιστημίου Regensburg κ. Prof.Dr. Udo Hebel με τη σύζυγό του. Ο κ. Hebel απολαμβάνει κάθε χρόνο τις διακοπές του στην Κρήτη. Στην είσοδο της πόλης Flossenbürg υπάρχει ένα εργοστάσιο μαρμάρων που στην είσοδό του φιλοξενεί ένα ομοίωμα του Ηνιόχου των Δελφών.

γ) Στο γερμανικό στρατόπεδο Welfenkaserne κοντά την πόλη Landsberg Βαυαρίας, ο Χίτλερ άρχισε το 1944 την κατασκευή  ενός μεγάλου υπογείου εργοστασίου για την κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων και για το σκοπό αυτό μετέφερε εκεί 23.000 κρατούμενους από άλλα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χιλιάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή του έργου αυτού. Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι σε ένα τοίχωμα του υπογείου εργοστασίου βρίσκονται ακόμη σκελετοί κρατουμένων, από τότε όταν οι κρατούμενοι αυτοί την ώρα της κατασκευής και ρίψης του τσιμέντου στα καλούπια λιποθύμησαν από την εξάντληση και έπεσαν μαζί με το τσιμέντο μέσα στα καλούπια. Οι ναζιστές κατασκευαστές έδειξαν πλήρη αδιαφορία για το γεγονός αυτό, δεν ανέσυραν τα πτώματα από το τοίχωμα του εργοστασίου και συνέχισαν την περαιτέρω κατασκευή του. Σήμερα  το υπόγειο εργοστάσιο χρησιμοποιείται ως Μουσείο με πλούσιο φωτογραφικό και εκθεσιακό υλικό και πολλά προγράμματα και ξεναγήσεις για επισκέπτες και ιδιαίτερα για την μαθητιώσα νεολαία βαυαρικών και γερμανικών σχολείων.

Φωτογραφίες:


Ο πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ψάλτης Βασίλειος Αδημούδης, στην τέλεση της Αρτοκλασίας. (Φωτογραφία Αδημούδης)


Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης  στην εκδήλωση στα Κρεματόρια του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου. (Φωτογραφία Αδημούδης)


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον Georg Haslauer που κρατεί την Ελληνική Σημαία στην επίσημη εκδήλωση μπροστά στα κρεματόρια του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου (Φωτογραφία Αδημούδης)


Το κενοτάφιο των Ελλήνων στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Flossenbürg


Από αριστερά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Regensburg κ. Prof.Dr. Udo Hebel με τη σύζυγό του, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Bozidar Vucurovic (Φωτογραφία Μαλαμούσης)


Ομοίωμα του Ηνιόχου των Δελφών στην είσοδο τηςς πόλης Flossenbrürg


Η είσοδος στο υπόγειο πρώην εργοστάσιο πολεμικών αεροπλάνων του Χίτλερ και νυν Μουσείου στο Γερμανικό Στρατόπεδο στην πόλη Landsberg Βαυαρίας (Φωτογραφία Μαλαμούσης)


Κεντρικός χώρος εκδηλώσεων του Μουσείου στο KZ-Landsberg. Στο βάθος φωτογραφία από την κατασκευή του υπογείου εργοστασίου πολεμικών αεροπλάνων του Χίτλερ. Στον λίθο του μνημείου είναι τοποθετημένη η επιγραφή: "Θάνατος και Βασανιστήρια θυμίζουν την ειρήνη" (ή προτρέπουν στην ειρήνη) (Φωτογραφία Μαλαμούσης)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: