e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Η Καστοριά τίμησε τον Πολιούχο της Άγ. Μηνά και την 111η επέτειο απελευθέρωσής της

Με λαμπρότητα η πόλη της Καστοριάς εόρτασε τον προστάτη και πολιούχο Άγιό της, Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Θαυματουργό, την ημέρα μνήμης του Αγίου και ημέρα της απελευθερώσεως της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (1912).

Οι ακολουθίες της εορτής κάθε χρόνο τελούνται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου.

Φέτος στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Υποδοχή και Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής, αφού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μηνά, έμπροσθεν του Ιερού Παρεκκλησίου, τελέστηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντων των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέστηκε ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Καστοριάς κ. Καλλινίκου.

Τους τρεις Μητροπολίτες πλαισίωσαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μαυριωτίσσης Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Πειραιώς Πρωτοπρ. Ιωάννης Παναγιώτου και οι διάκονοι των Μητροπολιτών π. Παΐσιος, π. Σιλουανός και π. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκλησή του και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για τη συλλειτουργία, αναφέρθηκε αρχικά στην εθνική ελευθερία, η οποία είναι απαραίτητη για να ζει κανείς ελεύθερος και να εξασκεί τα θρησκευτικά και κοινωνικά του καθήκοντα.

Πρόσθεσε όμως, ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένο, αλλά ζητούμενο και πρέπει κανείς να αγωνίζεται για να παραμείνει ελεύθερος από κάθε εξάρτηση.

Τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί στις μέρες μας υπάρχουν ποικίλα φιλοσοφικά και ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο σε μία δουλεία των αισθήσεων και των αισθητών, έστω και αν ζει σε ελεύθερες πατρίδες και η ελευθερία εκφράζεται ως μηδέν και όχι ως αγάπη.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε την προσοχή του στο θέμα της ελευθερίας, από θεολογικής πλευράς.

Αφού διευκρίνισε ότι υπάρχουν μερικές λεπτές διαφοροποιήσεις ως προς τις έννοιες αυτεξούσιο, προαίρεση και ελευθερία, τόνισε ότι κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, ο Θεός έκανε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος και να παραμείνει ελεύθερος.

Η ουσία όμως της ελευθερίας είναι: Πρώτον, ο άνθρωπος να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο, με ανιδιοτελή αγάπη. Δεύτερον, να είναι κατά χάριν μέτοχος της αθανασίας του Θεού, και έτσι να μην είναι κάτω από το κράτος του θανάτου και της φθοράς. Τρίτον, βλέποντας την δόξα του Θεού, να είναι κοινωνός της αληθείας, από πλευράς θεολογικής, και εκφραστής της.

Στη συνέχεια είπε ότι ο εορταζόμενος Άγιος Μηνάς, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είχαν αυτά τα τρία γνωρίσματα της ελευθερίας, ήτοι την ανιδιοτελή αγάπη, την υπέρβαση του θανάτου και την βίωση της αληθείας.

Κατέληξε δε, στο ότι πέρα από την εθνική και κοινωνική ελευθερία, πρέπει να ζούμε την πραγματική ελευθερία, όπως την προσδιόρισε, η οποία  επιτυγχάνεται εν Χριστώ, μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.

Εκκλησιάστηκαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Γεν. Γραμματέας Διοίκησης Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο Ταξίαρχος Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Καλιαμάνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Δ. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσαλίκης, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς κ. Νικόλαος Έξαρχος κ.ά., καθώς και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν τον ελευθερωτή Άγιο Μηνά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, που μετέβησαν στην Καστοριά για να τιμήσουν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο και να συνεορτάσουν τα Ελευθέρια της πόλεως.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, είπε ο κ. Καλλίνικος, είναι ένας κορυφαίος Θεολόγος και κόσμημα της Ιεραρχίας, με βαθύ Θεολογικό, κοινωνικό, εθνικό και ψυχολογικό λόγο, που βοηθάει τον άνθρωπο να γνωρίζει το νόημα της ζωής και δημιουργίας.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, είπε ο κ. Καλλίνικος, είναι καθηγητής των νομοκανονικών της Εκκλησίας. Έχει το θάρρος της γνώμης του, και παρεμβαίνει σε θέματα της ταυτότητας του Γένους, αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών. Διότι, όπως είπε κατά τον Εσπερινό και ευχήθηκε ο κ. Σεραφείμ, «Πάντα ελεύθεροι, πάντα Ορθόδοξοι, πάντα Έλληνες».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε τη χαρά του που εορτάζει για δεύτερη χρονιά τον πολιούχο Άγιο και τα Ελευθέρια της Καστοριάς.

Ιερά Λιτανεία

Αμέσως μετά σχηματίσθηκε μεγαλοπρεπή λιτανευτική πομπή.

Προπορευόταν το λάβαρο του ελευθερωτού Αγίου Μηνά και η Ελληνική σημαία και εν συνεχεία οι σημαιοφόροι όλων των σχολείων της Καστοριάς, τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων και Ομίλων της Καστοριάς, όλοι παραδοσιακά ενδεδυμένοι, ο Ερυθρός Σταυρός κ.α.

Εν συνεχεία, τα παιδιά από το σύστημα προσκόπων Καστοριάς και η Φιλαρμονική μπάντα του Στρατού, συνόδευαν την Ιερά Εικόνα του Στρατηλάτου Αγίου Μηνά, την οποία είχε πλαισιώσει άγημα του Στρατού. Ακολούθως, οι ιερείς με το Ιερό Ευαγγέλιο και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, οι διάκονοι, οι τρείς Αρχιερείς, οι Άρχοντες και ο Λαός.

Η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου την ιερά εικόνα και τα λείψανα του Αγίου υποδέχθηκαν οι πανηγυρικές καμπανοκρουσίες, και οι ιερείς του Ναού.

Κατά την υποδοχή, έγινε η Έπαρση της Σημαίας από τον εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τον οικείο Ποιμενάρχη και τον Δήμαρχο Καστοριάς, και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δοξολογία, Επιμνημόσυνη Δέηση και Παρέλαση

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε η Πανηγυρική Δοξολογία, επί τη απελευθερώσει της Πόλεως και η ανάγνωση της ευχαριστηριακής ευχής από τον Μητροπολίτη της Καστοριάς.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Αλέξανδρος Μακρίδης.

Στη συνέχεια, οι Αρχιερείς και οι Άρχοντες κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Δήλωση Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου

Μετά την παρέλαση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μιλώντας ενώπιον των Τοπικών Μέσων, έστειλε το δικό του εορταστικό μήνυμα:

«Δοξάζουμε τόν Ἅγιο Τριαδικό Θεό γιά ὅλες τίς εὐεργεσίες Του.

Καί εὐγνωμονοῦμε τόν Ἅγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνᾶ, γιά τό δῶρο τῆς ἐλευθερίας πού μᾶς χάρισε τήν ἡμέρα τῆς μνήμης του.

Μελετώντας τά παλαιότερα γεγονότα καί ἀντικρύζοντας τήν σύγχρονη πραγματικότητα, τόσο καί περισσότερο ἐκτιμοῦμε τό μεγάλο δῶρο νά ἔχουμε Πατρίδα. Νά ἔχουμε Πατρίδα ἐλεύθερη καί δημοκρατική.

Συγχρόνως τόσο περισσότερο κατανοοῦμε τήν ἀνάγκη νά ἀγωνιζόμαστε καθημερινῶς, ὁ καθένας ἀπό τήν ἔπαλξή του, νά διατηρήσουμε τήν ἐλευθερία αὐτή, σέ ὅλες της τίς διαστάσεις.

Ὁ πρῶτος ἀγώνας γίνεται γιά τήν ἐλευθερία τῆς γνώσης. Πάνω ἀπ᾽ ὅλα γιά τήν ἐλευθερία τῆς γνώσης τοῦ Θεοῦ. Νά μή μᾶς ἐμποδίζει κανείς νά γνωρίζουμε τόν Θεό.

Εἶναι ἐπίσης ὁ ἀγώνας γιά τήν γνώση τῆς ἱστορίας μας, ἐλεύθερης ἀπό τήν προπαγάνδα τῆς ξένης ἱστοριογραφίας.

Ὁ ἀγώνας γιά τήν ἐλευθερία τοῦ λόγου, πού κινδυνεύει.

Ἕπεται ἡ πολιτιστική μας ἐλευθερία.

Ἀκολουθεῖ ἡ οἰκονομική αὐτονομία.

Καί τέλος νά ἀγωνισθοῦμε καί νά προσευχόμαστε νά μή ἔχουμε αἱματηρούς πολέμους, πού εἶναι ἡ κατ᾽ ἐξοχήν ἁμαρτία.

Μακάρι οἱ νέοι μας νά σταθοῦν γενναῖοι στόν ἀγώνα γιά τήν διατήρηση τῆς ἐλευθερίας μας, καί ὁ ἅγιος Μηνᾶς νά μᾶς συμπαραστέκεται στόν ἀγώνα μας αὐτόν».

Μεθέορτος Εσπερινός και Επιστροφή Ιεράς Εικόνος

Το απόγευμα της εορτής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε μεθέορτος Εσπερινός από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Καλλίνικο.

Μετά τον Εσπερινό, η Ιερά Εικόνα του Αγίου λιτανεύτηκε με αντίστροφη πορεία, από τον Μητροπολιτικό Ναό προς το Παρεκκλήσι της Παναγίας του Μοζεμβίκη.

Η Ιερά Λιτανεία ήταν κατανυκτική, υπό το φως των λαμπάδων, τους ύμνους των ψαλτών, την προσευχή πιστών. Την ιερά εικόνα συνόδευσαν η φιλαρμονική μπάντα και άγημα του Στρατού και μέλη πολιτιστικών συλλόγων της πόλεως.

Στο τέλος της λιτανείας, έξω από το παρεκκλήσιο της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η εορτή του Αγίου Μηνά είναι μία μυσταγωγία στην παράδοση, στην ιστορία και την Θεολογία. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της ιεράς πανηγύρεως.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: