e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Πατριαρχικά Θυρανοίξια του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπαλίνου και του Αγιάσματός του

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαλίνου και του Αγιάσματός του, που είναι αφιερωμένο στον   εορταζόμενο αυτή την ημέρα Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, και ακολούθως χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία. 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Εντιμ. κ. Βύρων Νικολαΐδης, που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των ανακαινιστικών έργων, εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων από το εξωτερικό και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Στην ομιλία του, μετά την Θ. Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί “οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας”. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας, μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών. 

“Την αξιέπαινον αυτήν πρωτοβουλίαν θεωρούμεν ως απόφασιν εμμονής εις τα πάτρια, παραμονής ενταύθα και συνεχίσεως της ζωής της Κοινότητος Βαλίνου, εντός των κόλπων της όλης ομογενείας της Πόλεως, η οποία και αυτή θα συνεχίση την ζωήν και την ιστορίαν της υπό τας πτέρυγας της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Τέκνα αγαπητά εν Κυρίω, να απορρίπτετε και να αποκρούετε τα κατά καιρούς ακουόμενα εκ διαφόρων κατευθύνσεων, εξ απερισκεψίας ή, όπερ χείρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί επαπειλουμένων και επερχομένων κινδύνων διά την συνέχισιν της εδώ παρουσίας μας.Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν κινδυνεύει από τίποτε και από κανένα, διότι ο Θεός ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα και θα συνεχίση να είναι προστάτης του έως της συντελείας του αιώνος! Έχετε εμπιστοσύνη εις την Μητέρα σας Εκκλησίαν και εις την διορατικότητά της, και ακολουθήτε εν παντί τα κελεύσματά της!”

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε:

“Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία υπήρξε ανέκαθεν προστάτις της προόδου, των φώτων, και σε χρόνους ευδίας και σε καιρούς δυσχειμέρους. Και όμως, ευρέθησαν και ευρίσκονται άνθρωποι «κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου», οι οποίοι κατηγορούν την Εκκλησία ως μεσαιωνική και σκοταδιστική. Αλλά η Εκκλησία μας δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας, είναι γεμάτο από φως – το ανέσπερον φως της Αναστάσεως, το ιλαρόν φως Εκείνου, ο Οποίος διέλυσε όλα τα σκοτάδια και είπε με θεική αυτογνωσία: «Εγώ ειμι το φως του κόσμου· ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ᾽ έξει το φως της ζωής»

Ούτω, λοιπόν, λαμψάτω και το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς (πρβλ. Ματθ. ε´, 16). Έτσι ακριβώς λάμπουν σήμερα ενώπιόν μας τα καλά έργα εδώ στην Κοινότητα Βαλίνου και δοξάζεται πράγματι ο επουράνιος Πατήρ μας, και σεμνύνεται η Μήτηρ Εκκλησία, και παραδειγματιζόμεθα όλοι διά να μιμηθούμε τα καλά έργα των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών μας και διά να κρατήσουμε υψηλά ο,τι εκείνοι κατέλιπαν και μας εκληροδότησαν.

Το ιερόν χρέος της συνεχίσεως του έργου των πατέρων μας βαρύνει σήμερα όλους τους απογόνους τους και εις εκπλήρωσίν του σπεύσατε άπαντες να συνδράμετε και να συμβάλλετε στην επισκευή, συντήρησι και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιερού αυτού σεβάσματος του Γένους μας. Μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Βαλίνου να είναι μικρός, ελάχιστος, αλλ᾽ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ᾽ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ᾽ εν τω ευ το πολύ» και ότι ο Θεός δύναται και «εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ» (Ματθ. γ´, 9).”

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Ανδριανό, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στα ανακαινιστικά έργα του ναού, τόσο για να τιμήσουν τη μνήμη των ιδρυτών του, όσο και για να δώσουν ώθηση και ενίσχυση στη ζωή της Κοινότητας αυτής.”Η απογοήτευσι, η απόγνωσι και η απαισιοδοξία είναι ίδιον των ολιγοπίστων, τους οποίους επιπλήττει ο Κύριος και τους ερωτά, όπως τον Πέτρο εν τη θαλάσση: «ολιγόπιστε, εις τι εδίστασας;»”, είπε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε: 

“Και τι δεν συνέβη κατά το διάστημα αφ᾽ ότου ιδρύθη ο Ναός αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: πόσες ανακατατάξεις δεν γνώρισε ο κόσμος ολόκληρος και ιδιαιτέρως η Χώρα στην οποία ζούμε. Πόσες θύελλες δεν αντιμετώπισε η Εκκλησία και η Ομογένεια! Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες «καθ᾽ υπερβολήν εβαρήθημεν υπέρ δύναμιν, ώστε εξαπορηθήναι ημάς και του ζην». Και όμως ευρίσκόμεθα και σήμερα εδώ και εορτάζουμε όλοι μαζί, με αναστάσιμη χαρά στην καρδιά μας και με ελπίδα για το αύριο, εορτάζουμε ένα σταθμό της ζωής μιάς φιλοτίμου Κοινότητός μας. Εορτάζουμε την κυριολεκτική ανόρθωσι του Ναού της Παναγίας Μπαλίνου λαμπροτέρου από ποτέ.”

Στη συνέχεια επαίνεσε τον Εντιμ. κ. Βύρωνα Νικολαίδη για όλα όσα προσέφερε στο Ναό αυτό, αλλά και γενικότερα προσφέρει στην ομογένεια. “Φίλτατε κ. Νικολαίδη, συγχαίρουμε εσάς και την συμπροσευχομένη σήμερα μαζί μας οικογένειά σας και σας απονέμουμε τον έπαινο και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας”. Επίσης, συνεχάρη ιδιαιτέρως την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πρόεδρό της Ελλογιμ. κ. Συμεών Σολταρίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία της συγκεντρώσεως του απαιτουμένου χρηματικού ποσού για την πραγματοποίηση της ανακαινίσεως. 

Τον Πατριάρχη προσφώνησαν με θερμούς λόγους ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, οι οποίοι του εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την ενθάρρυνση και την στήριξη που τους έδωσε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης και διάσωσης του Ναού, καθώς, επίσης, ευχαρίστησαν όλους τους δωρητές. 

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το παρακείμενο κτήριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και ενημερώθηκε για τα επικείμενα έργα ανακαινίσεώς του.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας - Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου








































Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Βαλίνου 
(11 Νοεμβρίου 2023)

* * *

Ἱερώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,

Θεοφιλέστατε Ἐπίσκοπε Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανέ, Ἐπόπτα τῆς Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου,

Εὐλαβέστατοι κληρικοί,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες, 

Λαέ τοῦ Θεοῦ ἠγαπημένε,

Τήν ἀνέγερσιν, τήν καλήν ἐν συνεχείᾳ διατήρησιν καί τήν παράδοσιν εἰς τάς ἐπερχομένας γενεάς τῶν ἱερῶν ναῶν τῆς πίστεώς μας καί λοιπῶν εὐαγῶν καθιδρυμάτων τοῦς εὐσεβοῦς Γένους μας θεωροῦμε πάντοτε ὡς ὀφειλή ἐκ τῶν πρωτίστων, ἡ ὁποία βαρύνει ὅλους μας. Γι᾽ αὐτό καί μέ ἰδιαίτερη προθυμία καί εὐχαρίστησι ἀπεδέχθημεν τήν εὐλαβῆ πρόσκλησιν τοῦ Θεοφιλεστάτου καί λίαν ἀγαπητοῦ ἀδελφοῦ ἁγίου Ἁλίκαρνασσοῦ καί τῆς ὑπό τήν Προεδρείαν τοῦ Ἐλλογιμ. κ. Συμεών Σολταρίδου ἐντίμου Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπι-τροπῆς Βαλίνου νά ἔλθουμε αὐτοπροσώπως καί νά εὐλογήσουμε τά θυρανοίξια τοῦ συμπαθοῦς αὐτοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ καί τοῦ ἐπ᾽ ὀνόματι τοῦ σήμερον ἑορταζομένου Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνᾶ ἁγιάσματός του, μετά τήν ὁλοκλήρωσιν τῶν γενομένων ἀνακαινιστικῶν ἐργασιῶν. 

Τήν ἀξιέπαινον αὐτήν πρωτοβουλίαν θεωροῦμεν ὡς ἀπόφασιν ἐμμονῆς εἰς τά πάτρια, παραμονῆς ἐνταῦθα καί συνεχίσεως τῆς ζωῆς τῆς Κοινότητος Βαλίνου, ἐντός τῶν κόλπων τῆς ὅλης ὁμογενείας τῆς Πόλεως, ἡ ὁποία καί αὐτή θά συνεχίσῃ τήν ζωήν καί τήν ἱστορίαν της ὑπό τάς πτέρυγας τῆς Μητρός Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας.

Τέκνα ἀγαπητά ἐν Κυρίῳ, νά ἀπορρίπτετε καί νά ἀποκρούετε τά κατά καιρούς ἀκουόμενα ἐκ διαφόρων κατευθύνσεων, ἐξ ἀπερισκεψίας ἤ, ὅπερ χεῖρον, μετά ποικίλων σκοπιμοτήτων συνδεόμενα, φληναφήματα περί ἐπαπειλουμένων καί ἐπερχομένων κινδύνων διά τήν συνέχισιν τῆς ἐδῶ παρουσίας μας. Τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο δέν κινδυνεύει ἀπό τίποτε καί ἀπό κανένα, διότι ὁ Θεός ἦταν πάντοτε καί εἶναι καί σήμερα καί θά συνεχίσῃ νά εἶναι προστάτης του ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος! Ἔχετε ἐμπιστοσύνη εἰς τήν Μητέρα σας Ἐκκλησίαν καί εἰς τήν διορατικότητά της, καί ἀκολουθῆτε ἐν παντί τά κελεύσματά της!

Ἡ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία ὑπῆρξε ἀνέκαθεν προστάτις τῆς προόδου, τῶν φώτων, καί σέ χρόνους εὐδίας καί σέ καιρούς δυσχειμέρους. Καί ὅμως, εὑρέθησαν καί εὑρίσκονται ἄνθρωποι «κινοῦντες τήν πτέρναν κατά τοῦ εὐεργέτου», οἱ ὁποῖοι κατηγοροῦν τήν Ἐκκλησία ὡς μεσαιωνική καί σκοταδιστική. Ἀλλά ἡ Ἐκκλησία μας δέν εἶναι οὔτε τό ἕνα οὔτε τό ἄλλο. Τό Φανάρι, τό κέντρο τῆς Ὀρθοδοξίας, εἶναι γεμάτο ἀπό φῶς – τό ἀνέσπερον φῶς τῆς Ἀναστάσεως, τό ἱλαρόν φῶς Ἐκείνου, ὁ Ὁποῖος διέλυσε ὅλα τά σκοτάδια καί εἶπε μέ θεϊκή αὐτογνωσία: «Ἐγώ εἰμι τό φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοί οὐ μή περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ, ἀλλ᾽ ἔξει τό φῶς τῆς ζωῆς».

Οὕτω, λοιπόν, λαμψάτω καί τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς (πρβλ. Ματθ. ε´, 16). Ἔτσι ἀκριβῶς λάμπουν σήμερα ἐνώπιόν μας τά καλά ἔργα ἐδῶ στήν Κοινότητα Βαλίνου καί δοξάζεται πράγματι ὁ ἐπουράνιος Πατήρ μας, καί σεμνύνεται ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία, καί παραδειγματιζόμεθα ὅλοι διά νά μιμηθοῦμε τά καλά ἔργα τῶν προαπελθόντων πατέρων καί ἀδελφῶν μας καί διά νά κρατήσουμε ὑψηλά ὅ,τι ἐκεῖνοι κατέλιπαν καί μᾶς ἐκληροδότησαν.

Τό ἱερόν χρέος τῆς συνεχίσεως τοῦ ἔργου τῶν πατέρων μας βαρύνει σήμερα ὅλους τούς ἀπογόνους τους καί εἰς ἐκπλήρωσίν του σπεύσατε ἅπαντες νά συνδράμετε καί νά συμβάλλετε στήν ἐπισκευή, συντήρησι καί ἀπρόσκοπτη λειτουργία του Ἱεροῦ αὐτοῦ σεβάσματος τοῦ Γένους μας. Μπορεῖ ὁ ἀριθμός τῶν ἐνοριτῶν τοῦ Βαλίνου νά εἶναι μικρός, ἐλάχιστος, ἀλλ᾽ ἐμεῖς οἱ Ρωμηοί Ὀρθόδοξοι, καί μάλιστα στήν Πόλιν αὐτήν, οὐδέποτε ἀξιολογήσαμε ἤ ἐβασίσαμε τά καθ᾽ ἡμᾶς εἰς τούς ἀριθμούς, διότι ἡ ἱστορία μᾶς διδάσκει ὅτι «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾽ ἐν τῷ εὖ τὸ πολὺ» καί ὅτι ὁ Θεός δύναται καί «ἐκ τῶν λίθων ἐγεῖραι τέκνα τῷ Ἀβραάμ» (Ματθ. γ´, 9).

Εἶναι ἀξιέπαινος ὁ ἀδελφός ἅγιος Ἁλικαρνασσοῦ καί οἱ περί αὐτόν, διότι δέν ἀπεγοητεύθησαν ἀπό τό ὀλιγάριθμον τῶν ἐνοριτῶν τῆς Κοινότητος, ἀλλά προχώρησαν στά ἀνακαινιστικά ἔργα τοῦ ναοῦ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, τόσο γιά νά τιμήσουν τή μνήμη τῶν ἱδρυτῶν του, ὅσο καί γιά νά δώσουν ὤθησι καί ἐνίσχυσι εἰς τήν ζωήν αὐτῆς. Ἡ ἀπογοήτευσι, ἡ ἀπόγνωσι καί ἡ ἀπαισιοδοξία εἶναι ἴδιον τῶν ὀλιγοπίστων, τούς ὁποίους ἐπιπλήττει ὁ Κύριος καί τούς ἐρωτᾷ, ὅπως τόν Πέτρο ἐν τῇ θαλάσσῃ: «ὀλιγόπιστε, εἰς τί ἐδίστασας;»

Καί τί δέν συνέβη κατά τό διάστημα ἀφ᾽ ὅτου ἱδρύθη ὁ Ναός αὐτός τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου: πόσες ἀνακατατάξεις δέν γνώρισε ὁ κόσμος ὁλόκληρος καί ἰδιαιτέρως ἡ Χώρα στήν ὁποία ζοῦμε. Πόσες θύελλες δέν ἀντιμετώπισε ἡ Ἐκκλησία καί ἡ Ὁμογένεια! Ὑπῆρξαν περιπτώσεις κατά τίς ὁποῖες «καθ᾽ ὑπερβολήν ἐβαρήθημεν ὑπέρ δύναμιν, ὥστε ἐξαπορηθῆναι ἡμᾶς καί τοῦ ζῆν». Καί ὅμως εὑρίσκόμεθα καί σήμερα ἐδῶ καί ἑορτάζουμε ὅλοι μαζί, μέ ἀναστάσιμη χαρά στήν καρδιά μας καί μέ ἐλπίδα γιά τό αὔριο, ἑορτάζουμε ἕνα σταθμό τῆς ζωῆς μιᾶς φιλοτίμου Κοινότητός μας.

Ἑορτάζουμε τήν κυριολεκτική ἀνόρθωσι τοῦ Ναοῦ τῆς Παναγίας Μπαλίνου λαμπροτέρου ἀπό ποτέ. Εὐσεβῆ τέκνα τῆς Ἐκκλησίας, ὅπως ὁ Ἐντιμότατος κ. Βύρων Νικολαΐδης, ὁ Χαλκηδό-νιος, ἄξιος ἀπόγονος τῆς Ρωμαίικης ἀρχοντιᾶς καί παραδόσεως, προσέφεραν καί προσφέρουν ἀφειδῶς. Καί ἰδού, τό σέμνωμα αὐτό τῆς Ὀρθοδόξου πίστεώς μας, ἵσταται ἐνώπιόν μας ὁλόφωτος Ἐκκλησία Θεοῦ ζῶντος. Σκήνωμα θείας δόξης. Τέμενος τῆς σωτηρίας. Φίλτατε κ. Νικολαΐδη, συγχαίρουμε ἐσᾶς καί τήν συμπροσευχομένη σήμερα μαζί μας οἰκογένειά σας καί σᾶς ἀπονέμουμε τόν ἔπαινο καί τήν εὐαρέσκεια τῆς Μητρός Ἐκκλησίας.

Μαζί δέ μέ τόν Θεοφιλέστατον Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου συγχαίρομεν ὁλοθέρμως καί τήν νέαν Ἔντιμον Ἐκκλησιαστικήν Ἐπιτροπήν τῆς Κοινότητος, ὑπό τόν δραστήριον καί ἱκανόν Πρόεδρον αὐτῆς Ἐλλογιμώτατον κ. Συμεών Σολταρίδην, ὁ ὁποῖος ἀνέλαβε τήν πρωτοβουλίαν τῆς συγκεντρώ-σεως τοῦ ἀπαιτουμένου χρηματικοῦ ποσοῦ γιά τήν πραγματοποίησιν τῆς ἀνακαινίσεως, διά τό ἐδῶ γενόμενον ἀξιόλογον καί ἀξιόζηλον ἔργον πού ἐπετελέσθη ἐντός ὀλίγου μόνον χρονικοῦ διαστήματος ἀπό τῆς ἀναλήψεως τῶν καθηκόντων της. Εὐχόμεθα εἰλικρινῶς ὁ ἀνακαινι-στικός αὐτός ἄνεμος νά συνεχισθῇ ἐπ᾽ ἀγαθῷ τῶν ἱερῶν ναῶν καί τῶν εὐαγῶν καθιδρυμάτων τῆς Ὁμογενείας μας.

Ἐπί πάντας δέ ὑμᾶς τούς προσελθόντας καί ἐνισχύοντας διά τῆς παρουσίας καί διά τῶν προσφορῶν σας τήν Κοινότητα Μπαλίνου, ἡ ὁποία, λόγῳ καί τοῦ ἁγιάσματός της πανηγυρίζει διπλά σήμερα, ἐπικαλούμεθα τήν χάριν καί τήν εὐλογίαν τοῦ Σωτῆρος Κυρίου, ταῖς πρεσβείαις τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ τοῦ Θαυματουργοῦ.

Χρόνια πολλά καί Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: