e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024 στο Φανάρι

Την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, 31 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος. 

Χειροτονία Διακόνου και χειροθεσίες Αναγνωστών από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Newcastle

Στο μέσο του ευφρόσυνου εορταστικού κύκλου του αγίου Δωδεκαημέρου και συγκεκριμένα κατά Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων, την Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023, η μεγάλη και όμορφη ιερατική οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δέχθηκε στους κόλπους της ένα νέο μέλος, τον Διάκονο Ευάγγελο Ασπιώτη. Η χειροτονία του νέου Διακόνου τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην πόλη Newcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας, δια των χειρών του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Έτοιμοι για τα εόρτια της Πρωτοχρονιάς 2024 στην Παναγούλα Βανάτου


 
Είμαστε έτοιμοι στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, για την αυριανή Πρωτοχρονιά 2024, κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά την Περιτομή του Χριστού και την πανεύφημη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. 

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2024 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024 στο Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας η χαρά αποτυπωνόταν στα πρόσωπα όλων.

Ο ΦΤΩΧΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ {Χριστουγεννιάτικο διήγημα}

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ο νικητής στρατός του μεγάλου πριγκιπάτου δαφνοστεφανωμένος επέστρεφε στην πατρίδα. Με υψωμένες σημαίες οι νικηφόρες φάλαγγες επέλαυναν μεγαλόπρεπες, ενώ παιάνες και τύμπανα ανέβαζαν στα ουράνια τις καρδιές. Ο λαός με εκρηκτικές εκδηλώσεις χαράς υποδεχόταν τα στρατευμένα παιδιά του. Είχαν πολεμήσει ηρωικά για την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας τους. Οι πολέμιοι που την είχαν απειλήσει κατατροπώθηκαν αποφασιστικά και οριστικά.

Φανάρι, 31.12.23: Πατριαρχικός Εσπερινός Περιτομής του Κυρίου [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, εσπέρας Κυριακής, 31ης Δεκεμβρίου 2023, στην Ακολουθία του Μ. Εσπερινού επί τη δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και την μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Προτάθηκαν μάλιστα για προσκύνημα λείψανα του τιμωμένου Αγίου. Ακολούθως ο Πατριάρχης ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, επί τη εισόδω στο Νέο Έτος 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2023 στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής μετά την του Χριστού Γέννησιν, 31 Δεκεμβρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, θεία Λειτουργία, η τελευταία του λήγοντος έτους 2023. 
        Ο ιερουργός Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα. Έψαλαν κατανυκτικά οι Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης, πατήρ και υιός.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Οικονόμος Σταυροφόρος Νικόλαος Κλάδης, Εφημέριος Μαχαιράδου Ζακύνθου

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Μετά από μακρά δοκιμασία της υγείας του, εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2023, περί το μεσημέρι, ο Οικονόμος Σταυροφόρος Νικόλαος Κλάδης-Ρίδης, καλός και φιλοπρόοδος Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου Ζακύνθου.

Ιωβηλαίο μισού αιώνα αρχιερωσύνης Οικουμενικού Πατριάρχου

ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Η Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, 31 Δεκεμβρίου 2023, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, συμπροσευχομένου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανέγνωσε νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, επί τη συμπληρώσει, χθες, 37 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του, επισυμβάσης την 30ή Δεκεμβρίου 1986.

Φανάρι: Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα 2023 με χοροστασία Μητροπολίτου Σελευκείας [video]

Σήμερα, Κυριακή μετά τη Θεία Γέννα, 31η Δεκεμβρίου 2023, κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Ο ισχυρότερός μου οπίσω μου"

“Ἔρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς κύψας λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ”.

῎“Ερχεται ὕστερα ἀπὸ μένα αὐτὸς ποὺ εἶναι πιὸ ἰσχυρὸς καὶ ποὺ ἐγὼ δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ σκύψω καὶ νὰ λύσω τὸ λουρὶ ἀπὸ τὰ ὑποδήματά του”.

Κεντρική θέση στο κήρυγμα του Ιωάννη, η Μετάνοια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή, 31/12/2023 

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Συνεορταζόταν το πάλαι η εορτή των Χριστουγέννων με την εορτή των Θεοφανείων. Και στις δυο εορτές υπάρχει κοινό θέμα, κοινός σκοπός: Μια πρωτόγνωρη θεοφάνεια. Η φανέρωση του Θεού επί της γης. Με τον δικό της τρόπο η καθεμιά αναδεικνύει το ασύλληπτο μυστήριο, «το πάντων καινών καινότατον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον» (αγ. Ιω. Δαμασκηνός). Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει πιο πρωτοφανές, πιο σπουδαίο γεγονός από την κάθοδο του Θεού στον κόσμο, την ενσάρκωση, την εμφάνιση και τη συναναστροφή του με τους ανθρώπους. Τί μεγαλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει απ’ το να γίνει ο Θεός άνθρωπος;

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Θεοτόκος επιτέλεσε την υψηλή Της υπηρεσία ως Μητέρα του Θεού, εν πολλοίς και με τη βοήθεια του Μνήστορα αγίου Ιωσήφ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα κύρια πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το άμεσο περιβάλλον του Κυρίου μας. Συνήθως το ιερό πρόσωπο του Ιωσήφ σκιάζεται από την ιερότατη προσωπικότητα της Παναγίας μας και γι’ αυτό ο βίος του είναι σχετικά ελάχιστα γνωστός.

Αγία Μελάνη η Ρωμαία

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Ρώμη, όσο διατηρούσε την αγία ορθόδοξη πίστη, ανάδειξε πάμπολλους αγίους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι λαμπρύνουν την Εκκλησία του Χριστού. Μια από αυτές τις άγιες μορφές είναι και η αγία Μελάνη, ο οποία αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πιστής χριστιανής και αγνότητας.