e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Μητρόπολη Ιρλανδίας ίδρυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο – 1ος Μητροπολίτης, ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος

Στην ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιρλανδίας προέβη ομόφωνα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητροπόλεως.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, «κατόπιν τεκμηριωμένου αἰτήματος τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, ἀπέκοψεν ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς ταύτης τήν Ἰρλανδίαν καί ἵδρυσε νέαν Μητρόπολιν τοῦ Θρόνου, ἐπονομαζομένην «Ἱερά Μητρόπολις Ἰρλανδίας», διά τάς ἀνάγκας τοῦ ἐκεῖσε συνεχῶς αὐξανομένου ποιμνίου ἐξ Ὀρθοδόξων  πιστῶν, ἐν συνεχείᾳ δέ ἐξέλεξε τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ζηνουπόλεως κ. Ἰάκωβον Μητροπολίτην τῆς ἀρτισυστάτου ταύτης Μητροπόλεως».

Βιογραφικό

Ο νέος Μητροπολίτης Ιρλανδίας κ. Ιάκωβος, κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität zu Berlin) αποφοιτήσας με τον τίτλο του Μαγίστρου (Magister Artium) με βαθμό «λίαν καλώς».

Επίσης σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης αποφοιτήσας με τον τίτλο σπουδών Master of Divinity με βαθμό «άριστα».

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΕΛΛΑΔΑ: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός.

Υπέβαλε μεταπτυχιακή διατριβή και έλαβε βαθμό «άριστα» Το 2005 ο τότε επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος (νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης) τον έκειρε μοναχό στην Ιερά Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου.

Το 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2008 Ιερέας πάρα του ιδίου ως άνω Αρχιερέως. Επίσης το 2010 στην Ιερά Μονή Αγκαράθου λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου εισηγήσει του τότε Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ Θεοδώρου. Χειροθετήθηκε πνευματικός υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Από το 2010, υπηρετεί με απόσπαση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά, αρχικά στον άγιο Νικόλαο Τορόντο και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ μέχρι και σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων και φρόντισε για την αγιογράφηση του και στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαινίζει μέχρι και τη σήμερον εργαζόμενος αόκνως. Διοργάνωσε εράνους για την χρηματοδότηση και αποπεράτωση ανακαινίσεων και την ενίσχυση άλλων σημαντικών φιλανθρωπικών σκοπών με επιτυχία και διαφάνεια.

Επιπλέον έχει οργανώσει κατηχήσεις και συνάξεις νέων και ενηλίκων. Από το 2018 έχει αναλάβει την διακονία της Νεολαίας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά διοργανώνοντας και συντονίζοντας ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας σε επίπεδο επαρχιακό και ομοσπονδιακό στο πλαίσιο των κληρικολαϊκών συνελεύσεων κ.α.

Στις 30 Ιουλίου 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ, τιτουλάριος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς Ιάκωβος. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Καναδά Ιωάννη-Κασσιανό (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κεράμων Βαρθολομαίο και Πατάρων Αθηναγόρα.

Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά (απταίστως) και γνωρίζει γαλλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: