e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: H Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλους, χωρίς να κάνει διακρίσεις

Πατριαρχική χοροστασία στην Ορθόδοξη Ενορία της Λισαβώνας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στη Λισαβώνα, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στις εργασίες του Παγκοσμίου Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, στον ναό της Santa Maria da Vitória, ο οποίος διατίθεται για την εξυπηρέτηση της Ορθόδοξου ενορίας της Πρωτεύουσας της Πορτογαλίας.

Στην είσοδο του Ναού, τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο  ΡΚαθολικός Πατριάρχης Λισαβώνας  Σεβ. κ. Rui Valério, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας, καθώς και μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας διαφόρων εθνικοτήτων. 

Κατά τη Θεία λειτουργία, ο Σεβ. Πατριάρχης Λισαβώνας ανέγνωσε την Κυριακή Προσευχή στην πορτογαλική γλώσσα. 

Στην ομιλία του, μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη αυτή επίσκεψή του στη Λισαβώνα – και πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πορτογαλία – και για την πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνία του με το εκεί ποίμνιο της Μήτρος Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε αυτή την Πασχαλινή περίοδο. Όπως είπε, μετά την επίσκεψή του στην Ισπανία, πριν επτά μήνες, εκπληρώνεται η επιθυμία του να βρεθεί και κοντά στο ποίμνιο του Θρόνου στην ιστορική χώρα της Πορτογαλίας. “Ερχόμαστε κοντά σας αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητά σας και το πνεύμα ενσωμάτωσης που σας διακατέχει. Γιατί η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αγκαλιάζει όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή εθνότητας. Η καρδιά και τα χέρια μας είναι διάπλατα ανοιχτά – όπως και τα χέρια του Κυρίου μας, που καρφώθηκαν στον Σταυρό, προκειμένου να καλωσορίσουν όλους σε έναν πνευματικό οίκο που αγκαλιάζει κάθε πρόσωπο που αναζητεί την αλήθεια και την ομορφιά της Ορθόδοξης Πίστης, που είναι η Πίστη της Αναστάσεως!”. Στη συνέχεια, απηύθυνε πατρικούς λόγους οικοδομής και ενίσχυσης του πολυάριθμου εκκλησιάσματος επισημαίνοντας ότι το πνευματικό DNA μας αποτελείται από αγάπη, έλεος, συμπόνια, συγχώρεση και ειρήνη. “Το αίμα που μας ενώνει είναι το Πολύτιμο Αίμα που χύθηκε υπέρ της του κόσμου ζωής επάνω στον Τίμιο Σταυρό. Τρεφόμαστε με το Άγιο Σώμα και Αίμα Του σε κάθε Θεία Λειτουργία, την οποία μοιραζόμαστε με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη”, είπε, και επεσήμανε ότι η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλους και εργάζεται για όλους, χωρίς να κάνει διακρίσεις, εφαρμόζοντας πιστά τον λόγο του Χριστού: Πᾶν ὃ δίδωσί μοι ὁ πατήρ, πρὸς ἐμὲ ἥξει, καὶ τὸν ἐρχόμενον πρός με οὐ μὴ ἐκβάλω ἔξω (Ιωάν στ´, 37).Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την παραχώρηση Ι. Ναών για την εξυπηρέτηση του ποιμνίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη συνολική βοήθεια και αδελφική της συμπαράσταση προς τη Μητρόπολή του στην χώρα. “Συνηθίζουμε να τονίζουμε πολύ τη σημασία του επίσημου θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά μερικές φορές παραλείπουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι καρποί αυτού του διαλόγου δεν είναι μόνο δογματικοί, αλλά είναι εξίσου και ποιμαντικοί. Η Λειτουργία μας σήμερα το πρωί είναι μια μεγάλη απόδειξη αυτής της αλήθειας. Σήμερα, ζήσαμε την ίδια ακριβώς αγάπη με την οποία ο Πέτρος πάντα περιέβαλε τον αδελφό του Ανδρέα”, σημείωσε ο Παναγιώτατος και στη συνέχεια της ομιλίας του εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνα και τους συνεργάτες του για το επιτελούμενο έργο στην εκκλησιαστική αυτή επαρχία του Θρόνου.


Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Λισαβώνας απηύθυνε εγκάρδιους λόγους καλωσορισμού προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, αναφερόμενος και εκείνος στις στενές αδελφικές σχέσεις των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως. 


Νωρίτερα, τον Παναγιώτατο προσφώνησε θερμά ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας. 


Εκκλησιάστηκαν εκπρόσωπος του Εξοχ. Νουντσίου του Βατικανού, ο Σεβ. Αγγλικανός Επίσκοπος της Λουζιτανικής Εκκλησίας, ΡΚαθολικοί κληρικοί, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος, της Κύπρου κύριος Ελπιδοφόρος Οικονόμου, της Πολωνίας κυρία Joanna Pilecka, καθώς και ο Αναπλ. Γ.Γ. του KAΙCIID Εξοχ. Πρέσβυς κύριος António de Almeida-Ribeiro.
Μετά τη διανομή του αντιδώρου από τον Παναγιώτατο, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν πεζή, μέσα από τους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλεως, προς τον ΡΚ Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης της Λισαβώνας προσκύνησαν στον ιστορικό Ναό, και ακολούθως σε παρακείμενη αίθουσα αυτού, ο Παναγιώτατος είχε συνάντηση με δημοσιογράφους των Ρωμαιοκαθολικών ειδησεογραφικών Μέσων Ενημερώσεως. Αργότερα, σε άλλη αίθουσα του Ναού, παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου.Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, μαζί με κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, προέπεμψαν τον Παναγιώτατο και την τιμία Συνοδεία του στο αεροδρόμιο της Λισαβώνας. 
Τον Πατριάρχη, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο της Πόλεως το μεσονύκτιο, υπεδέχθησαν ο Επίτροπος Αυτού Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: