e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Πάσχα 1985: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πάσχα 1985

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 60

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων 

κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Προς

Τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ζακύνθου


"Ιδού, καινά ποιώ πάντα" (Αποκ. 21,5)

Αδέλφια μου, Παιδιά μου, 

Μέσα στη χαρά της Λαμπρής, της "εορτής των εορτών", στρέφω τη σκέψη μου και την καρδιά μου σε σας και σας απευθύνω με στοργή και αγάπη τον αναστάσιμο χαιρετισμό "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"!

Τούτος ο χαιρετισμός είναι μήνυμα ελπίδας για κάθε κουρασμένο και πονεμένο, για κάθε καταδιωκόμενο και αδικημένο άνθρωπο. Είναι νικητήρια κραυγή και μαζί επαναστατικό σάλπισμα.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας. Νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο. Της αγάπης πάνω στο μίσος. Της αρετής πάνω στην αμαρτία. Της δικαιοσύνης πάνω στην αδικία. Της ειρήνης πάνω στον πόλεμο. Της ελευθερίας πάνω στη σκλαβιά.

Τούτη τη νίκη του Θεανθρώπου συνεχίζει μέσα στον χώρο και στον χρόνο ο άνθρωπος με τον δικό του αγώνα, με την δική του καθημερινή ανάσταση από τη λάσπη και την φθορά.

Η μετάνοια είναι η βιωματική συμμετοχή μας στην Ανάσταση του Χριστού και είναι ταυτόσημη με μια λυτρωτική επανάσταση και αλλαγή που γίνεται στον χώρο της ψυχής. Επανάσταση που αναγεννά τον άνθρωπο και μεταμορφώνει τον κόσμο. Καρποί αυτής της επαναστάσεως είναι ο "καινός άνθρωπος" και η "καινή κτίσις".

"Ιδού, καινά ποιώ πάντα", είναι η διαβεβαίωση του Αναστημένου Χριστού και βρίσκει την εφαρμογή της στα άτομα, στους λαούς, στις κοινωνίες, που φωτίζονται από το φως Του και ακολουθούν με συνέπεια τον νόμο Του. "Νεοποιείς τους γηγενείς, ο πλαστουργός χοϊκός χρηματίσας", ψάλλει ο εκκλησιαστικός υμνογράφος, θέλοντας να θυμίσει και να υπογραμμίσει ότι σκοπός της σαρκώσεως, του σταυρού και της αναστάσεως του Χριστού είναι αυτή ακριβώς η εσωτερική ανανέωση και αλλαγή του ανθρώπου, η ανακαίνιση και αναδημιουργία της ανθρωπότητος.

Αδέλφια μου, Παιδιά μου, 

Ο Αναστημένος Χριστός μάς καλεί σήμερα όλους: Άνδρες και γυναίκες, μεγάλους και μικρούς, ώριμους και νέους, να πραγματοποιήσουμε στην ψυχή μας και στον κόσμο μας αυτή την λυτρωτική επανάσταση εναντίον της αμαρτίας, της κακίας, της διαφθοράς. Να νεκρώσουμε "τον παλαιόν άνθρωπον συν ταις πράξεσιν αυτού" και να ενδυθούμε "τον καινόν άνθρωπον, τον κατά Θεόν κτισθέντα". Είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Λυτρωτού, αν θέλουμε να χτίσουμε ένα καινούργιο κόσμο, απαλλαγμένο από τις ασχήμιες και τις πίκρες του τωρινού. Ας μην ξεχνάμε πώς για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι και πως για να αναστήσουμε την ανθρωπότητα πρέπει πρώτα εμείς να αναστηθούμε.

Με την ολόθερμη ευχή και προσευχή να αξιωθούμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την διπλή ανάσταση, σας ευλογώ από τα βάθη της ψυχής μου και σας δίνω τον αναστάσιμο ασπασμό της αγάπης και της ειρήνης.

Ένθερμος ευχέτης όλων σας προς τον Αναστάντα Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό

Ο Πνευματικός Πατέρας και Μητροπολίτης σας

+ ο Ζακύνθου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: