e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Μήλεσι: Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το Ετήσιο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων και των Αγίων 12 Αποστόλων, 30ή Ιουνίου 2024, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου) στο Μήλεσι Αττικής, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώραν το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, Ιεράρχου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κήρυξε με γλαφυρότητα τον θείο λόγο, αντλώντας διδάγματα από το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και συνδυάζοντάς τα με την πολυδιάστατη εκκλησιαστική διακονία της Ιεραποστολής. Πριν την Απόλυση, με έκδηλη συγκίνηση, αναφέρθηκαν τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Εφημέριος του Ιερού Ησυχαστηρίου στην προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτη Νιγηρίας, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην πραγματοποίηση της εντολής του Κυρίου μας: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28, 19). 

Ο π. Εμμανουήλ, επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ξεχωριστή πνευματική σχέση που είχε αναπτύξει ο μακαριστός Ιεράρχης με το Ησυχαστήριο, κατά τα τελευταία έτη της ζωής του και για τα ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης και ευλάβειας που έτρεφε προς τον Άγιο Πορφύριο. Σημειώνεται ότι στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, πριν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, λειτούργησε για τελευταία φορά. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ενταφιάστηκε με τα ιερά άμφια αυτής της τελευταίας θείας Λειτουργίας. Με σύμφωνη γνώμη του Ηγουμενοσυμβουλίου και την πατρική άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, το σκήνωμά του, μέχρι την ημέρα της κοινής Αναστάσεως, θα αναπαύεται στο Ησυχαστήριο. 

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πατράκος, έψαλε το ιερό Τρισάγιο στην κρύπτη που βρίσκεται κάτω από τον Κοιμητηριακό  Ναό της Αναστάσεως, στην οποία έχει εναποτεθεί το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιερέως. Ακολούθως, με επιμέλεια του Ιερού Ησυχαστηρίου, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα. 

Του αοιδίμου Μητροπολίτου Αλεξάνδρου, διακεκριμένου εκκλησιαστικού ανδρός, διακονήσαντος θυσιαστικώς την Ιεραποστολήν και επί εικοσαπενταετίαν την κατά Νιγηρίαν τοπική Εκκλησία, ως Επίσκοπος αυτής, έστω η μνήμη αυτού αιωνία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: