e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε, το πρωί της Πέμπτης, 7 Μαρτίου 2024, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητή του Α.Π.Θ. π. Βασίλειο Καλλιακμάνη και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Φιλλανδική Ενορία της Στοκχόλμης

Το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, χοροστάτησε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην Φιλλανδική Ενορία Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, η οποία ακολουθεί, επί σειρά ετών, το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλλανδίας, σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024, δέχθηκε σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο.

Περί της Επαρχιακής Συνόδου και του νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Γράφει ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος

Έχει ορθώς λεχθεί ότι η Εκκλησία δεν είναι άθροισμα ατόμων, αλλά κοινωνία προσώπων, όπως αυτή εναργώς αποτυπώνεται στο αξεπέραστο αρχέτυπο της Αγίας Τριάδας, όπου συναντώνται και συνεργούν η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Αντανάκλαση βιωματική της κοινωνίας των Τριαδικών Προσώπων, ως ακατάλυτου συνδέσμου αγάπης, αποτελεί το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας, στα πλαίσια του οποίου, εις τύπον διαρκούς Πεντηκοστής, τα μέλη της Συνόδου πραγματώνουν την οντολογία της Εκκλησίας ως αγκάλης ανοικτής προς τον άνθρωπο κάθε εποχής που ζητά, όπως σημείωσε και ο Απόστολος Πέτρος στην Α’ Επιστολή του (3,15), «λόγον περί τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος».

Βανάτο: Άγγελμα Ψυχοπαράσκευου (8.3.2024, 5 μ.μ.)

Ενημερώνουμε τους Ενορίτες του Βανάτου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μνημονεύσουν τους Κεκοιμημένους τους -ενόψει του Ψυχοσαββάτου-, ότι έχουν την δυνατότητα να το πράξουν, την ερχόμενη Παρασκευή των Ψυχών, 8η Μαρτίου 2024, στις 5 το απόγευμα ακριβώς, στον Ναό της Παναγούλας, ως συνήθως

Επισημαίνουμε ότι επειδή η όλη Ακολουθία είναι σύντομη, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βρίσκονται στην Παναγούλα μας πριν από τις 5 μ.μ., ώστε να προφθάσουν 

Άγιος Λαυρέντιος ο Μεγαρεύς

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η αττική γη ανέδειξε, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, μια πλειάδα αγίων, οι οποίοι λαμπρύνουν το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς είναι και ο Όσιος Λαυρέντιος από τα Μέγαρα, κτήτορας της ιεράς και σεβασμίας Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας.