e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Τένεδος: Η «Ανάσταση» του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και της ολιγομελούς Κοινότητας των Ρωμιών

«Η “Ανάσταση” του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο σηματοδοτεί και την ανάσταση της ολιγομελούς Κοινότητας των Ρωμιών της Τενέδου», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο οποίος μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη βρέθηκε στην Τένεδο για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης του Ναού- μνημείου. Όπως λέει ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, «εκτός από το Ναό μάς κάνει να ελπίζουμε και η επιστροφή δυο-τριών οικογενειών Ρωμιών στο νησί, ενώ υποβάλλαμε στην τουρκική κυβέρνηση και αίτημα επαναλειτουργίας μειονοτικού σχολείου, αίτημα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια των διμερών θεμάτων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης».

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο και το ύψους 28 μέτρων επιβλητικό καμπαναριό του, έργα και τα δυο του 19ου αιώνα, αποτελούν το σήμα κατατεθέν του μικρού νησιού στην είσοδο των Δαρδανελίων. Όπως είναι γνωστό, τόσο η Τένεδος όσο και η Ίμβρος παραχωρήθηκαν το 1923 στην Τουρκία, στη βάση της Συνθήκης της Λωζάννης και των προβλεπομένων σε αυτήν. Μέχρι και το 1974 οι Ρωμιοί της Τενέδου ήταν λιγότεροι από 50, αριθμός που λιγόστεψε ακόμα περισσότερο ως τις μέρες μας. Αυτό είχε αποτέλεσμα να ερειπωθούν και τα μνημεία της Κοινότητας.

Ο Ναός, χτισμένος στα μέσα του 19ου αιώνα επί Μητροπολίτη Μυτιλήνης Καλλινίκου, του μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας (στη Μητρόπολη Μυτιλήνης ανήκε διοικητικά η Τένεδος ως το 1923) ήταν υπό κατάρρευση. Σοβαρά προβλήματα είχε και το τετραώροφο καμπαναριό, χτισμένο το 1893 ύστερα από τη χρηματοδότηση της οικογένειας Καβούνη, το οποίο είχε χτυπηθεί και από τους σεισμούς που πλήττουν την περιοχή.

Το καμπαναριό, φτιαγμένο με κόκκινο ηφαιστειακό ιγνιμβρίτη από τα λατομεία του Σαρμουσάκ στο Μικρασιατικό Αϊβαλί, επισκευάσθηκε το 2004 από την τουρκική κυβέρνηση, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την Τένεδο και διαπίστωσε την ετοιμορροπία του. Χρειάστηκε όμως να επισκευαστεί και πάλι από την τουρκική κυβέρνηση το 2020, μετά τους σεισμούς στην περιοχή το 2018.

Οι εργασίες ανακαίνισης του Ναού που ολοκληρώνονται σύντομα, γίνονται με χρηματοδότηση του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, και είναι κόστους δυο εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, τα θυρανοίξια και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ναού θα γίνουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος θα επισκεφθεί την Τένεδο στις 25, 26 και 27 του ερχόμενου Ιουλίου για το ιστορικό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο προσκύνημα του νησιού. «Τότε θα γίνουν και τα θυρανοίξια ενός μικρού άλλου Ναού στον αύλειο χώρο της Παναγίας που δόθηκε άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για την ανέγερσή του, του Αγίου Αγουδήμου του εν Τενέδω», λέει.

Και καταλήγει ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου: «Είμαστε χαρούμενοι για τις εξελίξεις αυτές. Η ανακαίνιση των μνημείων μαζί με τις ελπιδοφόρες εξελίξεις σε σχέση με την Κοινότητα του νησιού εγγυώνται τη δική μας παρουσία στο χώρο. Και σηματοδοτούν μια πραγματικά καινούργια περίοδο για την Τένεδο και τους Ρωμιούς στο νησί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: