e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου. Φανάρι, Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Της Ανταποκρίτριάς μας.
(Φωτογραφίες Ν. Μαγγίνα)

Η τελευταία μέρα στο Β΄ Συνέδριο Ορθοδόξου Νεολαίας ξεκίνησε το πρωί της χθεσινής Κυριακής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ένα ολόκληρο κομβόι λεωφορείων μάς μετέφεραν από τα ξενοδοχεία μας στο Φανάρι, όπου από αιώνες στεγάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Βαθιά συγκίνηση, όταν διαβήκαμε δίπλα από την κλειστή εξωτερική Πύλη του Πατριαρχείου, κλειστή από τότε (Πάσχα του 1821) που εκεί κρεμάστηκε ο Γρηγόριος Ε΄.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μάλιστα ομίλησε στο πολυπληθέστατο εκκλησίασμα με επίκαιρα και θερμά λόγια.

Μετά τη Λειτουργία δέχτηκε όλες και όλους μας στην Αίθουσα του Πατριαρχικού Οίκου, όπου μάς πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Από το Φανάρι τα βήματά μας οδηγήθηκαν σε δυο σπουδαία βυζαντινά οικοδομήματα, σήματα κατατεθέντα του Βυζαντινού Πολιτισμού, τα οποία μάς πληγώνουν κατάβαθα και μάς συγκλονίζουν έτσι κι αλλιώς. Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά και στη Μονή της Χώρας. Δέος και βουβός (ή και φανερός, γιατί όχι;) λυγμός... Όλα τα αισθητήριά μας προσλαμβάνουν ό,τι εκεί μέσα έχει διαδραματισθεί, σε μια μακρά κι εντονότατη περίοδο, που διαμόρφωσε και νοηματοδότησε τον Κόσμο ως Βυζαντινή Εποχή και Αυτοκρατορία... Τόποι πανίεροι, κατανυκτικοί, μαρτυρικοί... Τώρα μόνο, δέος και λυγμός...

Κατά το χτεσινό απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση των Νεολαίων σε ολομέλεια, με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το τελικό Πόρισμα του Συνεδρίου.
Στο αποχαιρετιστήριο Δείπνο, που ακολούθησε στο Εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου του Hilton, το οποίο μάς φιλοξένησε όλες αυτές τις μέρες, η ευχαρίστηση και η συγκίνηση ήταν διάχυτη στα πρόσωπα όλων. Δεν είχαμε ζήσει απλώς μια κάποια εκδρομή, αλλά είχαμε νιώσει, ότι μπορούμε ως νέοι να υπάρξουμε, στον χώρο του ο καθένας και όλοι μαζί, "φως του κόσμου", όπως λέει το Ευαγγέλιο και προτάχτηκε μάλιστα ως μότο στο Πόρισμα του Συνεδρίου μας.

Έτσι ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Νεολαίας, το οποίο έλαβε χώρα εδώ, στην Πόλη των πόλεων, κάτω από τη στοργική φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σήμερα, ο καθένας θα επιστρέψει στην πατρίδα του, στις ασχολίες του, στη ζωή του. Οι αναμνήσεις όμως θα παραμένουν πάντοτε στην επιφάνεια ζωντανές και αναζωογονητικές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: