e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Φωτολεύκωμα από το ταξίδι στη Νότιο Αφρική [β΄ μέρος]

Λεζάντες φωτογραφιών:

1. Επίσκεψη στο Τμήμα Νεοελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και γνωριμία με το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται εκεί. Ψυχή του Τμήματος είναι ο ελληνιστής (βελγικής καταγωγής) Καθηγητής Μπεν Χέντριξ [τρίτος από αριστερά] και η σύζυγός του Καθηγήτρια Θέκλα Σανσαρίδου Χέντριξ [δεύτερη από αριστερά]. Πρώτος από αριστερά ο εμπνευστής και διοργανωτής των όλων εκδηλώσεων π. Ιωάννης Τσαφταρίδης και δεύτερος από δεξιά ο Δρ. Νίκος Κουρκουμέλης.
2. Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη Συναυλία των "Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος", με έργα σολωμικού περιεχομένου στην απλόχωρη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Δεληγιαννόπουλου. Άπαντες γοητεύτηκαν και δάκρυσαν καταφανώς.
3. Ο γοτθικής επιρροής μεγαλοπρεπέστατος ναός του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Germiston.
4. Ο Εφημέριός μας κηρύσσει τον θείο Λόγο στο εκκλησίασμα του Germiston, στον παραπάνω ναό...
5. ... ενώ οι Τραγουδιστάδες εκτελούν μ' επιτυχία χρέη Ψαλτών, κατά το ιδιάζον ζακυνθινό μέλος, κάτι που εξαιρετικά ευχαρίστησε τους εκκλησιαζόμενους.
6. Μετά τη Θ. Λειτουργία, στον πρόναο του ναού, διασκέδασαν άπαντες με ζακυνθινές καντάδες από τους Τραγουδιστάδες.
7. Ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, ο Εφημέριός μας και οι Τραγουδιστάδες κατά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού στη Ζούγκλα (στη μέση του πουθενά), στα σύνορα Νοτίου Αφρικής και Μποτσουάνα.
8. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα η Μποτσουάνα. Ο π. Π.Κ. στον χώρο όπου πρόκειται να κτισθεί ναός των Αγίων Θεοδώρων, σε ανάμνηση του περισυνού περάσματος από εκεί του σημερινού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
9. Ο π. Π.Κ. στο κέντρο του Σοβέτο, στο Μουσείο Πίτερσον, του μαθητή που πρωτοστάτησε, χάνοντας τη ζωή του (+1976), στα γεγονότα προς τον εκδημοκρατισμό και την πτώση του Απαρχάϊντ.
10. Στιγμιότυπο από το αποχαιρετιστήριο Δείπνο στο Germiston. Ο Εφημέριός μας με το ζεύγος των Καθηγητών Χέντριξ και τον εικαστικό Διονύση Πάλμα.

3 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Πραγματικός πλούτος εμπειριών...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ και πλούσια η δραστηριότητα σου παπά Παναγιώτη...
Ας παρακολουθούν οι νέες γενειές και ας καταλάβουμε σήμερα, πόσο ανάγκη έχει η ιεροσύνη τη σύγχρονη τεχνολογία...
Είναι άξιο να μπορείς να δεις με ένα κλικ, τα πολλά που έγιναν σε έναν μακρινό τόπο, μέσα σε λίγες ημέρες.
Σημ. Οι Τραγουδιστάδες σε ευχαριστούν για την αξέχαστη συνεύρεση και για τα καλά σου λόγια.

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινά μου,
μακάρι κάποτε να μπορέσεις να βιώσεις παρόμοιες εμπειρίες!
Αν και συ βιώνεις πράγματα εις την Βρετάνην της Γαλλίας, αλλιώς ωραία!!! Κέλτικα κι εξευγενισμένα! Σε παρακολουθούμε στο Ιστολόγιό σου!

@ Σπύρο Καμπιώτη,
Έχεις δίκιο για τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες πλέον ενώνουν ηπείρους, στερεώματα, κόσμους, ελπίζω και ψυχές!!!...

Όπως και συ κατανοείς, όσα ζήσαμε στην Αφρική δεν μπορούν να εκφραστούν στο χαρτί ή στο διαδίκτυο σε όλες τους τις διαστάσεις. Μόνο βιώνονται!

Ο λόγος περί των Τραγουδιστάδων επίσης δεν είναι ο αρμόζων, διότι εσείς οι Τραγουδιστάδες αποτελείτε σήμερα για το νησί μας τον πλέον φωτεινό πολιτιστικό φορέα με ζωή και διάρκεια, με συνέπεια και συνέχεια! Στα συν σας, το ότι δεν μένετε προσκολλημένοι και κοιμώμενοι ωχαδελφικά στις προγονικές μας δάφνες, αλλά κατορθώνετε, με εφαλτήριο τη γνήσια τοπική Παράδοση, να εξακτινώνετε το νησί μας στα πέρατα του Κόσμου! Αυτό ακριβώς σημαίνει προσφορά στον μικρό-μεγάλο μας τόπο.
Κι έτσι εντέλει διασώζετε και το γόητρο της ιδέας Ζακύνθου, διότι -όπως καλύτερα γνωρίζεις- εντός δεν πάμε καθόλου καλά...

Αλήθεια, κάνα νέο από τη Δυναστεία των Τσαγκ; Μαθαίνω, ότι ο εν λόγω Αμελέτητος καφενειαζόταν προχθές στο "Φίλιον". Οι δε Ζακύνθιοι αγρόν ηγόρασαν...
Καλύτερα στην Αφρική, λοιπόν. Οι Μαύροι είναι λευκότεροι!!!...