e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Θεμελίωση νέου Ναού του Αγίου Παντελεήμονος στο ΒΔ Λονδίνο



Τους θεμελίους αρραγείς και ασαλεύτους...

του Οικον. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Την Κυριακή 13η Σεπτεμβρίου 2009 τελέσθηκε στους χώρους της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου η επίσημη τελετή θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος, ο οποίος θα οικοδομηθεί σε βυζαντινό ρυθμό. Την Ιερή Ακολουθία τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος. Συμμετείχαν κληρικοί, οι Άρχοντες της Κοινότητας, δωρητές, ευεργέτες, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι της εν λόγω Κοινότητας.

Στο τέλος της τελετής ο Σεβασμιώτατος έθεσε, με την βοήθεια μελών της Νεολαίας Αγ. Παντελεήμονος, τον θεμέλιο λίθο, στο σημείο που βρίσκεται κάτω ακριβώς από εκεί που θα τοποθετηθεί αργότερα η Αγία Τράπεζα, ψάλλοντας: «Επί την ασάλευτον, Χριστέ, πέτραν των εντολών σου, την Εκκλησίαν σου στερέωσον».

Παράλληλα με τον θεμέλιο λίθο τοποθετήθηκαν στα θεμέλια του νέου Ναού αγιασμένα χώματα, που μεταφέρθηκαν με την βοήθεια Ομογενών από ιερά προσκυνήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και των Αγίων Τόπων, όπως επίσης και Αγιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεμελίωση αυτή είναι εξαιρετικό γεγονός με μεγάλη ιστορική σημασία. Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια στη Μεγ. Βρετανία έχει πάνω από έναν αιώνα να οικοδομήσει Ναό εκ θεμελίων. Έτσι, η φιλοπρόοδη Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος ανέλαβε το μεγαλόπνοο αυτό έργο με μεγάλο ενθουσιασμό και με τη ματιά προς το μέλλον. Το έργο θα είναι δύσκολο, αλλά αναμένεται να συσπειρώσει όλους τους Ομογενείς, να τους δώσει πολύ πνευματική τροφή για μελέτη, και βέβαια να τους προσφέρει το στάδιο για έναν ευγενή αγώνα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, μετά την τελετή θεμελίωσης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους με τα παρακάτω λόγια:

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί μας Ομογενείς,

Με την βοήθεια του Αγίου Θεού μας, με τις πρεσβείες του Προστάτου της Κοινότητάς μας Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού και φυσικά με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γρηγορίου, θεμελιώνεται σήμερα ένα μεγάλο και σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο, ο νέος Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονος, ο οποίος θα οικοδομηθεί σε βυζαντινό ρυθμό.

Μετά από πολύχρονες και πολύμοχθες προσοπάθειες, στις οποίες συμμετείχαν και συνέδραμαν πολλοί άνθρωποι, Κληρικοί και λαϊκοί, Κηδεμόνες και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, μέλη και φίλοι της Κοινότητάς μας, αλλά και μια ομάδα ειδικών επιστημόνων σε διάφορους τομείς, αξιωθήκαμε να ξεκινήσουμε πρόσφατα το μεγαλόπνοο αυτό και μοναδικό έργο της εκ θεμελίων ανέγερσης νέου Ιερού Ναού.

Το έργο αυτό έχει οπωσδήποτε και ιστορική διάσταση, αφού η θεοφιλής Ομογένειά μας έχει περισσότερο από έναν αιώνα να οικοδομήσει Ναό εκ θεμελίων. Όμως η πρωτοπόρα, όπως είναι πάντοτε, Κοινότητά μας, σκέφθηκε και αποφάσισε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, επιθυμώντας με τον τρόπο αυτό να συσπειρώσει όλα τα μέλη της, ιδιαίτερα την ελπιδοφόρα Νεολαία μας, αλλά και ολόκληρη την Ομογένεια, γύρω από αυτό τον υπέροχο και μεγαλοπρεπή ιερό στόχο.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Έχουμε μελετήσει επί χάρτου το έργο αυτό για μια σειρά 12 ετών. Τελικά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, πιστεύοντας πως τα όνειρα και οι ευγενείς οραματισμοί μας θα υλοποιηθούν σύντομα και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσδοκίες και τους αγώνες μας. Ο νέος Ιερός Ναός μας σύντομα θα στέκεται εμπρός μας ως φάρος φωτεινός, που θα φωτίζει τον δρόμο της πίστης και της αρετής και θα κατευθύνει τα διαβήματά μας εις πάν έργον αγαθόν και τω Θεώ ευάρεστον.

Από τη θέση αυτή έχω καθήκον και υποχρέωση να απευθύνω θερμότατες και από βάθους καρδίας ευχαριστίες, προς όλους τους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές, συμπαραστάτες και συμβούλους, που στη διάρκεια της προετοιμασίας και τώρα στην φάση της υλοποίησης του ιερού αυτού έργου, προσέφεραν απλόχερα τις ιδέες, τα ταλέντα τους, τον χρόνο τους, αλλά και την οικονομική συνδρομή τους, αναλαμβάνοντας να στηρίξουν με την ψυχή τους μια πρωτοβουλία, που -επιτρέψτε μου ταπεινά να αναφέρω πως- μπορεί να συγκριθεί με τα μεγάλα έργα που έχει επιτελέσει ο Ελληνισμός στο διάβα των αιώνων, προ αλλά κυρίως μετά Χριστόν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλέσω όλους να συμμετάσχετε με όποιον τρόπο ο καθείς θα αποφασίσει στην ευγενική, φιλοπρόοδη και ευλογημένη αυτή πορεία. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών της προσπάθειας αυτής είμαστε βέβαιοι πως θα γραφούν στην ιστορία. Ας βάλει λοιπόν ο καθένας το δικό του τούβλο στο ωραίο αυτό οικοδόμημα.

Δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Γρηγορίου ευελπιστούμε σύντομα να βρεθούμε πάλι όλοι εδώ για τα εγκαίνια του νέου βυζαντινού Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος. Ο Θεός ας μας είναι βοηθός.

Την εξέλιξη του σπουδαίου αυτού έργου μπορεί να παρακολουθεί κανείς καθημερινά στο Κοινοτικό ιστολόγιο, η διεύθυνση του οποίου είναι: http://panteleimongr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: