e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ένα μελέτημα για τη θεολογία του ανθρώπινου Σώματος

Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη ΚαποδίστριαΤο ανθρώπινο σώμα. Σήμα ή ναός; Έκδοση Περιοδικού Ο ΠαπουλάκηςΙθάκη 2003.

Επιχειρούμε μια γνωριμία με το βιβλίο αυτό, δημοσιεύοντας παρακάτω τη σύντομη εισαγωγή του:

ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΙΚΟ

Μια επιπλέον, ανάμεσα στις πολλές εγκυρότατες άλλες, θεολογική θεώρηση του ανθρώπινου Σώματος, πιθανόν να μη συνεισφέρει τίποτε το ιδιαίτερο, έκτακτο και σημαντικό στην υφιστάμενη πλουσιότατη ομολογουμένως πατερική Γραμματεία επί του θέματος, δοκιμασμένη ούτως ή άλλως και καταξιωμένη διαιώνια.

Η ανά χείρας προσέγγισή μας αυτή δεν φιλοδοξεί να είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που λέει η λέξη: Προσέγγιση. Διότι, το μεγαλείο του ανθρώπινου Σώματος δεν είναι και τόσο εύκολο να περιγραφεί με λόγια ή να κατακτηθεί από τον πεπερασμένο μας νου, επειδή ακριβώς αποτελεί μιαν ακόμη κορυφαία εδώ έκφανση του θείου μεγαλείου, κάτι που βιώνεται μυστηριακά κυρίως, παρά μελετάται ή προσλαμβάνεται νοητικά.

Η μικρή αυτή μελέτη περί του ανθρώπινου Σώματος ως σήματος (δηλαδή: τάφου) ή ναού, όπως αυτό αντιμετωπίζεται μάλιστα από την Καινή Διαθήκη και τους Πατέρες της Εκκλησίας, στην κύρια έκτασή της αποτελεί μια σπουδαστική προ εικοσαετίας πλήρους εργασία του γράφοντος, πράγμα που σημαίνει ότι τα διαρθρωτικά μειονεκτήματά της θα είναι μάλλον περισσότερα από τα όποια προτερήματά της. Η αγάπη όμως του Ιθακησίου ρέκτη ιερέα και πολύτιμου συν-αδελφού π. Θεοδοσίου Δενδρινού και των άξιων συνεργατών του (αγάπη που "σκλαβώνει"), μ' έπεισε τελικά να δεχθώ την έκδοση της ταπεινής αυτής εργασίας από τη Σειρά των ευάριθμων και αξιόλογων εκδόσεων της εν Ιθάκη Εκκλησίας και μάλιστα του Περιοδικού Ο Παπουλάκης, ως κείμενο εκλαϊκευμένης θεολογίας, με σκοπό την όσο γίνεται καλύτερη κατανόηση του θέματος από τον ευλογημένο λαό μας.

Ζάκυνθος, 20 Ιουλίου 2002
π. Π.Ν.Κ.

Σημείωση: Στο εξώφυλλο η αγία Άννα, η Παναγία και ο Χριστός. Η "σωματική" καταγωγή του Κυρίου. Εικόνα από το Μουσείο Ζακύνθου, 15ος αιώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: