e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Το Γαϊτάνι τιμά τη Μετακομιδή του Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)








Η γειτονική στο Μπανάτο Ενορία, αυτή του Γαϊτανίου, πανηγυρίζει από σήμερα και αύριο τη Μετακομιδή στη Ζάκυνθο (και δη στα Ξεροβούνια του Γαϊτανίου) του ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, ενός Κρητικού Αγίου. Αυτή η μετακομιδή έγινε στις 29 Αυγούστου 1669, αμέσως μετά την πρώση του Χάνδακα στους Οθωμανούς. Τότε χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν το Ιόνιο και μάλιστα τη Ζάκυνθο. Ανάμεσα σε αυτούς ο ιερέας Αντώνιος Αρμάκης, ο οποίος έφερε μαζί του τον θησαυρό της πίστης του για φύλαξη. Έκτοτε το λείψανο υπάρχει στο Γαϊτάνι (τώρα πλέον στον κεντρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) και κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες γίνονται οι καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Απόψε έγιναν δύο Ακολουθίες: Κατ' αρχάς η έξοδος από το Ιερό Βήμα του Λειψάνου και η τρισσή περιφορά Του εντός του Ναού κι εντέλει Δέηση ενώπιόν Του. Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Αμέσως μετά άρχισε ο επίσημος Εσπερινός με Αρτοκλασία, στον οποίον χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, ο οποίος στο τέλος μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα.

Αύριο θα τελεσθεί η Αρχιερατική Λειτουργία από τον Θεοφ. Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο, η δε Λιτάνευση του Λειψάνου στην κωμόπολη (λόγω της αυριανής νηστείας) μετατίθεται για το απόγευμα της επόμενης Κυριακής, 5ης Σεπτεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: