e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αγρυπνία προς τιμήν της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στον ναό Αγίου Νικολάου του Μόλου Ζακύνθου




Ωραίες και κατανυκτικές στιγμές κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, στον Μόλο Ζακύνθου, στο άκρο της πολυσύχναστης και πολύβουης πλατείας Σολωμού!


Με πρωτοβουλία του Εφημερίου του Καθεδρικού Ναού Ζακύνθου Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Σπουργίτη τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν και μνήμην της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της ευαγγελίστριας του Χριστού στο νησί μας! 


Πολύς κόσμος παρέστη, είτε ως εκκλησιαζόμενοι, είτε ως περαστικοί ευλαβείς προσκυνητές! Ανάμεσά τους βρέθηκαν οι συντελεστές του Νυχθημερόν, εξ ού και το πλούσιο φωτορεπορτάζ, που δημοσιεύουμε.








Ο Εφημέριός μας, ομιλώντας απ' άμβωνος, αφού ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη Σπουργίτη για την πολύ καλή ευκαιρία πνευματικής συναναστροφής κατ' αυτή την αγία για τη Ζάκυνθο ημέρα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην θεοπρεπή φυσιογνωμία τής Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, η οποία -κατά την τοπική Παράδοση- κήρυξε πρώτη τον Χριστιανισμό στη Ζάκυνθο αμέσως μετά τις Μεγάλες Ημέρες των Παθών, της Ανάστασης και της Ανάληψης του Κυρίου, κατά την διάρκεια ναυαγίου του πλοίου της,  πλέοντας προς την Ρώμη, όπου επρόκειτο να διαμαρτυρηθεί (μαζί με την Μαρία του Κλωπά) στον Αυτοκράτορα για την χλιαρή και -ως εκ τούτου- εγκληματική στάση του Ποντίου Πιλάτου έναντι της ίδιας της Αλήθειας και της Ζωής.


Μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: "Καθώς εσχάτως βιώνουμε παντού τριγύρω μας (και στο -πολυδοκιμαζόμενο από στίγματα πολλά- νησί μας) την καταβαράθρωση όσων πιστέψαμε, το ξαφνικό σβήσιμο των φώτων πορείας μας, ενώ η περιβόητη ηθικο-οικονομική Κρίση αγγίζει ως επάρατη ασθένεια όλες τις εκφάνσεις του κοινοτικού και πνευματικού βίου των Συνελλήνων, η γλυκεία μορφή τής θαρραλέας Ευαγγελίστριας της Ζακύνθου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής ορθώνεται απόψε μπροστά μας, καλώντας τον καθένα μας σε ειλικρινή αυτομεμψία, σε σοβαρή μετάνοια και ουσιαστική επιστροφή στην Χριστοποίηση. Αυτού, κατά βάσιν, εστί χρεία!... Εάν τούτο συνέβαινε νωρίτερα εις βάθος και δίχως φαύλες συμπεριφορές ανά την κρινόμενη Ελλάδα και στον πάλαι ποτέ τόπο των Αγίων και των Ποιητών -εννοώ το Τζάντε μας-, εάν η πίστη μας δεν ήταν τόσο εγκληματικά επιδερμική ή και δαιμονιώδης, δεν θα υπέφερε τόσο βαθιά ο σύγχρονος άνθρωπος από κατακερματισμό της προσωπικότητάς του, ψυχική ανεστιότητα, εντέλει κατάθλιψη και μαρασμό..."






Φωτορεπορτάζ: Κίμων Μπάστας

1 σχόλιο:

pandriopoulos είπε...

Θαυμάσια λειτουργική ευκαιρία η μνήμη της Ισαποστόλου γι' αυτή την κατανυκτική αγρυπνία στον ιστορικό Άγιο Νικόλαο του Μόλου. Νομίζω πως πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο.
Και του χρόνου! Η Ζάκυνθος πρέπει να τιμά δεόντως την ευαγγελίστριά της εις Χριστόν!