e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί του Σταυρού στον ναό Αγίου Λαζάρου Ζακύνθου


Κατανυκτική η αποψινή σύναξη στον περικαλλή ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου απόψε! Σύμφωνα με τα καθιερωμένα εψάλη εκεί η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού επί τη μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως. Για όλα είχε άριστα μεριμνήσεις ο καλός Εφημέριος Μέγας Οικονόμος Πέτρος Μαρούδας.

Της Ακολουθίας προέστη ο Θεοφ. Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, εκ προσώπου του οικείου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος απηύθυνε τα πρώτα "Χαίρε" προς το Τίμιο Ξύλο! Ακολούθησαν όλοι οι παριστάμενοι ιερείς, ενώ στο τέλος επίκαιρη ομιλία έκαμε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με θέμα "Σταυρός, το καύχημα των Χριστιανών", την οποία εσείς μπορείτε να αναγνώσετε εδώ.

Φωτορεπορτάζ: Άγγελος Αγαλιανός

Άνθη Σταυροπροσκύνησης 2011


Με τη συμμετοχή αρκετών δεκάδων ενοριτών μας τελέσαμε σήμερα το πρωί την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη και τη Σταυροπροσκύνηση! Ωραία και σεμνοπρεπής η σημερινή  εορτή ανέκαθεν συγκινεί και κατανύσσει τους εκκλησιαζόμενους, καθώς αναφαίνεται ο Τίμιος Σταυρός από τις βιολέτες και ύστερα διανέμονται τα ανοιξιάτικα άνθη σε όλους! Η άνοιξη από χέρι σε χέρι, προπομπός της Μεγάλης Άνοιξης της Λαμπρής Κυριακής!!!

Ο Εφημέριός μας, ομιλώντας επίκαιρα προς το εκκλησίασμα, επεσήμανε μεταξύ διαφόρων άλλων:

"Βρισκόμαστε, αγαπητοί μου, στο μέσο και της εφετινής Μεγάλης Σαρακοστής και ο Σταυρός του Χριστού υψώνεται ήδη ανάμεσά μας σεμνός και κραταιός, απέριττος και κυριαρχικός, με σκοπό να μάς ξεκουράσει με την ισκιάδα που εκπέμπει, αναψύχοντάς μας παρηγορητικά, καθώς ολοένα πασχίζουμε αγωνιστικά μέσα σε πολυειδείς κλυδωνισμούς τού εντός βίου μας και της περιρρέουσας παράνοιας, αλλά και για να μάς χειραγωγήσει για όσα Μεγάλα και Πανίερα πρόκειται να συμβούν σε λίγες ημέρες! Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές σε όλους μας η αίσια έκβαση της σταυρικής πορείας των θελόντων ευσεβώς ζην προς τη βίωση των αναστάσιμων δωρεών!

Ατενίζοντας προσευχητικά και με διάθεση αυτομεμψίας τον Σταυρό, εκεί στη συνάντηση του κάθετου και και του οριζόντιου ξύλου, ατενίζουμε στην πραγματικότητα τον μεγάλο Χορηγό της ανθρώπινης λύτρωσης στην ώρα της μεγαλειώδους αυτοΘυσίας Του! Αυτόν εντέλει προσκυνούμε, Αυτόν τιμάμε, προς Αυτόν ο ταπεινούμενος νους και η συντετριμμένη καρδιά μας"!

Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Κ.

Οι εορτές του Ευαγγελισμού και της Σταυροπροσκύνησης σήμερα στην Grenoble της ΓαλλίαςΧειροτονήθηκαν δύο νέοι Διάκονοι στη Ζάκυνθο

Αυτές τις ημέρες η Εκκλησία της Ζακύνθου απέκτησε δύο νέους εγγάμους Κληρικούς, τους οποίους χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄.

Πιο συγκεκριμένα: Κατά την εορτή του Ευαγγελισμού, την περασμένη Παρασκευή, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων χειροτονήθηκε ο Χρήστος Γκούσκος από το χωριό Καταστάρι, ενώ σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, χειροτονήθηκε ο Διονύσιος Αντίοχος από το χωριό Μαχαιράδο. Και οι δύο είναι σπουδαστές Εκκλησιαστικών Ι.Ε.Κ.

Ο Σεβ. Ζακύνθου απηύθυνε λόγους παραινετικούς προς τους δύο νέους Διακόνους, καλώντας τους να υπηρετήσουν Θεό και ανθρώπους με ταπεινοφροσύνη και αγάπη, ώστε να αναδειχθούν άξιοι και της κλίσης και της κλήσης τους προς το υπούργημα της Ιεροσύνης!!!