e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Αποσπάσματα από τη σύναξη του "Αληθώς" για τον Ελύτη [7 videos]


  Χθες βράδυ στη Φανερωμένη Μπανάτου Αναμνηστικοί στίχοι για την 100ετηρίδα Ελύτη στο "Αληθώς"


ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

100 χρόνια Ἐλύτης

Συρράπτεις λέξεις
σημαίνει: Κλωθογυρίζεις
-καί πρός τί Ποιητή;-
εὐγονικῇ μεθόδῳ
στίς ἡδονές τοῦ Ἄρα.

Στά Κλειστά Χαρτιά
κούρους ἀρχειοθετεῖς
ἀδιάθετους
τίς δέ κόρες ἐνήλικες.
Λοιπόν, ἐπτωχεύσαμεν.

Τίμα το μάτι
πού σέ φλερτάρει
κι ἐπιβιώνεις.
Ἀλίμονο ἂν χυθεῖ
καί τό σημαῖνον βλέμμα.

Ὀκτώβριος 2011

[ Το ποίημα ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ -συνομιλία με τον Οδυσσέα Ελύτη- γράφτηκε από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του (2.11.1911-2.11.2011) και κυκλοφόρησε σε 100 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα, κατά την ειδική εκδήλωση για τον Ποιητή, την οποία διοργάνωσε την 6η Νοεμβρίου 2011 το ΑΛΗΘΩΣ, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, στη Ζάκυνθο. ]

Απόψε στο Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών Μπανάτου
Εντός της ήπιας φθινοπωριάτικης ατμόσφαιρας της ζακυνθινής υπαίθρου -όπως δείχνουν και οι ανωτέρω αποψινές φωτογραφίες- εσπερίσαμε απόψε στο νεόδμητο παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου της Ενορίας μας, επί τη αυριανή Συνάξει των Αγίων Ασωμάτων.

Αύριο το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος της εορτής, θα γίνει Αρτοκλασία και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία. Τέλος θα υπάρξει μικρή δεξίωση στο προαύλιο, την οποία ετοιμάζει η εκ των Κτιτόρων κ. Αντωνία Στραβοπόδη. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!!!

Χαιρετισμός Δημάρχου Ζακυνθίων κ. Στέλιου Μποζίκη στην εκδήλωση του «Αληθώς» για τα 100 Χρόνια Ελύτη

  Χθες βράδυ στην Φανερωμένη Μπανάτου 

Αγαπητοί ενορίτες του Μπανάτου,
Ζακυνθινοί, που βρεθήκατε στη Φανερωμένη του Μπανάτου για να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ποιητή,
Αγαπητέ πατέρα Παναγιώτη Καποδίστρια, που σε σένα αξίζει ο έπαινος για τούτη τη δημιουργία του «Αληθώς», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας του Μπανάτου, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι κοντά σας στον ιερό χώρο της Φανερωμένης.

Έφτασε κιόλας στην 4η εκδήλωσή του το «Αληθώς». Η πρωτοβουλία τού πατέρα Παναγιώτη Καποδίστρια δίνει ήδη καρπούς, παρά τη βραχύβια –μόλις τρίμηνη– ύπαρξή της, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις ουσίας που καλύπτουν ποικιλία θεμάτων, από οικολογικά έως κοινωνιολογικά  και σήμερα επιχειρεί το άλμα στα ύψη της ποίησης, εκεί που  «υπάρχει πάντα το πολύ σιμά και όμως αόρατο». Αυτό το αόρατο θέλει να μετουσιώσει το «Αληθώς» σε Λόγο.

Κέντρο Λόγου, με κάθε σημασία της λέξης, το «Αληθώς». Του λόγου ως ανθρώπινης και θείας έκφρασης και του Λόγου ως ενσάρκωσης του ανθρωπίνου και του θεϊκού  του Λόγου ως Αρχής, ως «νυν και αιέν».

Δεν με παραξενεύει, που ο τέως Μητροπολίτης μας, ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος, ενέκρινε και ενθάρρυνε τη σύσταση και λειτουργία του Μορφωτικού Κέντρου. Ήταν φωτισμένος ο δεσπότης μας. Αλλά εμπιστεύτηκε, επίσης, το δύσκολο έργο της  πνευματικής ολοκλήρωσης των ενοριτών στα άξια χέρια του παπα-Καποδίστρια, που αρέσκεται ν’ «ανάβει φωτιές στο μέλλον» ή και να «καρφώνει παπαρούνες στα χαλάσματα». Την ίδια αντιμετώπιση στήριξης πιστεύω ότι θα δείξει προς το έργο του Μορφωτικού Κέντρου και ο νέος μας δεσπότης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διονύσιος.

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Μπανάτου αποτελεί το φωτεινό σημάδι της Εκκλησίας μας στην πνευματική ζωή του τόπου, την τόσο παραγκωνισμένη και τόσο συκοφαντημένη από τους μη «μετέχοντες». Στις άνυδρες εποχές της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και κοινωνική και πολιτισμική και κρίση ηθικής και αξιών, ο Λόγος χρειάζεται να αναδειχτεί σε «βρώση της Ψυχής και Πεμπτουσία» και ο ποιητής να γίνει «Αυτός το Απρόβλεπτο και αυτός οι Θεσμοί».

Το Μορφωτικό Κέντρο της Ενορίας του Μπανάτου, «στο πείσμα των σεισμών στο πείσμα των λιμών, στο πείσμα των εχτρών στο πείσμα των δικών», μας προσφέρει, σήμερα, ένα ταξίδι στους κόσμους του «ΠΟΙΗΤΗ των νεφών και των κυμάτων».
           
Την Τετάρτη που μας πέρασε, στις 2 Νοεμβρίου έκλεισαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, του ποιητή που ανανέωσε την ελληνική ποίηση και την έκανε γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο «τον μικρό, τον μέγα».

«Ο καθείς και τα όπλα του», έλεγε ο Ποιητής και, εμάς σήμερα, ο ποιητής Παναγιώτης Καποδίστριας θα μας οδηγήσει στα «Τοπία θανάτου ως “κάτοπτρα αθανασίας” του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη». Περιμένουμε, ακόμα, να θαυμάσουμε το σκίτσο του Ποιητή από το συμπατριώτη μας Διονύση Πάλμα και να ακούσουμε την απόδοση των τραγουδιών σε ποίηση Ελύτη από τους Ζακυνθινούς μουσικούς.

Αφηνόμαστε να απολαύσουμε «λόγια Ακριβά» στη  «σίγουρη ακοή των μακρινών ανέμων».

Φωτό: Κική Ξανθάκη