e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Για το σοφόν και το σαφές Βαρθολομαίου, του Οικουμενικού Πατριάρχου






Λίγες ευχετήριες σκέψεις του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Καθώς σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του αγίου αποστόλου Ναθαναήλ του Βαρθολομαίου (υιού του Θολομά) εκ των Δώδεκα, στρεφόμαστε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του. 

Για εμάς όλους, τους απανταχού Ορθοδόξους, η εορτή αυτή δεν αποτελεί μια κάποια ονομαστήρια επέτειο (με την οποία μπορεί και να μη συμφωνεί κανείς, όπως ο γράφων το σημείωμα τούτο, που απεχθάνομαι τέτοιες επιδόσεις), αλλά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ενατένισης του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη ως τής κατεξοχήν ενοποιού δυνάμεως των μελών του Εκκλησιαστικού Σώματος τής επί γης Ορθοδοξίας. Και τούτο, όχι μόνον επειδή, έτσι τά 'φερε η ροπή της Ιστορίας να βρίσκεται στην περίοπτη θέση του Πρώτου, αλλά κυρίως επειδή, ως ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα κι εξόχως χαρισματική ο ίδιος, συνδυάζει άψογα το σοφόν με το σαφές!

Ο Βαρθολομαίος αποτελεί -κατά κοινή ομολογία- τον καλύτερο εκφραστή του σύγχρονου πνεύματος της Εκκλησίας, το οποίο, εμβαπτιζόμενο στην αψευδή Παράδοσή Της, την συχνότατα ωραιωμένη από αίματα μαρτυρικά, δεν εγκλωβίζεται ασφυκτιώντας εκεί, αλλά αποβλέπει στο αύριο του κόσμου μας και στο επέκεινα των καιρών, συνομιλώντας επί παντός σύγχρονου προβληματισμού στα διεθνή fora, δίχως δονκιχωτικούς παροξυσμούς και στρουθοκαμηλικές παρωπίδες, έχοντας μάλλον προ οφθαλμών τον υπέροχο παύλειο λόγο: "Τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω". Δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών επιβίωσης του Φαναρίου, σ' ένα περιβάλλον άξενο έως εχθρικό και πάντως όχι ευνοϊκό για δράση, αλλά και των υπομονετικών αντοχών, που χρειάζεται ν' αναπτύσσονται, όταν τα πυρά είναι φίλια και η προδοτική νοοτροπία εκ των ένδον, τότε η αγέρωχη φυσιογνωμία Βαρθολομαίου του Πατριάρχη δεσπόζει περισσότερο κυριαρχική και διδακτική τού καταλυτικού Φωτός τής όντως εκκλησιαστικής Αλήθειας, την οποία διατηρεί νυχθημερόν αναπεπταμένη και σε κάθε περίπτωση εκφράζει με δύναμη αποφασιστική και φωνή στεντόρεια! 

Από εδώ, την ταπεινή γωνιά τού Νυχθημερόν μας, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις θερμότατες ευχές - προσευχές μας υπέρ μακρότητας ευλογημένων ετών Βαρθολομαίου, του Πρωτοκορυφαίου των Ορθοδόξων, για την κοινή ωφέλεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: