e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος VS «Χρυσή Αυγή»


Πριν από μερικές ημέρες, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, αγωνιώντας για τις εσχάτως ακραίες εκφάνσεις των στελεχών της «Χρυσής Αυγής», εξαπέλυσε ευθαρσώς στεντόρεια αντίθετη γνώμη κατά των πρακτικών του συγκεκριμένου πολιτικού / κοινωνικού σχηματισμού, επισημαίνοντας εμφαντικά ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «μαύρη νύχτα». Σήμερα η «Χρυσή Αυγή» απάντησε στον Μητροπολίτη Παύλο ως εξής:

«Σε απάντηση των δηλώσεων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιατίστης, τον ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το πολιτικό μας πρόγραμμα, το οποίο εκδόθηκε το 1992: "η Χρυσή Αυγή στηρίζει την Ορθοδοξία σαν απαραίτητο συστατικό του Έθνους μας και στοχεύει στην ανάδειξη του εθνικού χαρακτήρα της Εκκλησίας και στην αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με Ελληνορθόδοξες αρχές και ιδανικά".
Επίσης τον πληροφορούμε ότι η Χρυσή Αυγή ουδέποτε έκανε πολιτική, πραγματοποιώντας "χριστεμπόριο", όπως πλείστοι πολιτικοί με φωτογραφίες σε λιτανείες κλπ. Η παρουσία μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως των οργανωτών της διαμαρτυρίας. Μας αδικεί με όσα είπε και μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας Ιεράρχης πολιτικολογεί εναντίον συγκεκριμένου κόμματος, ενώ δε λέει λέξη για κόμματα και πολιτικούς που δηλώνουν ευθέως άθεοι, βλάσφημοι και ανήκουν σε σκοτεινές λέσχες, μυστικές εταιρείες και δόγματα.
Τελειώνοντας δηλώνουμε ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει την Ορθοδοξία σαν συστατικό της εθνικής μας ταυτότητος και το ποιος πιστεύει ή όχι δεν θα το κρίνει κανένας σ' αυτόν τον κόσμο, αλλά ο Θεός. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις όποιες απειλές δηλώνουν ότι δέχονται οι άνθρωποι της Μητροπόλεως Κοζάνης [σ.σ. εννοείται, μάλλον, της Σιάτιστας], με τις οποίες φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση».

Αυθημερόν, ο Μητροπολίτης Παύλος επανήλθε στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, απαντώντας με την ακόλουθη ανοικτή επιστολή του. Την αναδημοσιεύουμε για την σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών μας:

«Διάβασα με πολλή προσοχή το Δελτίο Τύπου της Χρυσής Αυγής το οποίο αφορά στο πρόσφατο κείμενο μου και θέλω να παρατηρήσω τα κάτωθι. Είναι ένα κείμενο ήρεμο, πολύ μελετημένο, αλλά και πολύ αποκαλυπτικό. Τώρα μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της παρεμβάσεως μου. Τονίζεται στο κείμενο και μάλιστα δύο φορές ότι "η Χρυσή Αυγή στηρίζει την Ορθοδοξία σαν απαραίτητο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας". Το πρώτο όμως ερώτημα που γεννιέται είναι για το ποια “Ορθοδοξία” μιλάει η Χρυσή Αυγή; Για την Ορθοδοξία της Εκκλησίας η για την “Ορθοδοξία” τη δική Της; 
Βασικό περιεχόμενο της Εκκλησίας είναι Αγάπη. Είναι πολύ χαρακτηριστικές μερικές επισημάνσεις από το Ευαγγελικό κείμενο: Ο Θεός είναι αγάπη! Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων ΕΜΟΙ εποιήσατε! Ήμουν ΞΕΝΟΣ και συνηγάγετέ με! Είδες τον Αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου! Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος δεν μας αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων: “Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! Πως μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά;” (Α΄ Καθολ. Ιωάννου δ΄ 20) 
Αυτά και πολλά άλλα συνιστούν την Ορθοδοξία του Ευαγγελίου. Η πιο χαρακτηριστική διαφοροποίηση του παλαιού από το νέο κόσμο εκφράζεται με τα λόγια του Χριστού: “ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις: αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς” (Ματθ. ε΄ 43-44).
Το ερώτημα λοιπόν το απλό και καίριο προς κάθε κατεύθυνση είναι ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της Χ.Α; Έχει καμμία σχέση η “Ορθοδοξία” της Χ.Α με την πίστη, το βίωμα και την Ορθοδοξία του Ευαγγελίου; Είναι ευθέως αντίστροφες και αλληλοαποκλειόμενες. Η παρέμβαση μου λοιπόν ήτο άκρως απαραίτητη διότι οριοθετούσε την αληθινή ευαγγελική αλήθεια από την πλάνη και αποκάλυπτε το γιατί δεν συμβιβάζεται η ορθόδοξη πίστη με τις απόψεις και τις πρακτικές της Χ.Α. Δεν πολιτικολογώ λοιπόν απέναντι ενός ορισμένου κόμματος, όπως με κατηγορείτε, αλλά θεολογώ υπερασπιζόμενος την αληθινή Ορθοδοξία. Τα επιχειρήματά μου δεν τα αντλώ από την τοποθέτηση και τις αρχές ενός άλλου κόμματος, αλλά από το Ευαγγέλιο του Χριστού. 
Το παραμύθι περί πολιτικολογίας καιρός να σταματήσει από όλους. Δεν πρόσεξαν άραγε οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου ότι στο ίδιο το κείμενο ασκώ δριμύτατη κριτική και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς; Ας διαβάσουν τουλάχιστον παλαιότερα κείμενα μου και θα το διαπιστώσουν. Μία ακόμη παρατήρηση: Η Εκκλησία είναι του Χριστού και όχι του Έθνους. Μια Εθνική Εκκλησία που μπορεί να μάχεται τα μέλη μιας άλλης Εκκλησίας λόγω του χρώματος των μελών της είναι μια αιρετική Εκκλησία. Ο λόγος του Ευαγγελίου είναι σαφής “ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ ημείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού” (Γαλάτ. 2, 28). Είναι προτιμότερο να είσαι άθεος από το να μπερδεύεις η να χρησιμοποιείς την πίστη και την Εκκλησία για να παγιδεύσεις τους ανθρώπους. Χαίρομαι που αποδοκιμάζετε τις απειλές και τις χυδαιολογίες οι οποίες άλλωστε δεν με φοβίζουν, αλλά εκθέτουν όσους τις εξακοντίζουν.
       Βέβαια προσφέρετε και μία σημαντική είδηση. Ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχατε προσκεκλημένοι από τους διοργανωτές. Είναι πλέον ευθύνη δική τους να απαντήσουν, αν το επιχείρημά σας είναι αληθές η ψευδές. Ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε τις απόψεις σας και ασφαλώς η Εκκλησία του Χριστού έχει υποχρέωση να οριοθετεί την αλήθεια Της».


Δεν υπάρχουν σχόλια: