e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

"Παρθενομάρτυς Βαρβάρα, λύτρωσαι της νόσου τους σοι προστρέχοντας"


















Με την συμμετοχή λίγων ευσεβών πιστών, εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας και του κρύου που για πρώτη φορά φέτος ενέσκηψε, απευθύναμε πριν λίγο εσπερινούς ύμνους προς την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, στον ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο, όπου υφίσταται παλαιότατη και περίτεχνη Καθέδρα Της.

Αξίζει να μνημονευτεί ότι την Αθληφόρο ευλαβούνται ιδιαιτέρως όλοι στο νησί μας, εξαιτίας του ότι θεωρείται ως εκδιώκουσα τις ασθένειες, ενθυμούμενοι μάλιστα το εν τη Ζακύνθω θαύμα Της, όταν το 1795 γλίτωσε τον τόπο μας από την επάρατη επιδημία της Ευφλογίας (κοινώς: Βλογιάς). Ψάλλουμε χαρακτηριστικά στον τοπικό Παρακλητικό Κανόνας προς την Χάρη Της: "Δεύτε νήσος Ζακύνθου, δράμωμεν προς την θείαν εικόνα τής Μάρτυρος Βαρβάρας τής Αγίας και ασπασώμεθα ταύτην δεόμενοι, όπως μεσιτεύση των Κυρίω δοθήναι της ψυχής και του σώματος ίασιν". Και επίσης: "Παθών ημάς λύτρωσαι ώ Σεμνή, Βαρβάρα και νόσου ευφλογίας φθοροποιού, ίνα πάντες συνάμα χαρμοσύνως, τον σε δοξάσαντα Μάρτυς δοξάσωμεν".

Αύριο το πρωί -συν Θεώ- θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Ευθύς κατωτέρω αναγράφουμε το ψαλλόμενο στους ναούς τής Ζακύνθου Απολυτίκιό Της, ώστε να δυνηθούν να το ψάλλουν και οι μακράν! 


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ 

Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος. 

Πατρός δυσεβεστάτου μη πεισθείσα τοις ρήμασι, τρεις εν τω λουτρώ τας θυρίδας ω Βαρβάρα διέταξας γενέσθαι εις τύπον αψευδή Τριάδος της Αγίας και Σεπτής, υπέρ ής και τας βασάνους των ανόμων υπήνεγκας. Δόξα τη καρτερία σου Σεμνή, δόξα τω σε αναδείξαντι Παρθένων όντως καλλονήν και μαρτύρων καύχημα.



[Αποψινές φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: