e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

"Ως λύχνος αείφωτος της οικουμένης" τιμήθηκε σήμερα στην Ενορία μας ο Άγιος Χαράλαμπος
Με σεμνότητα και κατάνυξη εορτάσαμε σήμερα στην Ενορία μας την μνήμη του αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού και μάλιστα στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου από το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα υπάρχει περίπυστη Εικόνα του Αγίου, ιστορημένη δια χειρός Κ. Φραγκόπουλου, Κωνσταντινουπολίτη πρόσφυγα (1925).

Χρειάζεται να μνημονεύσουμε στην σημερινή παρουσίασή μας ότι οι Ζακυνθινοί σεβόμαστε και τιμάμε εξαιρετικά τον Άγιο, καθώς μνημονεύουμε ότι στις αρχές του 18ου αιώνα διέσωσε θαυματουργικά το νησί μας, από την επιδημία της Πανούκλας. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, που αντλούμε από τον Λεωνίδα Χ. Ζώη, όταν το 1728 ενέσκηψε για τέταρτη φορά πανούκλα, οι προπάτορές μας απέβλεψαν στον άγιο Χαράλαμπο και αποφάσισαν να οικοδομήσουν προς τιμήν του  Ναό πλάι στο Ποτάμι των Κήπων, ως ανάθημα δεητικό και υπέρ απαλλαγής τους από το θανατικό. Έτσι, δια τού από 1ης Μαρτίου 1729 διατάγματος του Προβλεπτή Μαρκαντωνίου Δολφίνου, δόθηκε η σχετική άδεια. Ο σύγχρονος του λοιμού εκείνου συμβολαιογράφος και λόγιος Δημήτριος Πυρρής, στην πολυσήμαντη διήγησή του - χρονικό περί της πανούκλας, επισημαίνει, ότι "(...) αφόντας εκτίσθη ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους και η ευλάβεια του λαού έβαλε χερικό, και έπαψε τόσον, οπού αφανίσθη όλο το κακό, με την βοήθειαν του μεγάλου Χαραλάμπους".

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη και Αρτοκλασία, με την παρουσία ικανοποιητικού εκκλησιάσματος και υπό τα ψάλματα της νεοσύστατης εκκλησιαστικής Χορωδίας μας, με τους Ψάλτες Δημήτριο Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα, ενθουσιάζοντας όλους. 

Στην ομιλία του ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στην αξία της αξιοποίησης των ταλάντων που μάς εμπιστεύεται ο Θεός, προβάλλοντας την φωτεινή φυσιογνωμία του αγίου Χαραλάμπους ως υποδειγματικό τύπο αγαθού και πιστού δούλου. Τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο τιμώμενος Ιερομάρτυρας δεν έθαψε τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος, που ως πολύτιμο τάλαντο έλαβε από τον Δημιουργό του, αλλά με τον βίο, την πολιτεία και το ίδιο το αίμα του, κληρονόμησε το Παν της συνάφειας με το θείον, σύμφωνα με την ρητή και αψευδή διαβεβαίωση του Κυρίου Ιησού: Εύ δούλε αγαθέ και πιστέ, επί ολίγα ής πιστός, επί πολλών σε καταστήσω. Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου. Στην ατελεύτητη Χαρά του Κυρίου έχει, λοιπόν, εισέλθει ο άγιος Χαραλάμπης, γενόμενος ανά πάσα στιγμή και ώρα για όλους μας υπόδειγμα Χαράς που λάμπει"!!!

Αμέσως μετά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την εκδημία τού μακαριστού Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Κοντονή (1922-1998), Μπανατιώτη κληρικού, που υπηρέτησε στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο οποίος έχει παλαιότερα ανακηρυχθεί Μεγάλος Ευεργέτης της Ενορίας μας, τελέσθηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυσή του, στο οποίο συμμετείχε ο Αρχιμανδρίτης Μελίτων Βόγιας, Εφημέριος Βουγιάτου Ζακύνθου, Λαρισαίος ως προς την καταγωγή, ο οποίος δέχτηκε το Βάπτισμα από τον μνημονευόμενο π. Διονύσιο Κοντονή. 


Μετά το τέλος της λειτουργικής σύναξης, ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του, προσέφερε κέρασμα. Και από αυτή τη θέση τού ευχόμαστε Χρόνια πολλά, καλά και κάθε ευλογία στη ζωή, την οικογένεια και τις δραστηριότητές του!

Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Επισκοπή Μοζαμβίκης

Εορτάστηκε σήμερα στον ιερό καθεδρικό ναό των Ταξιαρχών Maputo, στη Μοζαμβίκη, η εορτή του αγίου ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, όπου υφίσταται από τις περασμένες δεκαετίες μεγαλοπρεπής εικόνα του Αγίου.

Στην ομιλία του ο θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο έργο και την θυσία του Ιερομάρτυρα του πρώτου αιώνος, όσο και στην προσωπική γνωριμία του με το Ιερό Βήμα,  όταν μαθητής Δημοτικού, 8 χρονών, στο  παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπη, στον Αγκερυκό Ζακύνθου, ο παπάς του χωριού αείμνηστος παπά Γιώργης Μυλωνάς, τον κάλεσε κοντά του, να γίνει «σχολιταρούδι» (ιερόπαις, δηλαδή). Λαμβάνοντας αυτό ως αφορμή, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν την Ορθόδοξη Παράδοση από την παιδική ηλικία τους και ότι αυτή η γνωριμία αποτελεί εφαλτήριο για τη μετέπειτα ζωή τους.

Μετά την Αρχιερατική Λειτουργία έγινε Αρτοκλασία και ύστερα εγκαινιάστηκε ο Κύκλος Μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου τόσο τα παιδιά του Ορθόδοξου Σχολείου της Επισκοπής, όσο και οι γονείς τους ευχαριστήθηκαν με τις ερωταποκρίσεις γύρω από την λατρευτική παράδοση. Η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, στα πορτογαλικά και στα ρωσικά, θετική εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το υψηλό επίπεδο των ερωτήσεων των παιδιών της κατηχητικής Ομάδας. Ο κύκλος θα γίνεται κάθε Κυριακή, μετά από θερμή παράκληση των παιδιών και των γονιών.