e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

"Αναμέλπομεν εφύμνιον, οι γινώσκοντές σε Θεομήτορα"

  Στιγμές από τον αποψινό Παρακλητικό Κανόνα στον Κήπο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου  Πάμπολλοι Ενορίτες μας συνέρρευσαν απόψε το δειλινό στον ευκτήριο οίκο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου, για να συμψάλουμε τον Παρακλητικό Κανόνα προς τη Χάρη της Θεομήτορος. Όλοι είχαν έναν καλό λόγο να εκφράσουν για την κατάνυξη που εμπνέει ο ιερός αυτός τόπος! 

Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης κάλεσε τους ενορίτες σε πνευματική εγρήγορση ενόψει δύσκολων ημερών που έρχονται για το σύνολο του Ελληνικού Λαού, στο πλαίσιο της Κρίσης και της νέας Κατοχής, που υφιστάμεθα ήδη. Η Παναγία αποτελεί την Παρηγορήτρα Μάνα, στην ποδιά της οποίας κουρνιάζουμε εμείς οι ταλαίπωροι, για ν' αντλήσουμε δύναμη εκ ύψους. 

Στο τέλος της Παράκλησης, μετά το προσκύνημα στην Καθέδρα της Παναγίας, ο Εφημέριος διένειμε σε όλους ανεξαίρετα πλαστικοποιημένες εικόνες της Θεοτόκου, οι δε επόπτες του ναϋδρίου προσέφεραν αναψυκτικά. 

Η ανάμνηση της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953


Κάθε χρόνο, κατά την δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, η Εκκλησία που παροικεί στη Ζάκυνθο αναθυμάται την αποφράδα ημέρα της βιβλικής Καταστροφής, την οποία υπέστη το νησί και μάλιστα η Χώρα της Ζακυνθούλας μας, εξαιτίας της Σεισμοπυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου 1953.

Στην Ενορία μας, όπως έχει καθιερωθεί από αρκετών ετών σε όλο το νησί, εψάλη σήμερα το πρωί -μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας- η Ειδική Ακολουθία - Επιμνημόσυνη Δέηση, την οποία εποίησε το 1995 ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, κατ' εντολήν του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄ (σήμερα Μητροπολίτου Δωδώνης), για να ψάλλεται σε όλους τους ναούς του νησιού μας κατ' αυτή την πένθιμη μέρα της άληκτης Μνήμης των Σεισμών.

Ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν τους εκκλησιαζόμενους στον ναό της Φανερωμένης μας, καθώς μνημονεύτηκαν τα θύματα του Εγκέλαδου, ενώ ακουγόταν πένθιμη η καμπάνα να χτυπά. Στην ομιλία του μάλιστα ο π. Παναγιώτης ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, κάτω από τα σωρηδόν ερείπια και τις στάχτες θάφτηκε -εκτός όλων των άλλων- και ο ίδιος ο πάλαι ποτέ διαλάμψας ιδιάζων Πολιτισμός της Ζακύνθου, ο δε σημερινός αποτελεί την καρικατούρα και την άτεχνη απομίμηση της Χαμένης προγονικής Δόξας...

Αξίζει να σημειωθεί, για τους ενδιαφερόμενους, ότι ακολουθεί φωτογραφικά, η εν λόγω μικρή αυτή "Ακολουθία επί τη αναμνήσει της Σεισμοπυρκαϊάς του 1953 / Ψαλλομένη κατά την β΄ Κυριακήν του Αυγούστου / Ποίημα π. Παναγιώτου Καποδίστρια", εναποτυπωμένη ήδη στον μεγάλο και συλλεκτικό Τόμο "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον", εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 1998, σ. 481 εξ.