e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Αγγελούδια και αστεράκια Χριστουγέννων στον Ορθόδοξο Καθεδρικό του Maputo της Μοζαμβίκης

  Φωτορεπορτάζ από τη σημερινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου  


Άσματα ευφροσύνης και χαράς των Ορθοδόξων του Malawi


Παρά τα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως και ανθρωπίνως συναντά κάθε μέρα ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος της Αφρικής, οι εικόνες των ανωτέρω βίντεο είναι ενδεικτικές της πνευματικής χαράς και χάριτος, που βιώνει. Εκεί έχει κανείς την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα -εννοώ τον Επίσκοπο- ότι γεννά (θεία παραχωρήσει) την Εκκλησία του τόπου που πηδαλιουχεί, μικρότερου ή μεγαλύτερου, φτωχού ή φτωχότατου, μαύρου ή κατάμαυρου, εντέλει όμως πάλλευκου ενώπιον της Θείας Δόξας! 

Τα ανωτέρω βίντεο προέρχονται από το μακρινό Malawi, μιαν αφρικανική χώρα, η οποία υπάγεται πνευματικά στον αγαπητό μου συμφοιτητή και φίλο Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ. Στο πρώτο βίντεο, ο λαός ξεπροβοδίζει τον Επίσκοπό του, μετά τη σημερινή Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ναό της Αναστάσεως Blantyre. Τα άλλα δύο προέρχονται από την εορτή των Ταξιαρχών στον ομώνυμο και εορτάζοντα ναό στο Phalombe, τον περασμένο μήνα. Στο πρώτο, ο λαός ψάλλει ομοθυμαδόν "Την τιμιωτέραν" του Όρθρου, ενώ στο δεύτερο, οι γυναίκες χορεύουν, εκφράζοντας τη χαρά της κοινότητας, κατά την απόλυση της γιορτής τους!!!

π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Θεμελίωση του Ναού Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Kamundi, Nathenje / Malawi

  Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013  
Εικόνες από τα Θυρανοίξια του Ναού της Αγίας Τριάδος και τη θεμελίωση κλινικής στην περιοχή Dowa του Malawi

από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ 
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013


"Παναγιά μας είναι η Αφρικανή Μάνα", υπενθυμίζει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος


Παναγιά μας είναι η Αφρικανή Μάνα, η οποία σηκώνει αγόγγυστα το βάρος της μητρότητας, της δουλείας, του μόχθου και της αγωνίας, της καταπίεσης και της αδικίας, της απόρριψης και της περιθωριοποίησης, αλλά η μάνα της μεγάλης ελπίδας, της βαθιάς πίστης. Μιας πίστης, που ξέρει να πιστεύει το απίστευτο, να βλέπει το ανείδωτο και να λαμβάνει το απρόσμενο!

Ὁλόψυχα εὔχομαι, στήν καρδιά καί τή ζωή μας νά βασιλεύει πάντοτε ἡ χαρά καί ἡ εἰρήνη τοῦ Σαρκωμένου Θεοῦ. Ἄς μᾶς ἀξιώνει ὁ Κύριος νά σκορπίζουμε στούς γύρω μας, μέ τή ζωή καί τά ἔργα μας, ἀγάπη, ἐλπίδα, εἰρήνη. Μιά ἀκτίνα φωτός στούς «καθημένους ἐν σκότει καί σκιᾷ θανάτου».

Καλή, εὐλογημένη καί δημιουργική χρονιά!

Μέ ἐκτίμηση καί ἀγάπη Χριστοῦ
+ Ὁ Νιγηρίας Ἀλέξανδρος