e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η διδακτορική διατριβή του π. Θεοδώρου Α. Μεϊμάρη, Τριτεύοντος των Πατριαρχικών Διακόνων: "Εθνικός προσδιορισμός και αιτούμενα στο ελλαδικό κράτος. Τα καθ' εαυτόν Νικάνδρου Ζαννουβίου και η εποχή του (1828-1888)"

Επιμέλεια παρουσίασης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας

Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην κυρά Κωνσταντινούπολη (για την Θρονική Εορτή του ελεύθερου πολιορκημένου Φαναρίου, τον περασμένο Νοέμβριο 2013), είχα την ευκαιρία και συνάμα την τιμή να λάβω, με θερμή αφιέρωση, από τα χέρια του Τριτεύοντος των Πατριαρχικών Διακόνων, του π. Θεοδώρου Α. Μεϊμάρη, ένα αντίτυπο της διδακτορικής διατριβής του, υπό τον τίτλο "Εθνικός προσδιορισμός και αιτούμενα στο ελλαδικό κράτος. Τα καθ' εαυτόν Νικάνδρου Ζαννουβίου και η εποχή του (1828-1888)"

Πρόκειται για μια επιστημονική εργασία πολλών αξιώσεων και υψηλών προσδοκιών, η οποία, αφού διέβη επιτυχώς και μάλιστα με άριστα παμψηφεί την βάσανο των κρίσεων ως διατριβής επί διδακτορία στο Τμήμα Θεολογίας της περιώνυμης Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τον Ιούνιο του 2011), κυκλοφορήθηκε στη συνέχεια, το Καλοκαίρι του 2012, σε αυτοτελή έκδοση από τον Θεσσαλονικιό Εκδοτικό Οίκο ενός ευγενούς και προσωπικού φίλου μου εκδότη, του κ. Αντωνίου Σταμούλη. 

Η ανά χείρας δερματόδετη έκδοση εκτείνεται σε 518 σελίδες, όπου ο φιλίστωρ και απαιτητικός αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει σελίδα-σελίδα με πόση επιστημονική δεξιοτεχνία ο παμφίλτατος Τριτεύων πραγματεύεται ένα όχι και τόσο εύκολο ή προφανές θέμα.


Ο στόχος έχει τεθεί ευθύς από την Εισαγωγή. Μας προδιαθέτει ο ίδιος ο καλός επιστήμων: "[...] Η μελέτη θα προσπαθήσει να διερευνήσει την ιδεολογική ταυτότητα του Ζαννουβίου και να προσδιορίσει την εκκλησιαστική του τοποθέτηση. Προς τον σκοπό αυτό επιχειρείται να δοθεί απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα: Ποία η θέση του Ζαννουβίου στη σχέση Εθναρχούσας - Εθνικής Εκκλησίας; Υπάρχει και σε ποιο βαθμό επίδραση του Θεοκλήτου Φαρμακίδη στη διαμόρφωση των απόψεων του Ζαννουβίου; Ποία η ιδεολογική, πολιτική και εκκλησιαστική ταυτότητα του κρητικού κληρικού; Υφίστανται κάποιες διαφοροποιήσεις ή παλλινδρομήσεις στη διαμόρφωσή της; Ποία η στάση του έναντι των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής; Ποία η εμπλοκή του στο λεγόμενο Επισκοπικό Ζήτημα που ταλάνισε την Εκκλησία της Κρήτης μεταξύ των ετών 1880-1882; Ποία η τοποθέτησή του στο ζήτημα της ενσωμάτωσης της γενέτειράς του στην ελληνική επικράτεια και ποια επιρροή ασκεί με τα άρθρα του; [...]"

Επιτρέψατε στον γράφοντα την ταπεινή τούτη βιβλιοπαρουσίαση, να διατυπώσει εγκωμιαστικό / επαινετικό λόγο τόσο προς τον νέο ερευνητή και διδάκτορα για την πληρότητα και αρτιότητα με την οποίαν εργάστηκε, όσο και στην εκπεφρασμένη βούληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικώς του Προεστώτος των Ορθοδόξων, οι εγγύτεροι συνεργάτες του να μορφώνονται όσο το δυνατόν βαθύτερα και ουσιαστικότερα, ούτως ώστε τα αυριανά κορυφαία στελέχη της Μεγάλης Εκκλησίας να δύνανται να λιτανεύουν την μαρτυρικότητα  και την μαρτυρία τού Φαναρίου αξιοπρεπώς και μετά παρρησίας ανά τα έθνη και τα επίσημα fora, όχι δουλικώ ή ζητιανευτικώ τω τρόπω!

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε de profundis στον Δρ Τριτεύοντα π. Θεόδωρο, ουδέποτε να πάψει να περικοσμείται με τις πολυειδείς αρετές, τις οποίες ήδη κατέχει και να αξιωθεί στο μέλλον ακόμη περισσότερων και υψηλότερων διακρίσεων για την ωφέλεια πάντα της Εκκλησίας εν γένει και του Οικουμενικού Θρόνου ειδικότερα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: