e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Δια της Εκκλησίας η επανασύνδεση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής (μετά τα Φώτα) 12ης Ιανουαρίου 2014
(Εφεσ. δ΄, 7-13)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Απόστολος Παύλος μιλάει σήμερα για τα ανεκτίμητα πνευματικά χαρίσματα που εδόθηκαν από τον Χριστό, τον ενσαρκωθέντα Θεό της Αγάπης, στους ανθρώπους. Αυτά δόθηκαν με σύνεση, μέτρο και σοφία ανάλογα με τις ανάγκες καθενός από εμάς. Δεν έλαβαν όλοι τα ίδια χαρίσματα, ούτε στον ίδιο βαθμό. Αυτό πρέπει να μας κάνει ευγνώμονες απέναντι στο Θεό και όχι φθονερούς και κακούς, την στιγμή που θεωρούμε ότι άλλοι έχουν περισσότερα χαρίσματα από εμάς.
            Ο νους και η καρδιά μας ας στρέφεται στον Σαρκωμένο Χριστό, ο οποίος μας λύτρωσε από την αμαρτία και το σκοτάδι και νίκησε τον διάβολο. Και όλα αυτά τα πέτυχε ερχόμενος στην Γη, ζώντας ανάμεσά μας και διδάσκοντάς μας με λόγια και με πράξεις και τέλος προσφέροντας το πολύτιμο αίμα του για μας («λύτρον υπέρ πολλών»). Έτσι κάθε χάρισμα που μας δίνει είναι ανεκτίμητο, γιατί είναι ποτισμένο με το αίμα της θυσίας Του. Είναι ευλογημένο και αγιασμένο από την άπειρη αγάπη Του για εμάς. Αυτός ίδρυσε επί γης την Εκκλησία, της οποίας είναι κεφαλή και εμείς είμαστε μέλη. Καθόρισε αξιωματούχους, να έχουν την ευθύνη του ποιμνίου και να το καθοδηγούν. Κατέστησε Αποστόλους, Προφήτες, Κήρυκες του Ευαγγελίου, Ποιμένες και Διδάσκαλους. Όλοι αυτοί έχουν σκοπό την περιφρούρηση και καθοδήγηση του ποιμνίου, αλλά και την σωστή ανάλυση και ερμηνεία των θείων Αληθειών. Αυτοί έχουν προοριστεί να είναι στοργικοί πατέρες και συμπαραστάτες για όλους. Και όλα γίνονται με τελικό σκοπό την καθαρή και ανόθευτη πίστη χωρίς έχθρες, αντιθέσεις και φατρίες που οδηγούν στην απώλεια. Έτσι θα γίνουμε ολοκληρωμένοι πνευματικά και υγιή μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, με τελικό σκοπό την θέωση.
            Ο ιερός Παύλος χρησιμοποιεί εδώ την φράση «καταρτισμός των Αγίων». Η λέξη καταρτισμός σημαίνει αποκατάσταση, επανατοποθέτηση και επανασύνδεση εξαρθρωμένων μελών, ώστε έτσι να φτιαχτεί ένα υγιές και ολοκληρωμένο σώμα.
            Εμείς όλοι, εξαιτίας των αμαρτιών μας, είχαμε διασπασθεί, χάσαμε την ενότητα μεταξύ μας, αλλά –το κυριότερο– την ενότητα και την επικοινωνία μας με τον Θεό. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, λοιπόν, αποκατέστησε αυτήν την διασπασμένη ενότητα. Και μας έδωσε το πολυτιμότερο δώρο: την Εκκλησία Του. Εντός αυτής ο πιστός, μετέχοντας των αγαθών έργων και των Αχράντων Μυστηρίων λυτρώνεται, ανακαινίζεται και επανασυνδέεται αγαπητικά με τον Θεό και τους συνανθρώπους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: