e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επίσημες επαφές της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιορδανία για θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού












Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Ιορδανία για επίσημη επίσκεψη, κατόπιν προσκλήσεως της Κυβέρνησης της Ιορδανίας και του Κρατικού Οργανισμού Τουρισμού, με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη της Επιτίμου Προξένου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Δέσποινας Μαντά, είχε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Εξοχότατο κ. NIDAL QATAMIN και στελέχη του Υπουργείου για θέματα αμοιβαίας αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς μεν Ιορδανικής Κυβερνήσεως, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. ISSA GAMMOH, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κρατικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας Dr. ABED AL RAZZAD, ο Διευθυντής του Οργανισμού του Τόπου Βαπτίσεως στον ποταμό Ιορδάνη ENG. DIA AL MDANI, και άλλα στελέχη του Υπουργείου, από πλευράς δε της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος - Γραμματέας, ο κ. Βασίλειος Τζέρπος - Μέλος, ο κ. Χρήστος Πετρέας - Ειδικός Συνεργάτης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ομάδα δέκα (10) κληρικών - εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Εξοχοτάτη Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ιορδανία κ. Μαρία-Λουΐζα Μαρινάκη, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Ιορδανία Σμήναρχος κ. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία κ. Βενέδικτος, καθώς επίσης η Επίτιμος Πρόξενος της Ιορδανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Δέσποινα Μαντά.

Η συνάντηση με τον Ιορδανό Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έλαβε χώρα στο Υπουργείο, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και θερμό κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και:

α) στον μεγάλο αριθμό των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στην Ιορδανία και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ιορδανική Κυβέρνηση για την ανάδειξη και προβολή τους, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα ζητήθηκε και η υποστήριξη και συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού της Γραφείου,

β) στην προσπάθεια διαμόρφωσης ειδικών προσκυνηματικών διαδρομών για την γνωριμία των Ελλήνων προσκυνητών με τα μνημεία της Ιορδανίας, και

γ) στους δεσμούς ιστορίας και φιλίας των δύο χωρών και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και στις δύο χώρες.

Αντιφωνώντας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την πρόσκληση, την θερμή υποδοχή και φιλοξενία της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που γίνεται για πρώτη φορά. Συνεχίζοντας δε ο Σεβασμιώτατος:

α) επεσήμανε την στήριξη και προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων στην Αγία Γη από τον Βασιλέα και την Κυβέρνηση της Ιορδανίας,

β) παρουσίασε τα Μέλη της Αντιπροσωπείας και ενημέρωσε για τους στόχους, τις δραστηριότητες και το έργο του Συνοδικού Γραφείου,

γ) τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη επανεξέτασης του υψηλού κόστους, για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, των αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, και

δ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιθυμία συνεργασίας και πρότεινε τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την επεξεργασία των τρόπων συνεργασίας.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί του προγραμματισμού των επομένων κοινών δράσεων, κατά την οποία οι Ιορδανοί επίσημοι αποδέχθηκαν την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος να στηρίξουν ιδιαίτερα προγράμματα επισκέψεων και Ιορδανών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές εκείνες που συνδέονται με τον Απόστολο Παύλο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Σεβασμιώτατος έδωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα Ιορδανικά ΜΜΕ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρετέθη επίσημο δείπνο από τον Ιορδανικό Κρατικό Οργανισμό Τουρισμού προς τιμήν της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο παρεκάθησαν και εκπρόσωποι όλων των άλλων Χριστιανικών Ομολογιών και Δογμάτων, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία.


Κατά τη διάρκεια αυτού έγινε κατ᾽ ιδίαν συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κρατικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας, Dr. ABED AL RAZZAD με τον οποίο συζητήθηκε η πρόταση διοργάνωσης Επίσκεψης Ενημέρωσης (familiarization trip) Ιορδανών Τουριστικών Επαγγελματιών για συνεργασία με Έλληνες ομολόγους τους. Επίσης, έγινε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ιορδανικού Υπουργείου κ. ISSA GAMMOH, με τον οποίο συζητήθηκε η δυνατότητα Επίσημης Επίσκεψης Στελεχών του Υπουργείου για ενημέρωσή τους στα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος.








Πρέπει να τονιστεί ότι από την πρώτη στιγμή της αφίξεως της Αντιπροσωπείας στην Ιορδανία, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιορδανία κ. Μαρία-Λουΐζα Μαρινάκη συνόδευσε σε όλες τις επίσημες συναντήσεις, γεύματα και στην ολοήμερη περιήγηση εκτός της πρωτεύουσας Αμμάν, επεφύλαξε δε θερμή φιλοξενία στην Πρεσβεία της Ελλάδος, όπου, μεταξύ των άλλων, ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο για το επιτελούμενο έργο και επαίνεσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την σημαντική δραστηριότητά του. Χαρακτηριστικά δε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Χαιρετίζω την επίσκεψη στην Ιορδανία της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής και Εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων που συνδέονται με τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια σύσφιγξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιορδανίας και ιδιαιτέρως της προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού εκατέρωθεν. Ελπίζω και εὐχομαι ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει και ως αφορμή επανεξέτασης του θέματος της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδος-Ιορδανίας, προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο για τον μέσο Ιορδανό και τον μέσο Έλληνα κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου. Είμαι πεπεισμένη ότι αν ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό, θα αυξηθούν σε αριθμό οι ροές και των προσκυνητών ενδυναμώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς, επ᾽ ωφελεία και των δύο χωρών, και ότι το Συνοδικό Γραφείο μπορεί να συμβάλει θετικά και στο θέμα αυτό».










Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος δεξιώθηκε και ξενάγησε την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και τα Ιδρύματά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. κ. Βενέδικτος συνόδευσε την Αντιπροσωπεία σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις, εκφράζοντας έτσι τον σεβασμό και τα φιλάδελφα αισθήματά του προς την Εκκλησία της Ελλάδος, από την οποία και προέρχεται.

Η Αντιπροσωπεία συνεχίζει με επισκέψεις σε Ιερά Προσκυνήματα και μνημεία στην Ιορδανία, συνοδευόμενη και από την κ. RASHA HAMSHAWI, Υπεύθυνη για τον θρησκευτικό τουρισμό, του Κρατικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: