e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ως μέλος Χριστού ο άνθρωπος θα αναστηθεί, όπως κι Εκείνος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 16ης Φεβρουαρίου 2014
(ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ)
 (Α΄ Κορ.,  β’  12-20)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Η αγνότητα και η σωφροσύνη εξυψώνουν τα άτομα και την κοινωνία και μας δίνουν ηθικό σθένος και θάρρος στον καθημερινό αγώνα μας κατά του κακού. Αντίθετα, η διαφθορά οδηγεί στην κακία και στον ανθρώπινο εξευτελισμό, που έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια και τον ψυχοσωματικό θάνατο του ανθρώπου.
Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να γίνεται δούλος των παθών του. Όλα μάς επιτρέπονται, αλλά δεν μας συμφέρουν όλα, γιατί, αν επιλέξουμε αυτά που μας βλάπτουν, στο τέλος θα οδηγηθούμε στην αυτοκαταστροφή μας.
Τα υλικά αγαθά, τα φαγητά, τα χρήματα και όλα τα άλλα έχουν κάποια σημασία βέβαια για την επιβίωση μας, αλλά μόνο σχετική, προσωρινή και περιορισμένη. Ο αιώνιος, αναστημένος και πνευματικός Άνθρωπος δεν θα έχει πλέον ανάγκη από τροφές και υλικά αγαθά.
Δεν πρέπει, λοιπόν, στην παρούσα ζωή να είμαστε υλιστές και κοιλιόδουλοι. Ούτε να γινόμαστε η πέτρα του σκανδάλου για τους άλλους. Το σώμα είναι δώρο του Θεού και είναι ιερό. Τον θείο προορισμό του δεν πρέπει να τον αμαυρώνει η ακολασία και η φαυλότητα.
Στο ανθρώπινο σώμα κατοικεί η αθάνατη ψυχή και ο ίδιος ο Θεός το έχει μεταβάλλει σε ναό του. Το υλικό σώμα, βέβαια, θα παραδοθεί με τον θάνατο στη φθορά και στην αποσύνθεση. Όμως ο Θεός θα το αναστήσει, θα το αφθαρτοποιήσει και θα το κάνει αιώνιο και πνευματικό.
           Ως μέλος Χριστού ο άνθρωπος θα αναστηθεί, όπως κι Εκείνος. Γι’ αυτό ο άνθρωπος πρέπει να έχει πίστη στον Θεό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και να πράττει έργα αγαθά, όντας ενεργό μέλος της Εκκλησίας και μέτοχος των ιερών Μυστηρίων. Να είναι, όχι πλαστός ή διεφθαρμένος, αλλά ανθεκτικός και ειλικρινής.
Έτσι, η διάνοιά του θα είναι καθαρή και όχι θολωμένη, η δε σωτηρία του εξασφαλισμένη! Γένοιτο!
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: