e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στην Παναγία την Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου [40 φωτοστιγμές]

  Απόγευμα Παρασκευής, 28ης Μαρτίου 2014  














































































Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα εσωτερικά, φθινοπωρινό εξωτερικά (παρόλη την Άνοιξη που βρίσκεται ήδη στη δόξα της) και με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών από όλο το νησί εψάλη σήμερα το απόγευμα, στον γραφικότατο και ιστορικό Ναό της Παναγίας της Δερματούσας του χωριού Τραγάκι Ζακύνθου, η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, στην οποία έφθασαν Κληρικοί από τις γύρω ενορίες, καλεσμένοι του νέου δραστήριου Εφημερίου Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κονίδη. 

Τους Χαιρετισμούς απηύθυνε προς την Θεομήτορα, κατά το ζακυνθινό μουσικό ιδίωμα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ το Ψαλτήρι τίμησαν η Χορωδία "Το όνειρο του παιδιού" και άλλοι ψάλτες από τα πέριξ, ψάλλοντας επίσης "ζακυθινά"! 

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης, με θέμα "Το δίχως δύση Αστέρι". Παράλληλα ευχήθηκε στον π. Σεραφείμ να δικαιώσει τις χρηστές ελπίδες της Μητροπόλεως και του οικείου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, αποδίδοντας θετικά στην διακονία που του ανατέθηκε!

Πριν την απόλυση ο π. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο για την τιμητική παρουσία του, τους Πατέρες που ήλθαν στην Ακολουθία, τη Χορωδία, τον ευσεβή Λαό, αλλά κυρίως την κ. Βαρβάρα Παλαιοθοδώρου μετά της οικογενείας της, για την μέριμνα της αποκατάστασης της καλλιτεχνικής καθέδρας της περίπυστης Εικόνας της Δερματούσας. 

Ακολούθησαν, στο πλάτωμα του Ναού, πλούσια κεράσματα, τα οποία ετοίμασαν οι Κυρίες της Ενορίας!  


 ΤΟ ΔΙΧΩΣ ΔΥΣΗ ΑΣΤΕΡΙ  
Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
κατά την Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, στην Παναγία την Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου (28.3.2014)

«Χαίρε αστέρος αδύτου Μήτηρ˙ χαίρε, αυγή μυστικής ημέρας».

Κάθε αναγνωστική προσέγγιση του Ακαθίστου Ύμνου ενέχει πάντα τον κίνδυνο, οι όποιες εκτιμήσεις τού μελετητή να μην αποδίδουν με την απαιτούμενη πληρότητα τη στιχουργική και νοηματική δύναμη του κορυφαίου αυτού ποιητικού αριστουργήματος. Δικαιολογούμαστε όμως, διότι, αφ’ ενός  μεν οι στίχοι αυτοί ανήκουν στη λειτουργική χρήση τής καθ’ όλου Εκκλησίας (οπότε ο καθένας ακούγοντάς το συλλαμβάνει τα μηνύματα που προσωπικά τον αφορούν), αφ’ ετέρου δε, με τα μεγαλόπνοα ετούτα υμνογραφήματα χαιρετίζουμε οι Χριστιανοί ένα πρόσωπο ιδιαίτερα οικείο: Τη γυναίκα, που ξεχώρισε από το ανθρώπινο γένος και μόνη αυτή αξιώθηκε ενός υπέρτατου τίτλου, αυτού της «Θεοτόκου και Μητέρας του Φωτός».
ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΕΤΕ μ' ένα κλικ ΕΔΩ!



Δεν υπάρχουν σχόλια: