e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Παντελεήμων Μπεζενίτης εγκαινιάζοντας τον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου (3.11.1985)

Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης υπήρξε -ως γνωστόν- ο πνευματικός πατέρας της νήσου Ζακύνθου από τον Σεπτέμβριο του 1977 έως τον Μάιο του 1994. Σε όλες τις χαρές και τις λύπες μας, στην κάθε έκφραση της κοινωνικής και εκκλησιαστικής ζωής μας εκείνον γνωρίζαμε! Υπήρξε άριστος και σεμνός στην θεία λατρεία, αλλά και δεινός χειριστής του λόγου, με καινοτόμες ιδέες, για εκείνη τη δύσκολη εποχή της μεταπολίτευσης, ως προς την καλύτερη διεξαγωγή του πνευματικού έργο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. 

Καθώς ανοίγουμε, λοιπόν, το αρχείο των αναμνήσεών μας από τον τότε Μητροπολίτη μας, δεδομένου μάλιστα ότι η εκδημία του συνέβη ανήμερα της εορτής των καταθεσίων της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών (2 Ιουλίου), ανασύρουμε φωτο-αναμνήσεις από τα Εγκαίνια του ιδιόκτητου Ναού της Παναγίας της Βλαχέραινας, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου, που πραγματοποιήθηκαν από τον Παντελεήμονα την Κυριακή3 Νοεμβρίου 1985. Στην επίσημη εκείνη λειτουργική ευκαιρία έλαβαν μέρος ο τότε ιεροκήρυκας Ζακύνθου και πρωτοσυγκελλεύων Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, οι τότε Διάκονοι Αναστάσιος Θεοδόσης-Καψαμπέλης και Παναγιώτης Καποδίστριας

Σημειωτέον ότι το ψαλτήρι είχε αναλάβει εκείνη την ημέρα [δείτε στο βάθος των 7ης και 8ης φωτογραφιών], όντας τότε λαϊκός, ο σημερινός Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μαρούδας, ο Ζακύνθιος, ο οποίος αναδείχτηκε ο στενότερος συνεργάτης τού Παντελεήμονος στην Μητρόπολη Αττικής, διετέλεσε μάλιστα και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος τής πάλαι ποτέ εκείνης Μητροπόλεως. 


Ανάμεσα στο πυκνό εκκλησίασμα της επίσημης εκείνης σύναξης ήταν η τότε Νομάρχης Ζακύνθου Εύφη Μητώση (δείτε την στο κέντρο της τελευταίας ανωτέρω φωτογραφίας), μετέπειτα ιδιαιτέρα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου. Η κ. Μητώση ήταν στενή φίλη τόσο του Μητροπολίτου Παντελεήμονος, όσο και της Οικογένειας Παράσχη, που ανήγειρε τον εγκαινιασθέντα Ναό.


Στο ενδεχόμενο ερώτημα των αναγνωστών μας, ποιος ήταν Εφημέριος Μπανάτου εκείνη την εποχή, η απάντηση είναι: ο ταπεινός ιερέας Διονύσιος Μαμφρέδας, με βαθιά ταπείνωση, υπό το πετραχήλι του οποίου χιλιάδες Χριστιανοί ανεπαύθησαν (+1993). Μολοντούτο, ουδείς Μητροπολίτης Ζακύνθου τον ετίμησε με ένα κάποιο οφφίκιο, τα οποία συνήθως επιδίδονται ευκαίρως ακαίρως... Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ο Εφημέριος δεν παραστάθηκε στον εγκαινιαζόμενο Ναό, διότι -κατά τον οικείο Μητροπολίτη- έπρεπε να λειτουργήσει στον ενοριακό Ναό και όχι στον ιδιωτικό, όπου πιθανώς να μην είχαν πρόσβαση, για διάφορους λόγους, όλοι οι ενορίτες. Τότε -ενθυμούμαι- έγινε σχετική συζήτηση μεταξύ Μητροπολίτου Παντελεήμονος και π. Αλεξίου. Ήμουν παρών και την μεταφέρω εδώ. Είχε πει ο π. Αλέξιος: "Μα, Σεβασμιώτατε, όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία, οπότε ο Εφημέριος πρέπει να βρίσκεται εδώ που είσθε εσείς...". Για να απαντήσει ο Παντελεήμων, με άκρα νηφαλιότητα: "Αλέξιέ μου, εμείς εδώ είμαστε σε εκκλησάκι ιδιωτικό, έστω και αν το εγκαινιάζουμε δόξη και τιμή. Το κατεξοχήν κέντρο της Ενορίας είναι ο ενοριακός Ναός! Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται πρωτίστως να τελεσθεί η θεία Λειτουργία! Εάν κάποιος έχει την παραμικρή αντιπαλότητα με την ιδιοκτήτρια οικογένεια και δεν έχει την διάθεση να έλθει στο εκκλησάκι της αυτό εδώ, με ποιο δικαίωμα εμείς θα τον αποκλείσουμε από το να εκκλησιασθεί, ίσως μάλιστα και να τον σκανδαλίσουμε, ότι κυριακάτικα κλείσαμε τον κεντρικό Ναό;;;" 


Το ανωτέρω περιστατικό αναφέρθηκε ως ενδεικτικό της εκκλησιολογίας του μεταστάντος Γέροντός μας! Αιωνία του η μνήμη, ο δε Κύριος του Ελέους να τον αναπαύσει, όπως Εκείνος γνωρίζει και θέλει!...


3 σχόλια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΡΑΚΙΝΗΣ ΣΥΝΕΤΟΣ είπε...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΡΑΚΙΝΗΣ-ΣΥΝΕΤΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΣ. ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ-Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ 1993-ΜΕ ΧΕΙΡΟΘΕΤΗΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ.

P. Kapodistrias είπε...

Γένοιτο κατά το ρήμα σου!

Gianni Christopoulos είπε...

και μην ξεχνάμε τα ευρετήρια που έκανε για την ΒΕΠΕΣ