e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Η πανηγυρική Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αγία Παρασκευή στο Μπελούσι της Ζακύνθου

 Σήμερα το πρωί, 26η Ιουλίου 2014, στο χωριό Μπελούσι 
Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας










































































Σήμερα εορτάζει και πανηγυρίζει το όμορφο Μπελούσι (νεωτεριστί: Κυψέλη!!!) της Ζακύνθου! Χθες, στον Εσπερινό χοροστάτησε ο παρεπιδημών στο νησί μας Σεβ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ενώ κατά τη σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Σημειωτέον ότι το Μπελούσι είναι το γενέθλιο χωριό του Σεβ. Ζακύνθου, δεδομένου ότι η μακαριστή μητέρα του καταγόταν από εδώ, το γένος Καμπάση, κόρη ιερέως και ανεψιά του αοιδίμου Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου Γ΄ του Πλέσσα (1852-1933)

Κατά την θεία Λειτουργία, η Ομιλία ανατέθηκε από τον Μητροπολίτη στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: 
          "Ημέρα χαράς και πανηγυρισμού σήμερα ανά την Ορθοδοξία, τιμώντας όλοι μας το μαρτύριο της νύμφης του Χριστού οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Ας μη Σας φανεί παράξοδο, αγαπητοί μου, ότι την ημέρα κατά την οποία πεθαίνει ο κάθε μάρτυρας, εμείς πανηγυρίζουμε. Όντως, τα σύμπαντα αγάλλονται και συγχορεύουν, διότι τότε -εν προκειμένω η αγία Παρασκευή- γεννιέται εν Χριστώ, αξιώνεται να μετέχει στην αγιοσύνη των Ουρανών. Γενέθλια ημέρα της, λοιπόν, θεωρείται η σημερινή, επειδή ακριβώς το αίμα Της έντυσε και περικόσμησε την Εκκλησία, όπως άλλωστε το αίμα νέφους μαρτύρων, μυριάδων άλλων φανερών και αφανών αγωνιστών της Πίστης μας, ομολογητών δια του ιδίου τού σαρκίου τους. Ενός σαρκίου ταπεινού, αλλά εντέλει αγέρωχου και αποφασιστικού, εξαιτίας τής ευθυτενούς ψυχής, που φυλασσόταν εντός του. 
          Όλοι τους -και η αγία Παρασκευή, που γεραίρουμε σήμερα- δεν απόλαυσαν δόξες κοσμικές και προνόμια πρόσκαιρα, διότι απέβλεπαν σε ουράνιες βραβεύσεις, σε χαρές αιώνιες. Πολέμησαν με τον τρόπο τους τα κάθε λογής είδωλα και την αμαρτία, αντιτάσσοντας σε αυτά την αμετάθετη πίστη τους, τις χαλύβδινες αρετές τους και την ολοτελή αυταπάρνησή τους. Υπήρξαν γνήσια μαρτυρία Χριστού και δυναμική διαμαρτυρία υπέρ Εκείνου. Πολεμήθηκαν από το κοσμικό φρόνημα, επειδή ξεχώρισαν από αυτό. [...]".

Ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, στο τέλος, με θερμά λόγια αγάπης, ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη, όσο και τους Ιερείς, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την πανηγυρίζουσα Ενορία του Μπελουσιού. Σημειωτέον ότι έψαλε ο Χορός του Ι. Ναού Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Διονυσίου Σπ. Πόθου.


Σήμερα το βράδυ, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, αναμένεται να γίνει η καθιερωμένη Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής και αποτμήματος του Λειψάνου Της ανά τις οδούς του Μπελουσιού, με προεστώτα ξανά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Στη συνέχεια θα υπάρξει λαϊκή ξεφάντωση στο πλάτωμα του Ναού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: