e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Πώς θα αποφύγουμε τον πνευματικό θάνατο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής 6ης Ιουλίου 2014 
(Ρωμ. 6,18-23) 

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο θείος Παύλος δεν χάνει την ευκαιρία να στηλιτεύσει την κατάπτωση και ηθική αθλιότητα, στην οποία έχουν καταπέσει οι ειδωλολάτρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εφιαλτική κατάσταση και το άγχος από το οποίο βασανίζονταν. Αυτοί στην θέση του Θεού έβαλαν τα είδωλα της ανοησίας τους, αμαρτωλές εικόνες και αγάλματα ζώων, ανθρώπων και δαιμονικών θεών. Λάτρεψαν θεούς που κολάκευαν τα ταπεινά πάθη τους και καλλιέργησαν στις ψυχές του βδελυρά συναισθήματα. Έτσι έλαβαν και τον μισθό που τους άξιζε, επειδή αρνήθηκαν τον αληθινό Θεό, διότι "θλίψις και στενοχωρία επί πάσαν ψυχήν ανθρώπου τού κατεργαζομένου το κακόν" (Ρωμ. β΄ 9). Το κακό οδηγεί αναπόφευκτα σε θλίψεις και απελπισία. 

Πολλοί Ρωμαίοι -στους οποίους απευθύνεται ο Απόστολος-, εγκαταλείποντας την προηγούμενη δουλεία των ειδώλων, ασπάστηκαν την αληθινή πίστη. Ο ιερός Παύλος τούς υπενθυμίζει την προηγούμενη αθλιότητά τους, την συγκρίνει με την καινούργια χριστιανική ζωή τους και τους τονίζει το καθήκον τους να βαδίζουν πλέον σταθερά στον δρόμο της αρετής. Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα κάτι που γινόταν την εποχή εκείνη: την εξαγορά ενός δούλου, ο οποίος όφειλε να υπακούει τον νέο αφέντη του, αυτόν που τον αγόρασε, όπως υπάκουε τον προηγούμενο. 

Ο Ιησούς Χριστός, δια της θυσίας του και δίνοντας το τίμιο αίμα Του, εξαγόρασε από την δουλεία της αμαρτίας τους Ρωμαίους, αλλά και όλους τους ανθρώπους της γης χωρίς κοινωνικές, οικονομικές ή φυλετικές διακρίσεις. Όλοι αυτοί τώρα οφείλουν υπακοή στον Σωτήρα Χριστό και πρέπει να την εκδηλώνουν με το να βαδίζουν στον δρόμο του αγιασμού, της δικαιοσύνης και της αρετής. Όλα αυτά κάθε άλλο παρά δουλεία είναι. Είναι πραγματική χαρά, ειρήνη, ελευθερία και υγιής ηθική ικανοποίηση. 

Όπως πριν, τα μέλη τους ήταν υπόδουλα στην αμαρτία, τώρα πρέπει να γίνουν δούλοι στην αρετή και στην καθαρότητα. Κανένα κέρδος δεν έχουμε, όταν υπηρετούμε την αμαρτία, αντίθετα έχουμε πίκρες και συμφορές, διότι γινόμαστε "υιοί διαβόλου" και όχι "τέκνα Θεού". Αισθανόμαστε ντροπή για τις κακές πράξεις μας, αλλά αντίθετα νιώθουμε ελεύθεροι, όταν πράττουμε το σωστό. 

Όλοι οφείλουμε να αφήσουμε την πρώτη κατάσταση και να οδηγηθούμε στην σωτηρία, για να αποφύγουμε τον πνευματικό θάνατο, που είναι τα "οψώνια της αμαρτίας". Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: