e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η σημερινή σύναξη των Τριών Αγίων της Επτανήσου και τα Τριήμερα της Παναγίας στην Ενορία μας


Στο τοπικό της Ζακύνθου Εορτολόγιο, η σημερινή Κυριακή, η πρώτη μετά το Δεκαπενταύγουστο, είναι αφιερωμένη στην τιμητική ενατένιση των τριών Αγίων της Επτανήσου, δηλαδή των Αγίων Σπυρίδωνος, Γερασίμου και Διονυσίου. Σχετική τοιχογραφία -δια χειρός Νικολάου Μπιάζη Σεντή- κοσμεί το ιερό Βήμα του Ναού της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο (δείτε ανωτέρω φωτό), όπου μάλιστα συναχθήκαμε εκκλησιαστικώς και ψάλαμε τα ειδικά υμνογραφήματα, που αφορούν στη χάρη Τους!


Παράλληλα δεν λησμονήσαμε ότι σήμερα είναι η τρίτη μέρα μετά την Κοίμηση της Θεομήτορος. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική πεποίθηση, κατ' αυτή την τρίτη μέρα οι Μαθητές του Χριστού και Κηδευτές της Μητρός Του, επισκεπτόμενοι τον τάφο Της τον βρήκαν άδειο, διότι Εκείνη "μετέστη προς την ζωήν" και εν σώματι!


Κατά την σημερινή, λοιπόν, Ευχαριστιακή Σύναξή μας δίπλα στον Εφημέριό μας διακόνησε το ιερό Θυσιαστήριο ο νέος Διάκονος Δημήτριος Αποστολόπουλος, ενώ συμπροσευχήθηκε ο συνταξιούχος συνενορίτης μας ιερέας Ιωάννης Ζαρκάδης.

Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης, εκτός από την δέουσα αναφορά στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας, εξήγησε στο εκκλησίασμα τα της σημερινής τοπικής εορτής των Τριών Αγίων της Επτανήσου. Είπε συγκεκριμένα:
          "Έχει εκφρασθεί η άποψη από παλαιότερους κήρυκες του θείου λόγου ότι η ύπαρξη των τριών αλώβητων Λειψάνων των Αγίων Σπυρίδωνος, Διονυσίου και Γερασίμου στα Επτάνησα, αποτελεί ένα νοητό τείχος ή και αμυντικό θώρακα έναντι των αλλοδόξων, διότι οι τρεις Αυτοί χαριτόβρυτοι και θαυματουργοί Πατέρες με την σωματική δόξα, με την οποία Τους χαρίτωσε ο Ουρανός, αποτελούν την απτή απόδειξη της θεωμένης ανθρώπινης φύσεως, αλλά και της εν γένει ορθόδοξης πραγματικότητας.
          Τα τρία νησιά, Κέρκυρα - Ζάκυνθος - Κεφαλληνία, καυχώνται εν Κυρίω για την ζωντανή παρουσία των Αγίων τους και μέσα στο λειτουργικό έτος πραγματοποιούν διάφορες τακτές πανηγύρεις, για να τιμηθούν οι Προστάτες τους. Η εκκλησιαστική όμως παράδοση έχει καθιερώσει την πρώτη Κυριακή μετά την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ως ημέρα τιμής των τριών Αγίων από κοινού. Και τούτο, για να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους Επτανησίους, να παραδειγματίζονται από την θεωμένη παρουσία Τους και να διατηρούν ζώσα την πεποίθηση ότι με τέτοιους ακαταμάχητους Προστάτες κανένας κίνδυνος δεν είναι ικανός να τους καταλάβει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: