e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παλλαϊκή απόψε η υποδοχή Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Μαρούσι

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ




Με λαμπρότητα έγινε σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, ενορία στην οποία είναι προϊστάμενος ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μαρούδας.

Το λείψανο που προέρχεται από την Ιερά Μονή Μακρυνού Μεγάρων, μετέφερε ο  Αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντος και υποδέχθηκε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας,Αμαρουσίου και Ωρωπού, Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης, εκπρόσωπος του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Κυρίλλου.

Το ιερό απότμημα του δακτύλου του Προφήτου Προδρόμου, τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και ευπρεπισμένο χώρο και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Πρόδρομο.

Ο π. Νικάνωρ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ασκητικότητα του Ιωάννου του Βαπτιστού, λέγοντας πως "η άσκηση αποτελεί βασικό ζητούμενο της χριστιανικής διδασκαλίας και πίστεως. Ο κοσμικός άνθρωπος τη μισεί για τον καταπιέζει, διότι δεν τον αφήνει να ζήσει φυσιολογικά και να απολαύσει τις χαρές της ζωής. Μια στέρηση που τον πνίγει και λένε δεν έχει σχέση με το μυστήριο του Θεού. Η ζωή του Ιωάννου του Προδρόμου είναι αυτή που κατεξοχήν μας εμπνέει για ασκητική πρακτική. Δεν μπορεί να υπάρξει γνήσιος Χριστιανός χωρίς άσκηση. Όποιοι και να είμαστε και όποια ζωή και να κάνουμε, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να σταυρώνουμε τα πάθη μας και τα ένστικτά μας. Αν ο άνθρωπος παραδοθεί στα ένστικτά του, δεν έχει όρια. Αυτό που βάζει όρια στον άνθρωπο είναι η συνείδηση και η ηθική. Μπορεί να τα καταχράται, να τα ξεπερνά ή να ισορροπεί πάνω σε αυτά. Η χριστιανική διδασκαλία έρχεται να δώσει τη σωστή χρήση στην ελευθερία του ανθρώπου, ώστε να μάθει να ασκείται. Όποιος νιώθει κοντά στο Χριστό, οφείλει να βάζει όρους και όρια. Για να γίνει πρώτα άνθρωπος και να μην προδίδει αυτό που του έδωσε ο Θεός. Να μην απολέσει το πνεύμα και να γίνεται σάρκα".

Το τεμάχιο λειψάνου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ! Χαρείτε το, συμμετέχοντας έστω και δι' αυτού του τρόπου!













  
























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: