e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης Ι΄ εν Αθήναις [Ολόκληρη η Πατριαρχική Λειτουργία | video]

Πρωί 26ης Οκτωβρίου 2014 στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου 


"Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης τέλεσαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μεξικού κ. Αντώνιος, Αυστραλίας κ. Παύλος, Γαλλίας κ. Ιγνάτιος και οι Επίσκοποι Σελευκείας κ. Εφραίμ, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ανέφερε πως «αισθανόμαστε ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκεστε ανάμεσα μας και επικοινωνούμε με τους δεσμούς της εν Χριστώ αγάπης. Οι εν Χριστώ δεσμοί της αγάπης δεν είναι ιδεολογικοί, ούτε απλώς θρησκευτικοί, αλλά εκκλησιαστικοί, επειδή είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού, όπως φανερώνεται στη Θεία λειτουργία. Ήρθατε στην Εκκλησία της Ελλάδος από την Εκκλησία της Αντιοχείας, το ένδοξο πρεσβυγενές Πατριαρχείο με τη λαμπρή ιστορία. Εκεί, όπου αναπτύχθηκε μια μεγάλη πρωτοχριστιανική Εκκλησία. Δεν είσαστε φιλοξενούμενος στην περιοχή που γεννηθήκατε, αναπτυχθήκατε και ποιμαίνετε το λαό, ούτε προσήλθατε σε μεταγενέστερους χρόνους, αλλά αποτελείτε το αυτόχθονο στοιχείο της περιοχής, μια περιοχή που δέχθηκε την επίδραση του ελληνισμού απ’ την ελληνιστική περίοδο, αλλά αποδέχθηκε και τη διδασκαλία του Χριστού. Στην Αντιόχεια διαδόθηκε ο λόγος του Θεού, αμέσως μετά την Πεντηκοστή. Για πρώτη φορά τα μέλη της Εκκλησίας βαπτίσθηκαν Χριστιανοί. Η Αντιόχεια καλλιέργησε την ελληνιστική παιδεία και την ορθόδοξη πίστη. Είστε Προκαθήμενος μιας ζωντανής Εκκλησίας με Αποστόλους και Αποστολικούς Πατέρες, με μάρτυρες και Οσίους με ασκητές και ερημίτες που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Έχετε Χριστιανούς που δέχονται το μαρτύριο του αίματος».

«Η σημερινή μέρα δείχνει τον Σταυραναστάσιμο χαρακτήρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «δεν νοείται Σταυρός χωρίς την Ανάσταση, ούτε Ανάσταση χωρίς τον Σταυρό. Ο Σταυρός είναι η δόξα της Αναστάσεως και η Ανάσταση η λάμψη του Σταυρού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Εκκλησία της Αντιοχείας και επεσήμανε: «Σας αισθανόμαστε ως έναν ομολογητή και μάρτυρα Πρωθιεράρχη, ως έναν εμπνευσμένο και ζηλωτή Πατριάρχη, ως έναν θαρραλέο Ρωμηό, ως έναν πιστό εκκλησιαστικό ηγέτη. Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας, στον αγώνα που διεξάγετε για την ειρήνη, την κατάπαυση των πολέμων και των φανατικών συγκρούσεων, για τη συναδέλφωση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής ακόμη και των διαφόρων θρησκευμάτων, γιατί γνωρίζετε καλώς ότι οι φιλήσυχοι θρησκευόμενοι δεν επιθυμούν τον πόλεμο, τον οποίο τροφοδοτούν τα ακραία φανατικά στοιχεία συνεπικουρούμενα, δυστυχώς, από ξένα προς την θρησκεία κέντρα».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Ο Χριστός εν τω μέσω ημών» και διευκρίνησε: «Απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό χαιρετώντας κάθε αδελφό στην Εκκλησία της Ελλάδος. Τον φιλότιμο λαό της».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «στην Αντιόχεια είναι υψηλά η δόξα της Εκκλησίας του Χριστού και αυτή την δόξα συνεχίζουμε να κρατάμε σθεναρά στο ύψος της με τη δύναμη που δίνει η πίστη και η ελπίδα στο Θεό και η δική σας ολόθερμη υποστήριξη, παρόλες τις δυσκολίες που επικρατούν. Έρχομαι κουβαλώντας τα βάσανα της Αντιοχείας, τα βάσανα των ανθρώπων στη Συρία, που επιζητούν μία αξιοπρεπή ζωή. Ανθρώπων που σκοτώνονται, εκτοπίζονται, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μένουν άστεγοι. Τα σπίτια τους γκρεμίζονται, αλλά και οι Εκκλησίες και τα τζαμιά, τα παιδιά τους λιμοκτονούν και οι ασθενείς πεθαίνουν από το υψηλό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή την έλλειψη ιατρικής φροντίδας».

Έκανε λόγο για ανελέητη τρομοκρατία και θρησκευτική μισαλλοδοξία και τόνισε: «Έρχομαι με ένα κερί αναμμένο για το Λίβανο, ο οποίος με την σειρά του υποφέρει κουβαλώντας τον Σταυρό της δυστυχισμένης Ανατολής. Έρχομαι από το Ιράκ το οποίο υπέστη και υφίσταται φρικαλεότητες. Ήρθα για να δηλώσω ότι εμείς θα καταφέρουμε να θάψουμε όλες τις φρικαλεότητες του κόσμου στο Γολγοθά του Κυρίου μας. Θα εξολοθρεύσουμε όλες τις δυσκολίες. Έχουμε συνεχώς στη μνήμη μας ότι οι πρόγονοί μας έζησαν εκεί επί 2000 χρόνια και οι απόγονοί τους παραμένουν και θα παραμείνουν εκεί».

Ο Πατριάρχης μίλησε για τα προβλήματα στην Μέση Ανατολή και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Φέροντας μαζί μου τη δόξα της Αντιοχείας, αλλά και τα βάσανά της δικαιούμαι να επισημάνω ότι οι Χριστιανοί αποτελούν το ουσιαστικό στοιχείο που δημιούργησε την ταυτότητα της Μέσης Ανατολής και έγραψε την ιστορία της. Χωρίς αυτούς η περιοχή όχι μόνο χάνει την ταυτότητά της, αλλά και την υπαρξιακή πολιτιστική της ιδιότητα. Αυτό με οδηγεί στο να τονίσω ότι οι καμπάνες των Εκκλησιών μας που εγκαταστάθηκαν από τους αρχαίους αιώνες θα συνεχίσουν να χτυπάνε δίπλα στους μιναρέδες και στα τζαμιά παράλληλα με τις διδασκαλίες των άλλων θρησκειών. Εμείς οι Χριστιανοί της γης εκείνης είμαστε φυτεμένοι εκεί. Εκεί γεννηθήκαμε, όπου και θα παραμείνουμε μέχρι να αγκαλιάσουμε το χώμα της γης μας, όταν θα φύγουμε για την αιώνια κατοικία. Ο εκτοπισμός των Χριστιανών από την Ανατολή θα σημάνει τον εκτοπισμό της Ανατολής από την ιστορία και εξίσου τον αφανισμό της.

Ο τερματισμός της διαρροής των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή εξαρτάται από την εδραίωση της ειρήνης σ’ αυτήν. Ας ανταποκριθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις στον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη, να τερματιστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες και απελευθερωθούν οι απαχθέντες».

Αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών λέγοντας πως «μεταξύ της Αντιοχείας και της Αθήνας υπάρχουν δεσμοί της αδελφοσύνης, της πίστεως και της ιστορίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δώσει πολλά στην Εκκλησία της Αντιοχείας».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε στην Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016 δηλώνοντας την επιθυμία να ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Μας ενδιαφέρει η Σύνοδος αυτή να αγγίξει τα θέματα της πίστεως και της ζωής που αφορούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όχι μόνο τους θεολόγους και τους διανοούμενους» είπε ο Πατριάρχης και επεσήμανε πως «μας ενδιαφέρει να συζητηθεί το πρόβλημα των Χριστιανών στην Ανατολή. Να μην βλέπουμε τα γεγονότα ως απλοί θεατές. Η Ορθοδοξία διαθέτει δύναμη για την ανάληψη ενεργού ρόλου». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε ο Θεός να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό από κάθε θλίψη και στενοχώρια.

Στη Θεία λειτουργία έψαλαν τα μέλη του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου.

Μετά την λειτουργία στον προαύλιο χώρο του ναού πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση από τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα της ενορίας.

[Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης]

Δεν υπάρχουν σχόλια: