e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ατενίζοντας τη στήλη άλατος - γυναίκα του Λωτ

  Ταξιδεύει και φωτο-αποτυπώνει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  
Νεκρά Θάλασσα - Ιορδανία, 1 Φεβρουαρίου 2014


Όλοι θυμόμαστε τον Λωτ, πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, ανεψιό του Αβραάμ. Σημειωτέον ότι για τους Μουσουλμάνους ο Λωτ είναι προφήτης του Αλλάχ. Το βιβλικό αυτό πρόσωπο συνδέεται με την καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρων, τα οποία λέγεται ότι βρίσκονται στον βυθό της Νεκράς Θάλασσας, αλλά δεν έχουν ακόμη προσεγγισθεί, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητας σε αλάτι στα ύδατα εκείνα. 

Όταν ο Λωτ και οι οικείοι του έλαβαν από άγγελο Κυρίου την εντολή να φύγουν από την αμαρτωλή περιοχή για να σωθούν, επειδή θα καταστρεφόταν ο τόπος εκείνος οσονούπω με θειάφι και φωτιά, προειδοποιήθηκαν ότι όλοι τους δεν θα έπρεπε να γυρίσουν να δουν την περιοχή που θα άφηναν πίσω τους, διότι, όποιος πισωγύριζε το πρόσωπο, θα γινόταν πάραυτα στήλη άλατος. Η γυναίκα του Λωτ όμως, ούσα περίεργη, δεν άντεξε και παράκουσε... Έτσι αλατοποιήθηκε αμέσως...

Ενώ, λοιπόν, βρισκόμαστε στην Ιορδανία και ταξιδεύουμε από τον βορρά προς τον νότο, με τη Νεκρά Θάλασσα στα δεξιά μας, αριστερά του δρόμου μάς δείχνει ο Ιορδανός ξεναγός μας έναν πανύψηλο και λυγερόκορμο -ανθρωποειδή θα θέλαμε- σχηματισμό στους βράχους, που ισχυρίζεται η ιορδανική παράδοση ότι πρόκειται για τη αλατοποιημένη γυναίκα του Λωτ. Εμείς, δεν είχαμε παρά να την αποτυπώσουμε για εσάς, τους φίλτατους θιασώτες τού Νυχθημερόν

Επεξεργασία Συμφώνου Συνεργασίας των Εκκλησιών Σερβίας και Ελλάδας για θέματα προσκυνηματικών περιηγήσεων
Επεξεργασία κειμένου «ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» μεταξύ της Εκκλησίας της Σερβίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα προσκυνηματικών περιηγήσεων ήταν το αντικείμενο πολύωρης συναντήσεως της Αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρεμεζιάνας κ. Ανδρέα, Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου, και τον κ. Βλάνταν Σεφέροβιτς, Διευθυντή Πωλήσεων του Προσκυνηματικού Οργανισμού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας «Ευεργέτης».

Το ως άνω Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπεται να υπογραφεί, μετά την έγκριση των δύο Συνόδων των Εκκλησιών Σερβίας και Ελλάδος, από τους Προκαθημένους Αυτών, στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ των άλλων, θα δώσει την ευκαιρία στις δύο Εκκλησίες να συνεργαστούν, συστηματικώς πλέον, σε κοινές δράσεις προς ανάδειξη και προβολή των Ι. Προσκυνημάτων των δύο Χωρών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της στο Βελιγράδι, στα πλαίσια της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITTFA 2014 (Βελιγράδι-Σερβία), η Αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως στην ως άνω Έκθεση, και την Υφυπουργό Οικονομίας της Σερβίας αρμόδιας για θέματα τουρισμού κ. Gordana Radosavljevic.

Στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με την προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και την διανομή, μεταξύ των άλλων, ξενόγλωσσου οπτικοακουστικού υλικού των Μητροπόλεών της, προσπαθεί να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστεί η κρίση στην πατρίδα μας, επισημαίνοντας:

"Ως Εκκλησία, είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας για περισσότερο τουρισμό. Η Εκκλησία δεν μπορεί να απέχει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Η προσπάθεια της Εκκλησίας δεν έχει καμία σχέση με την εργασία των Τουριστικών Πρακτορείων και Επιχειρήσεων, αλλά αποτελεί μια στοχευμένη πρωτοβουλία για να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες περισσότερα κομμάτια της ελληνικής γης και του πολιτισμού της χώρας μας. 
[...] 
Μία και μόνο συστηματική παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού μας στη Σαγκάη της Κίνας, που έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε συνεργασία με τον Προξενείο της Ελλάδος στη Σαγκάη κατά τον περασμένο Νοέμβριο, συνέβαλε στο να αυξηθούν κατά 170% οι αιτήσεις Κινέζων πολιτών για έκδοση τουριστικής βίζας, με σκοπό την έλευση στη χώρα μας".

Στην 33η Έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι, στην οποία η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία, η Εκκλησία της Ελλάδος φιλοξενείται στο περίπτερο του ΕΟΤ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Διεθνή αυτή Έκθεση. Οι εργασίες της Εκθέσεως ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.