e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η Annamaria Troia Kalofonos προϊδεάζει τους φίλους του "Αληθώς" για την αυριανή βραδιά De Chirico [video]25 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετάσχουν στο αυριανό Γ9 "Αληθώς"


Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι στην αυριανή -τελευταία για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος- σύναξη του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", που θα είναι αφιερωμένη στον ελληνογεννημένο Ιταλό ζωγράφο Giorgio De Chirico (στο ναό της Παναγούλας Μπανάτου, Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, ώρα 9 μ.μ.) θα συμμετάσχουν εικοσιπέντε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πιο συγκεκριμένα από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Καλαμάτας), που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί μας. 

Επικεφαλής των φοιτητών είναι ο κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μάλιστα θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συντελεστές και θιασώτες του "Αληθώς"

Η Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου θα εκκλησιασθεί αύριο στο Μπανάτο

[Ο Ναός των Ταξιαρχών Μοσχάτου]
Με χαρά αναγγέλλουμε στους φίλους τόσο της Ενορίας μας όσο και του "Νυχθημερόν" ότι αύριο το πρωί, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της Κυριακής των Αγίων Πατέρων, που θα γίνει στον ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, θα εκκλησιασθούν εβδομήντα πέντε προσκυνητές - εκδρομείς από την Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου

Επικεφαλής των προσκυνητών είναι οι καλοί Εφημέριοι της ζωντανής και δραστήριας αυτής Ενορίας, ο π. Χριστόδουλος Μπίθας και ο π. Ζήσης Κτενίδης, οι οποίοι θα συλλειτουργήσουν με τον Εφημέριό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Όσοι πιστοί, προσέλθετε στην έκτακτη αυτή πνευματική ευκαιρία και χαρά του μικρού τόπου μας!  

Συζητώντας για Ποίηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Σήμερα το μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο Στράντα Μαρίνα, όπου διαμένουν, εικοσιπέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Καλαμάτας) είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τρεις σύγχρονους ποιητές της Ζακύνθου: τον Διονύση Σέρρα, τον Διονύση Φλεμοτόμο και τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής των φοιτητών με τους δημιουργούς της Ζακύνθου είχε ο συνοδός τους κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανη Διοίκησης και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος -σημειωτέον- συνδέεται από πολλών ετών φιλικά με τους τρεις Ποιητές. 

Μετά από μια σύντομη, αλλά θερμή, εισήγηση του κ. Ανδρειωμένου, τον λόγο έλαβαν οι τρεις, επισημαίνοντας σε γενικές γραμμές ότι ως δημιουργοί συνεχίζουν την Επτανησιακή Σχολή, όχι με την έννοια της μίμησης της φόρμας και  της τεχνοτροπίας, αλλά επί της ουσίας και των ιδεών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση εκφέρονται με τους τρόπους της σήμερον. Ισχυρίστηκαν, άλλωστε, ότι παράγοντας εν Ζακύνθω τέχνη του λόγου δίπλα σε κορυφαία αναστήματα της Ποίησης (Σολωμό, Κάλβο, Φώσκολο κ.ά.) ο ποιοτικός πήχης είναι πολύ ψηλά. Η σύγχρονη παράδοξη κοινωνία, τα εκπαιδευτικά συστήματα και οι διαχρονικές μη πολιτικές για την Ποίηση δεν ευνοούν τους σύγχρονους δημιουργούς, οι οποίοι εντέλει υπάρχουν περίπου ως μειονότητα, αντί της προφητικότητας που θα έπρεπε να τους αναγνωρίζεται. 

Οι φοιτητές άκουσαν με προσοχή τα λεγόμενα, ο δε κ. Ανδρειωμένος διηύθυνε με σοφία τη μακρά και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε. Στο τέλος οι Τρεις διένειμαν στα παιδιά αντίτυπα των ποιητικών συλλογών τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Τίρανα για τα Εγκαίνια του Καθεδρικού της Αναστάσεως / Patriku Ekumenik, Vartholomeu I, në Shqipëri

 Σήμερα, 31η Μαΐου 2014 
Φωτογραφίες: Επίσημη Οικοσελίδα της Εκκλησίας της Αλβανίας
Τήν μεσημβρίαν τοῦ Σαββάτου, 31ης Mαΐου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Σεβ. Ἱεραρχῶν Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Πέτρου Μπαζγκάρλο, Γραμματέως τῶν Πατριαρχείων, ἀνεχώρησεν εἰς Τίρανα, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Τιράνων καί πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστασίου, ἔνθα θά προεξάρχῃ τῆς τελετῆς τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ἱ. Καθεδρικοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως, τῇ συμμετοχῇ καί ἄλλων Μακ. Προκαθημένων καί ἐκπροσώπων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, καί θά συναντηθῇ μετά τῶν Ἐξοχ. κ. Προέδρου καί κ. Πρωθυπουργοῦ καί ἄλλων παραγόντων τῆς Χώρας.


Παράδειγμα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων οι 318 Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 1ης Ιουνίου 2014
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 318 ΠΑΤΕΡΩΝ
 (Πρξ. κ΄ 16-18,  28-36)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο Απόστολος Παύλος συνεχώς μεριμνούσε για τις κατά τόπους εκκλησιαστικές κοινότητες, τόσο για τους πιστούς, όσο και για τους ποιμένες. Έδινε πάντα ιδιαίτερη έμφαση στον ενάρετο βίο κυρίως του ιερατείου, προσφέροντας συμβουλές που παραμένουν αιώνιες και διαχρονικές. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν, στον ιδιωτικό βίο των Ιερέων, των Αρχιερέων και γενικά των Ποιμένων και Καθοδηγητών των υπολοίπων πιστών. 

Δεν τους παροτρύνει να μεριμνούν για τη σωματική άνεσή τους, την καλοπέραση και την υγεία τους -παρόλο που και αυτά δεν πρέπει να περιφρονούνται- μιλά κυρίως για την προσοχή που πρέπει να δείχνουν στην πνευματική ζωή, διότι όλοι τους είναι «πόλις επάνω όρους κειμένη» και οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους, είτε το θέλουν είτε όχι. Πάνω απ' όλα όμως είναι διάκονοι Θεού, όργανα της Χάριτος και τελεστές των θείων Μυστηρίων. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουν για την αγνότητα της καρδιάς, τον εσωτερικό  εξαγνισμό και φωτισμό τους. Πρέπει να πολεμούν την φυσική ανθρώπινη ροπή προς το κακό και κάθε φιλονικία και κενοδοξία. Ο παλαιός άνθρωπος της αμαρτίας πρέπει να αποβληθεί, να νεκρωθεί. Να αποκτήσουν αγάπη, μακροθυμία, ταπεινοφροσύνη, λιτότητα, ήθος, εγκράτεια, υπομονή, όλα αυτά δηλαδή που είναι καρποί του Αγίου Πνεύματος. Επίσης, πάνω απ’ όλα πρέπει να μελετούν το γραπτό θείο Λόγο και να εμβαθύνουν σε αυτόν. Έτσι μόνον και οι τότε ιερωμένοι αλλά και οι σημερινοί θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντά τους. Διαφορετικά, οι ψευτοδιδάσκαλοι και οι ασεβείς θα λυμαίνονται το εγκαταλελειμμένο ποίμνιο. Η φιλοδοξία, η εγωπάθεια, το άδικο, η φιλαργυρία και το ψεύδος θα κυριαρχήσουν. 

Ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν έβλαψε τόσο την Εκκλησία, όσο οι ανάξιοι κληρικοί. Όλοι οι μεγάλοι αιρεσιάρχες των αιώνων ήταν -δυστυχώς- κληρικοί... Ας θυμηθούμε τον Άρειο, τον Σαβέλιο, τον Μακεδόνιο, τον Νεστόριο, τον Απολινάριο, τον Παπία, τον Παύλο Σαμοσατέα και άλλους. 

Μεγάλη, λοιπόν, είναι η ευθύνη όλων μας και κυρίως ημών των κληρικών, που πάντα πρέπει να είμαστε πιστοί, ενάρετοι και σε εγρήγορση, λαμβάνοντας παράδειγμα από τον ιερό Παύλο, τους Αγίους 318  Πατέρες, που εορτάζομε σήμερα και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας.  Γένοιτο!

Ποιοι μουσικοί θα παίξουν στη βραδιά Ντε Κίρικο του "Αληθώς" (Κυριακή, 1.6.2014, 9 μ.μ.)

[Αυτοπροσωπογραφία του Giorgio de Chirico]
Οι φίλοι και θιασώτες του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" γνωρίζουν ότι σε κάθε μορφωτική σύναξή μας επιδιώκουμε στο δεύτερο μέρος της βραδιάς να έχουμε σοβαρή και καλή μουσική, προβάλλοντας συνάμα κάποια μουσικά σχήματα του νησιού μας, είτε χορωδιακά-φωνητικά, είτε ορχηστρικά.

Αύριο Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, ώρα 9 μ.μ., κατά την προετοιμαζόμενη βραδιά προς τιμήν του Ιταλού μεταφυσικού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, το μουσικό μέρος έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν τέσσερα νέα παιδιά, υπό την επωνυμία Magnifique. Πρόκειται για τους εξής: Ο Νίκος Μυλωνάς στην τρομπέτα, ο Γιάννης Μαρούλης στο κόρνο, ο Σπύρος Δρογγίτης στο μπάσο / τούμπα και ο Νίκος Σούλης στο κλαρίνο.