e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αμμάν της Ιορδανίας / عيد هامتي الرسل بطرس وبولس

Σήμερα, Πέτρου και Παύλου (με το ιουλιανό ημερολόγιο) στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό των Ορθοδόξων, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Προΐσταται της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος. 

القداس الأحتفالي بعيد هامتي الرسل بطرس وبولس
ترأس الاحتفال المتروبوليت فينذكتوس بمشاركة كل من قدس الاب الأيكونومس بولس خوري والأب الأيكونومس بطرس ميشيل جنحو والشماسين سيرافيم السلمان ونكتاريوس الراعي
والعظة لقدس الأرشمندريت نكتاريوس
السبت 12 تموز 2014 ( 29 حزيران شرقي )
التصوير : مارك بطرس ميشيل جنحو
كنيسة دخول السيد إلى الهيكل للروك الأرثوذكس - الصويفية
عمان - الأردن
Ανώφελη και μάλλον ζημιογόνα είναι η τυπική ακρόαση και άγονη γνώση του νόμου του Θεού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 13ης Ιουλίου 2014
Αγ. Πατέρων Δ’ Οικουμενικής Συνόδου
(Τιτ. γ’, 8-15)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλοί άνθρωποι είναι εγωιστές, εριστικοί και φιλόνικοι. Νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα και ότι έχουν γνώμη για όλα. Ανοίγουν ατελείωτες συζητήσεις χωρίς να έχουν γνώση του θέματος, το οποίο συζητούν. Καταντούν μερικές φορές επίμονοι και εκνευριστικοί. Είναι αδιάκριτοι και πεισματάρηδες και δεν κάθονται να ακούσουν και την δική σου άποψη, η οποία μπορεί να είναι πιο σωστή από την δικιά τους. Χρησιμοποιούν απάτες και σοφίσματα, ανόητες, άστοχες και υβριστικές εκφράσεις. Δημιουργούν φατρίες και κλίκες, θέτοντας σε κίνδυνο την ορθή πίστη του Χριστού. 

Ο Απόστολος Παύλος παροτρύνει τον Τίτο να αποφεύγει τις ανόητες συζητήσεις περί μυθικών θεών και ευγενών προγόνων και τις διαμάχες περί Ιουδαϊκού Νόμου. Κάτι τέτοιες συζητήσεις είναι ανώφελες και μάταιες. Βέβαια ουδείς πρέπει να περιφρονεί τον αιρετικό και τον φιλόνικο. Οφείλουμε να τον ακούμε με προσοχή και να διορθώνουμε με αγάπη και ωραίο τρόπο τις πλάνες του. Να τον συμβουλεύουμε μία και δύο φορές. Αν όμως δούμε ότι αδυνατεί να παραδεχτεί την αλήθεια, δεν πρέπει να χάνουμε τον καιρό μας μαζί του. Τον εγκαταλείπουμε με την πεποίθηση ότι έχει εκτραπεί πλέον από τον δρόμο της αλήθειας, βαδίζει στην απώλεια και αμαρτάνει. Αν ταραχθούμε και παρασυρθούμε κι εμείς σε αντεγκλήσεις και φιλονικίες, τότε τίποτα θετικό δεν του προσφέρουμε, αντίθετα, τον πεισμώνουμε περισσότερο. 

Δίνει όμως ο Απόστολος Παύλος και μία σημαντική συμβουλή: «Όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα καλά έργα. Να κοσμούμε την ζωή μας με έργα χριστιανικής αγάπης και καλοσύνης.» Δεν αρκεί η θεωρία. Χρειάζεται και η πρακτική εφαρμογή της. «Ουχ οι ακροαταί, αλλά οι ποιηταί του νόμου δικαιωθήσονται». Ανώφελη και μάλλον ζημιογόνα είναι η τυπική ακρόαση και άγονη γνώση του νόμου του Θεού. Ο Θεός αποκάλυψε το θέλημά του σ΄ εμάς, όχι για να πλουτίσει το γνωσιολογικό περιεχόμενο της διάνοιάς μας, αλλά για να μας οδηγήσει στα καλά έργα. Και μάλιστα όχι μόνο οι ίδιοι να τα κάνουμε, αλλά και τους άλλους να παρακινούμε. Μόνον έτσι θα είμαστε γνήσιοι και σωστοί χριστιανοί, κατά το πρότυπο των Αγίων. Γένοιτο!

Οι χειροτονίες σε Διάκονο και Πρεσβύτερο του π. Νικολάου Βόσσου από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα Μπεζενίτη (1987 και 1989)

 Χειροτονία εις Διάκονον, στον πανηγυρίζοντα Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, 6 Δεκεμβρίου 1987.


Χειροτονία εις Πρεσβύτερον, στον Ι. Ναό Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, 26 Μαρτίου 1989.