e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Αμμάν της Ιορδανίας / قداس رفع الصليب المحيي

Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2014 (14.9.2014, με το ιουλιανό ημερολόγιο), Ιερατικό Συλλείτουργο για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Ι. Μητροπόλεως Φιλαδελφείας, στο Αμμάν της Ιορδανίας

الهيكل - الصويفية
السبت 27 أيلول 2014 ( 14 أيلول شرقي )
عمان - الأردن
Ανάγκη της σύμπραξης του ανθρώπου στο έργο της σωτηρίας του

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 28ης Σεπτεμβρίου 2014
(Β΄ Κορινθ. στ΄, 1-10)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Τα πάντα όσα ο άνθρωπος κατέχει οφείλονται στην χάρη του Θεού. Η υπομονή, η γνώση, η αγαθότητα, η πίστη, ο ζήλος, η επιμονή στο καλό, οφείλονται στην θεία χάρη και ενίσχυση. Όμως χρειάζεται και η δική μας θέληση και προσπάθεια. Πρέπει και εμείς -ελευθέρως πάντοτε- να συνεργαστούμε με τον Θεό, για να γίνουν ενεργά όλα αυτά τα χαρίσματα.

Ο Απόστολος Παύλος τονίζει στους Κορινθίους την ανάγκη της σύμπραξης του ανθρώπου στο έργο της σωτηρίας του. Ο άνθρωπος σώζεται μόνον εάν το επιθυμεί διακαώς ο ίδιος και όχι κάτω από εξαναγκασμούς, που προσβάλλουν την ελεύθερη προσωπικότητά του. Τους υπενθυμίζει ότι οι ευκαιρίες, που παρουσιάζονται στον άνθρωπο πρέπει να αξιοποιούνται, διότι έρχονται και φεύγουν ανεπιστρεπτί. Ο άνθρωπος έχει περιθώρια βελτίωσης μόνο κατά το χρονικό διάστημα που ευρίσκεται στην ζωή. Μετά τον θάνατο, τίποτε δεν μπορεί να γίνει και να διορθωθεί πλέον.

Αυτή η προτροπή του ιερού Παύλου απευθύνεται στους ανθρώπους όλων των αιώνων. Και προπάντων απευθύνεται σε όλους εμάς σήμερα. Οφείλουμε όλοι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια του σώματος και της ψυχής και να βλέπουμε τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Χάρις του Θεού. Αναρίθμητα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή αποτελούν ευκαιρίες της Χάριτος και προτροπές προς σωτηρίαν.

Οι Απόστολοι και προπάντων ο ιερός Παύλος ουδέποτε έδωσαν στους πιστούς αφορμές για προσκόμματα και εμπόδια. Αλλά πάντα, σε όλες τις περιστάσεις, προβάλλουν τους εαυτούς τους ως γνήσιους υπηρέτες του Θεού, με πολλή υπομονή και αγάπη, αξιοποιώντας στο έπακρον τα θεία χαρίσματα. Υπομένουν τις κακουχίες, τα βάσανα, τις ύβρεις, τις φυλακίσεις ακόμα και τον θάνατο αγόγγυστα. Ζουν αγνά, αυθεντικά και αμόλυντα και προσφέρουν ανόθευτη την γνώση της θείας Αλήθειας, φέρονται πάντα με ειλικρινή αγάπη, καλοσύνη και ηρεμία, ακόμη και απέναντι στους διώκτες τους. Συστήνουν τον εαυτό τους με το κήρυγμα, δια του οποίου εξαγγέλλεται η αλήθεια του Θεού. Είναι θωρακισμένοι με τα όπλα των αρετών και των πνευματικών αγώνων. Η ποιότητά τους αποδεικνύεται καθημερινά, τόσο με την τιμή που τους αποδίδουν ο Θεός και οι ευσεβείς άνθρωποι, όσο και με τις ύβρεις που εκσφενδονίζουν εναντίον τους οι ασεβείς.

Αυτοί υπήρξαν οι αληθινοί εργάτες του Ευαγγελίου και αυτών το παράδειγμα καλούμεθα όλοι να μιμηθούμε. Γένοιτο!

Το περιοδικό "ΣΤΙΓΜέΣ" για το Δ2 "Αληθώς"


Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συντελεστές του εβδομαδιαίου ζακυνθινού περιοδικού ποικίλης ύλης ΣΤΙΓΜέΣ, διότι στο χθεσινό τεύχος (Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, τεύχ. 313, σ. 18), δημοσίευσε ολοσέλιδη παρουσίαση του πρόσφατου αφιερώματος του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" για τους Δασκάλους!

Η εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου" για το Δ2 "Αληθώς"


Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές της καθημερινής εφημερίδας ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ότι παρουσίασε την Δ2 δράση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, φ. 4821, σελ. 6).

Η ζακυνθινή εφημερίδα "Ελεύθερη άποψη" για το Δ2 "Αληθώς"


Ευχαριστούμε την ζακυνθινή εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ, ότι στο υπ' αριθμ. 1080 φύλλο τής 24ης Σεπτεμβρίου 2014, σελίδα 7, είχε ρεπορτάζ για το περί του εκπαιδευτικού έργου των Δασκάλων αφιέρωμα του Δ2 "Αληθώς" μας!