e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μια νοσταλγική, θερινή στιγμή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ίμβρο

Παρουσιάζει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ  


ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΙΜΒΡΟΥ. Απόγευμα Κυριακής, 24 Αυγούστου 2014, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την σύζυγό μου στο ανακαινισμένο σήμερα καφενείο του πατέρα του, Χρήστου Αρχοντώνη (διακρίνεται το πορτραίτο του). Μαζί μας και ο Κώστας Γραφιαδέλης, που λειτουργεί σήμερα ως ζαχαροπλαστείο το παλιό καφενείο, το οποίο ήταν συνάμα και κουρείο. Ο Πατριάρχης είναι πολύ συνδεδεμένος με αυτό τον χώρο, γιατί όταν ήταν παιδί βοηθούσε τον πατέρα του. Η φωτογραφία είναι της καλής φίλης από το Σχοινούδι, Βάσως Ξεινού.

12 ξέφωτα ουρανού ή ξεπνεώματα Οκτωβρίου

Φωτογράφισε απόψε, στην ύπαιθρο του Μπανάτου, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Συνέδριο στο Λονδίνο προς τιμήν του Μητροπολίτη Anthony Bloom (1914-2003)


To Ίδρυμα «Metropolitan Anthony of Sourozh» διοργανώνει στις 15-16 Νοεμβρίου 2014, στο King’s College του Λονδίνου, Διεθνές Συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μητροπολίτη Anthony Bloom (1914-2003).

«Ο άνθρωπος είναι η δόξα του Θεού» 
(αγ. Ειρηναίος Λυώνος)

Τα λόγια αυτά του αγίου Ειρηναίου, τα οποία πολύ συχνά μνημόνευε ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Sourozh, μιλούν για την πληρότητα της ζωής που ο ίδιος ποτέ δεν έπαψε να επιζητεί. Ο Μητροπολίτης Αντώνιος μίλησε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για την πληρότητα αυτή — όπως λ.χ. ως η «λάμψη του Θεού», που λάμπει μέσα από ένα πρόσωπο που έχει φθάσει το ύψιστο σημείο της υπάρξεως. Ο ίδιος διακρινόταν σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την πληρότητα ζωής, όπως επίσης και για το δώρο να εμπνέει τους άλλους με σκοπό να αναζητήσουν το δώρο αυτό. Δεν αμφέβαλε, ωστόσο, ποτέ για το θάρρος και την τόλμη, τη διαφάνεια και ανθρώπινη ευαισθησία που απαιτείται για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Προς την κατεύθυνση αυτή προέτρεπε τους άλλους ότι αυτό που απαιτείται είναι πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά.

Έχοντας κατά νου τις σκέψεις αυτές, το Ίδρυμα «Metropolitan Anthony of Sourozh» διοργανώνει το παρόν συνέδριο, το έκτο κατά σειρά στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αντωνίου. Το συνέδριο θα επιδιώξει να μελετήσει το πνευματικό και θεολογικό όραμα και τη διδασκαλία του Μητροπολίτη.

Το Ίδρυμα «Metropolitan Anthony of Sourozh» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει, να εκδώσει και να κάνει γνωστά τα γραπτά κείμενα, τις ηχογραφήσεις, τα βίντεο και το εν γένει έργο που απαρτίζει την κληρονομιά του Μητροπολίτη Αντωνίου - ένα έργο το οποίο είχε απήχηση όχι μονάχα στη δική του Eκκλησία, αλλά και ευρύτερα και στο σύνολο της κοινωνίας. Το Ίδρυμα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα εκτεταμένο αρχείο το οποίο περιέχει όχι μόνο το δημοσιευμένο υλικό αλλά και μια πλούσια συλλογή από αδημοσίευτα έργα του: πνευματικά και θεολογικά συγγράμματα, επιστολές, ταινίες και έγγραφα που αφορούν στη ζωή του και την ποιμαντική διακονία του, κλπ. Το αρχείο αυτό διατίθεται για έρευνα, κατόπιν σχετικού αιτήματος στο Ίδρυμα.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου συγκαταλέγονται ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπορυ Rowan Williams, ο π. Αλέξανδρος Φωστηρόπουλος, ο μοναχός Adalberto Mainardi, ο Αρχιδιάκονος Peter Scorer, οι Dr Elizabeth Robson, Karin Greenhead, Κώστας Καρράς, Dr Amal Dibo, Dr Susanne Sklar.